Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Dots starts skrējienam uz Kre mli

Neskatoties uz plašajiem protestiem, kas sekoja pēc 4. decembrī notikušajām Krievijas Valsts domes vēlēšanām, parlamenta jaunais sasaukums trešdien sanāca uz pirmo sēdi. Likumdevēji sākuši darbu, spītējot tūkstošiem Krievijas vēlētāju, kuri uzskata, ka balsošanas rezultāti ir falsificēti par labu valdošajai partijai Vienotā Krievija (VK).

Oficiālās varas nevēlēšanās saklausīt protestētāju prasību sarīkot jaunas parlamenta vēlēšanas ir viens no iemesliem, kādēļ strauji samazinājusies 4. martā gaidāmo Krievijas prezidenta vēlēšanu galvenā favorīta, pašreizējā premjerministra Vladimira Putina popularitāte.

Kolorīti kandidāti

Otrdien beidzās Krievijas Centrālās vēlēšanu komitejas (CVK) noteiktais termiņš kandidatūru pieteikšanai prezidenta vēlēšanām. Dalībai cīņā par Kremļa vadītāja krēslu iesniegts desmit pieteikumu. Pieci no tiem ir reģistrētu partiju pārstāvji: V. Putins (VK), Genādijs Zjuganovs (Komunistiskā partija), Vladimirs Žirinovskis (Liberāldemokrātiskā partija), Sergejs Mironovs (Taisnīgā Krievija) un Grigorijs Javlinskis (Jabloko).

Pārējie pieci ir neatkarīgie kandidāti. No viņiem zināmākais ir miljardieris Mihails Prohorovs. Savu kandidatūru iesniedzis arī bijušais Vladivostokas mērs Viktors Čerepkovs, Svetlana Peunova, kura sevi dēvē par tautas dziednieci, uzņēmējs Renats Hamijevs un Irkutkas gubernators Dmitrijs Mezencevs.

Valsts domē nepārstāvētās partijas Jabloko kandidāts G. Javlinskis un neatkarīgie pretendenti vēlēšanās varēs startēt tikai tad, ja līdz 18. janvārim savāks divus miljonus vēlētāju parakstu. Turklāt tiem ir jābūt savāktiem vismaz 40 Krievijas reģionos (katrā ne vairāk par 50 tūkstošiem parakstu), raksta RIA Novosti.

Vēlēšanu neapšaubāmais favorīts ir savulaik divus prezidentūras termiņus nostrādājušais V. Putins. Par viņa galvenajiem konkurentiem uzskata G. Zjuganovu, V. Žirinovski, S. Mironovu, G. Javlinski un M. Prohorovu.

Pirmie trīs sevi sauc par opozicionāriem, tomēr viņu vadītie politiskie spēki svarīgākajos parlamenta balsojumos parasti atbalsta VK. Var teikt, ka viņi vēlēšanās piedalīsies piedalīšanās pēc, nevis lai reāli stātos pretī V. Putinam.

Prohorovs kā statists

Par V. Putina konkurentiem drīzāk var uzskatīt liberālo G. Javlinski un Krievijas trešo bagātāko cilvēku M. Prohorovu. Tomēr arī viņu motīvi vai iespējas var tikt apšaubīti.

G. Javlinskis savulaik bija viens no redzamākajiem V. Putina oponentiem, bet 2008. gada atkāpās no paša dibinātās partijas Jabloko vadītāja amata un pēdējos gados ar aktīvu politisko darbību nav izcēlies. Partija viņu par savu kandidātu izvirzīja tikai pēc tam, kad atteicās izvirzīt populāro korupcijas apkarotāju Alekseju Navaļniju viņa atklāto nacionālistisko uzskatu dēļ.

Savukārt M. Prohorovs būs šo vēlēšanu lielākā mīkla. Pēc tam, kad septembrī viņš tika padzīts no paša izauklētās partijas Taisnā lieta, kas tika radīta ar Kremļa svētību, miljardieris ir izrādījis gatavību spēkoties ar V. Putinu. Tomēr analītiķi domā, ka viņš ir tikai statists, kura uzdevums ir radīt ilūziju, ka vēlēšanās notiek sacensība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Vladimirs Putins
Pašreizējais Krievijas premjerministrs, no 2000. līdz 2008. gadam bija Valsts prezidents. Iestājas par stabilitāti, nevis ekonomiskām un sociālām reformām. Autoritatīva stila vadītājs, kurš ir neiecietīgs pret sev adresētu kritiku. Tiek uzskatīts par neapšaubāmu 2012. gada Krievijas prezidenta vēlēšanu favorītu

Bez nosaukuma

Genādijs Zjuganovs
Krievijas Komunistiskās partijas līderis, kurš neslēpj rūgtumu par Padomju Savienības sabrukumu. Viņa sapnis ir atgriezt Krieviju pie tās «komunistiskajām saknēm». G. Zjuganovs arī aizstāv padomju diktatora Josifa Staļina attēlu izmantošanu partijas priekšvēlēšanu plakātos un pērn paziņoja par nepieciešamību «restaļinizēt» Krieviju. Prezidenta vēlēšanās kandidē ceturto reizi

Bez nosaukuma

Vladimirs Žirinovskis
Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas vadītājs kopš 1990. gada, kad tā bija vienīgā partija blakus komunistiem. Skandalozais politiķis regulāri izceļas ar atklāti šovinistiskiem un rasistiskiem izteikumiem. Simpatizē V. Putina politiskajam kursam. Ir Krievijas prezidenta vēlēšanu rekordists, jo piedalīsies tajās jau piekto reizi

Bez nosaukuma

Sergejs Mironovs
Ar Kremļa svētību radītās opozīcijas partijas Taisnīgā Krievija priekšsēdētājs un V. Putina atbalstītājs. Kandidēja arī 2004. gada prezidenta vēlēšanās, kurās saņēma mazāk nekā vienu procentu balsu. Pēc vēlēšanām paziņoja, ka ir vēlējies, lai tajās uzvar V. Putins

Bez nosaukuma

Grigorijs Javlinskis
Liberālās partijas Jabloko dibinātājs. Savulaik viens no aktīvākajiem V. Putina režīma kritiķiem, pēdējos gados ar redzamām aktivitātēm nav izcēlies. Piedalījās 1996. un 2000. gadā notikušajās Krievijas prezidenta vēlēšanās, bet atteicās kandidēt divās nākamajās, paziņojot, ka Krievijā nenotiek godīgas un demokrātiskas vēlēšanas.

Bez nosaukuma

Mihails Prohorovs
Krievijas trešais bagātākais cilvēks, pieder ASV Nacionālās basketbola asociācijas klubs Ņūdžersijas Nets. 2012. gada prezidenta vēlēšanu melnais zirdziņš, kurš no pašreizējai Kremļa vadībai draudzīga oligarha ir kļuvis par valsts varas kritiķi, kurš apsolījis uzvaras gadījumā atbrīvot no ieslodzījuma V. Putina nežēlastībā kritušo miljardieri Mihaili Hodorkovski.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?