Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Draud nekārtības pie Brīvības pieminekļa

Tiesas spriedums, ar kuru dota atļauja šodien vakarā atzīmēt Rīgas atbrīvošanu no padomju okupācijas 1941. gadā un nacistiskās Vācijas karaspēka ienākšanu galvaspilsētā, trešdien izraisīja augstāko valsts amatpersonu neizpratni un asu nosodījumu, kam sekoja Drošības policijas ieteikums pašvaldībai pasākumu aizliegt.

«Pieteiktais pasākums pēc būtības ir provocējošs un ir vērsts uz nacistiskās Vācijas kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu, nacionālā naida izraisīšanu,» skaidro Drošības policijas (DP) pārstāve Kristīne Apse-Krūmiņa. Esot reāla iespēja, ka gājiena laikā tiks traucēta sabiedriskā kārtība, notiks nacionālā naida sludināšanas un fašisma ideoloģijas slavināšanas mēģinājumi.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) pauž, ka argumenti ir «pietiekami nopietni», lai pašvaldība atkārtoti izskatītu jautājumu par pasākuma norisi un lemtu par tā aizliegšanu. Pretējā gadījumā iekšlietu dienestiem būs savs rīcības plāns».

Taču pašvaldība uzsver, ka tai nav tiesību aizliegt pasākumu, kuru jau ir atļāvusi tiesa, otrdien atceļot pilsētas izpilddirektora iepriekš pieņemto negatīvo lēmumu. Tomēr Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) uzdevis pašvaldības policijai norisi pārtraukt, ja būs «kaut vismazākās nacisma slavināšanas pazīmes, rasisma un antisemītisma propaganda vai arī ņirgāšanās par kara upuriem».

Gājienu 1. jūlijā plkst. 19 no Okupācijas muzeja līdz Brīvības piemineklim rīko biedrības Gustava Celmiņa centrs biedri un atbalstītāji. DP biedrību uzskata par Latvijā nereģistrētās pērkoņkrustiešu ideoloģijas piekritēju piesegorganizāciju. Šīs organizācijas ideoloģijas pamatā ir baltās rases pārākums pār citām rasēm, un tā ir naidīga demokrātiskas valsts vērtībām. Gan Uldis Freimanis, kurš ir formālais gājiena pieteicējs, gan savulaik par Uzvaras pieminekļa spridzināšanu notiesātais Igors Šiškins, kurš ir minēts starp kārtības uzturētājiem, jau agrāk gan mutiski, gan ar plakātiem dažādos publiskos pasākumos pauduši antisemītiskus uzskatus.

I. Šiškins Dienai apgalvo, ka neviens negrasās slavināt nacismu, bet atzīmēt padomju okupācijas beigas un godināt šī režīma pretiniekus: «Toreiz vieni nomainīja otrus, tikai vieni bija kulturālāki. Pēc Baigā gada vāciešus sagaidīja kā atbrīvotājus. Protams, pēc tam viņi parādīja savu īsto dabu,» saka I. Šiškins. Gājienu rīkotāji atcelt nedomā.

Pasākumu kategoriski nosoda Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš norāda, ka šāda provokatīva pasākuma rīkošana pie Brīvības pieminekļa ir valsts neatkarības zaimošana. Premjers Valdis Dombrovskis (JL) ir neizpratnē par tiesas lēmumu. «Tas ir politiski un morāli netaisnīgs un nepareizs lēmums, kas Latvijas valstij un tās starptautiskajam prestižam maksās ļoti dārgi,» premjeram piekrīt bijušais ārlietu ministrs Artis Pabriks (SCP).

Pasākumu sola atbalstīt kādreizējās partijas Nacionālā spēka savienība pārstāvji, godinot atbrīvošanu no «staļiniskā režīma asiņainās varas», informē Viktors Birze.

Latvijas Antifašistiskā komiteja šīs norises ignorēs, apliecina tās pārstāvis Josifs Korens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?