Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Dzīve cietumos uzlabota, bet tik un tā slikti

Valdība lems par īstermiņa risinājumiem trūkumu novēršanā, trešdien solīja premjers Valdis Dombrovskis (JL), komentējot Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) zaudēto lietu par necilvēcīgiem ieslodzījuma apstākļiem cietumā.

«Vienīgie reālie risinājumi ir celt Latvijā jaunus cietumus. Pašreizējās ēkas ir tādas, kādas ir, - 100 gadu vecas mājas, kuras jaunākas pataisīt nevar nekādi,» uzskata Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Visvaldis Puķīte un norāda, ka īstermiņa risinājumu neesot. Tomēr viņš arī uzsvēra, ka iespēju robežās esot izdarīts viss iespējamais, lai nodrošinātu cietumniekus ar siltu ūdeni, atpūtu, pārtiku, gultasveļu , kas regulāri tiek mainīta, pastaigām, iespēju tikties ar cilvēkiem un sazināties ar ārpasauli.

Līdzīgi norāda arī Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis: «Situācija, kas izraisīja šo tiesvedību, šādā mērā vairs nepastāv, jo nevar salīdzināt situāciju 2001. gadā un šodien. Pēdējos gados ir veikti ieguldījumi ieslodzījuma apstākļu uzlabošanā, īpašu uzmanību pievēršot ieslodzīto veselības aprūpei, lielo dzīvojamo telpu pārveidei par kamerām un tamlīdzīgi. Tajā pašā laikā kārtējo reizi jāatzīmē, ka Latvijas cietumu infrastruktūra nav pilnībā atbilstoša starptautiskajām prasībām. Lai to risinātu, sniegsim konkrētus priekšlikumus izskatīšanai Ministru kabinetā.»

Jau ziņots, ka ECT apmierināja Latvijā notiesātā izvarotāja Igora Bazjaka sūdzību par necilvēcīgiem ieslodzījuma apstākļiem Daugavpils cietumā un piesprieda Latvijai viņam maksāt 11 700 eiro kompensāciju. Spriedumu vēl var pārsūdzēt triju mēnešu laikā. Šis nav pirmais gadījums, kad Latvija zaudē tiesas prāvā ECT bijušajam cietumniekam.

Latvijas Krimināllietu advokātu biedrības valdes locekle Inga Lauce uzskata, ka daudzas lietas, sevišķi medicīnisko aprūpi, būtu iespējams uzlabot ar cilvēciskāku attieksmi. «Ļoti iespējams, ka nevajag tērēt lielus līdzekļus, lai cietumniekus biežāk izlaistu pastaigās. Nedomāju, ka būtu grūti sakombinēt smēķētāju un nesmēķētāju kameras, vienkārši aptaujājot ieslodzītos,» iesaka advokāte.

Runājot par I.Bazjaka gadījumu, V. Puķīte norādīja, ka, viņaprāt, šim cietumniekam vispār neesot bijis tiesību sūdzēties par apstākļiem ieslodzījuma vietā. Arī sūdzības, ka I. Bazjaks saslimis ar tuberkulozi cietuma sadzīves apstākļu dēļ, V. Puķīte noraidīja kā nepatiesas: «To varētu izdarīt tikai tad, ja speciāli censtos.» I. Lauce turpretī skaidro, ka problēmas ar medicīnisko aprūpi tiešām esot - kaut arī ir Ministru kabineta noteikumi, kuri nosaka, ka cietumniekiem ir tiesības uz minimālu medicīnisko aprūpi, faktiski tie nedarbojoties. Ja nepieciešamas kādas specifiskas zāles, kuras nepārdod cietuma aptiekā, ieslodzītais tās var pasūtīt, bet tikai lielā daudzumā. Radinieki vai draugi zāles ienest nedrīkstot.

Jau pirms dažiem gadiem tika runāts par iespēju celt trīs jaunus cietumus un uzlabot esošos, taču plāns netika realizēts. Patlaban tiekot izstrādāta jauna ieslodzījuma vietu attīstīšanas koncepcija, bet par konkrētiem termiņiem, kad varētu sākties jaunu cietumu celtniecība, varēs runāt tikai tad, kad būs apstiprināts jaunais tieslietu ministrs, Diena uzzināja Tieslietu ministrijā.

Providus penitenciārās jeb ieslodzījuma vietu sistēmas pētniece Ilona Kronberga norāda, ka I. Bazjaka lieta ir ļoti gara procesa likumsakarīgs rezultāts. «Latvijas ieslodzījuma vietās šobrīd ir ap 6900 ieslodzīto, un pilnīgi droši, roku uz sirds liekot, varu pateikt, ka neviens no viņiem nav tādā situācijā, ka nav par ko sūdzēties. Tomēr sadzīves apstākļi šoreiz ir bijis tikai iegansts, problēma ir cietumu personāla attieksmē un izpratnē par savu sūtību, un tā ir tikusi ignorēta ilgstoši,» skaidro I. Kronberga. Viņa kā pozitīvu piemēru min Iļģuciema sieviešu cietumu, no kura aptuveni 400 ieslodzītajām šogad saņemtas tikai trīs sūdzības, jo problēmas iestādē tiekot risinātas iekšēji ar komunikācijas palīdzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?