Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Dzīve kaimiņos daudziem un dažādiem dieviem

Viena no pirmajām iezīmēm, kas, ierodoties Indijā, piesaista daudzu ārzemnieku uzmanību, ir krāsainie un košie hinduisma dievību attēlojumi, kas pārņēmuši gan publisko, gan privāto telpu. Autorikšās uz priekšējā stikla nereti uzlīmēti šķēršļu noņēmēja un panākumu devēja Ganēša vai mīlestības un dievišķā prieka iemiesojuma Krišnas attēli. Nelielos veikaliņos pie sienām redzama uz rozā lotosa zieda stāvošā bagātības dieviete Lakšmi, savukārt bibliotēkās un universitātēs tiek godināta Sarasvati - zinātnes, mākslas un mūzikas dieviete.

Krāšņie dievību attēli pirmajā brīdī šķiet kičīgi un pat nedaudz bezgaumīgi, tādēļ ilgus gadus gan mākslas kritiķi, gan kolekcionāri par tiem nedaudz smīkņāja. Tomēr pēdējos gados situācija mainījusies. Mākslas priekšmetu tīkotāji savās kolekcijās arvien biežāk vēlas redzēt, piemēram, Indijas modernās mākslas aizsācēja Ravi Varmas gleznotos un vēlāk litogrāfijās pavairotos hinduisma dievību attēlus.

Dievību attēliem Indijas sabiedrībā, arī tās mazizglītotajā un nabadzīgajā daļā, gandrīz vienmēr ir bijusi nozīmīga vieta. Indijas kultūrā, un jo īpaši hinduismā, liela loma ir jēdzienam darsan, kas tulkojams kā «skats» un burtiski nozīmē iespēju stāvēt iepretim konkrētai dievībai. Hinduistiem fiziska pietuvošanās dievības statujai - gan publiskā templī, gan privātā lūgšanu vietā - nozīmē tiešu iespēju komunicēt ar dievību, jo, kā uzsver mākslas kuratori Enriko Kastelli un Džovanni Eiprils, indiešiem dievības attēla vai statujas redzēšana ir svēta sazināšanās ar dievišķo spēku un enerģiju.

Dievu attēli un statujas, kas atrodas līdzās cilvēkiem ikdienas gaitās, daudzus desmitus gadu spēlējuši būtisku lomu indiešu nacionālās identitātes veidošanā. E. Kastelli un Dž. Eiprils norāda, ka Indijas neatkarības atgūšanas laikā šie attēli palīdzējuši radīt kopīgu kultūras, reliģisko un estētisko fonu tobrīd vēl fragmentētajā politiskajā Visumā. R. Varmas veikums, padarot pagātni saprotamāku mūsdienu pasaules uztverei, nav uzskatāms vienīgi par jauna populārās kultūras žanra radīšanu, bet gan par jaunievedumu, kas izmainīja Indiju un sagatavoja daudzas šīs valsts ikdienas dzīves jomas modernizācijai. R. Varma saviem tautiešiem parādīja Indijas vizuāli pievilcīgāko daļu - to realitāti, kuru indiešiem nebija ļauts ieraudzīt, taču tiem bija zināms par tās eksistenci. Pateicoties R. Varmam, cilvēki visā plašajā valstī varēja aplūkot identiskas litogrāfijas un apzināties sevi kā indieti.

Indijas pagātnē šāda veida litogrāfijas tika izmantotas arī politiskiem mērķiem, motivējot indiešus neatkarības cīņai un nododot aizliegtus vēstījumus, kas bija vērsti pret koloniālo varu. Nereti šajos attēlos parādījās dažādi Indijas sociālie un politiskie līderi, piemēram, nevardarbīgās pretošanās kustības tēvs Mahatma Gandijs, pirmais Indijas premjerministrs Džavaharlals Neru un citi. Nereti litogrāfijās tika attēlota Bharat Mata jeb Māte Indija, kura dažubrīd redzama kareivīgas dievietes, kura dodas cīņā par Indijas neatkarību, veidolā, taču citreiz attēlota kā raudoša sieviete.

Protams, ne viss Indijā pēc neatkarības atgūšanas, kas notika XX gadsimta vidū (1950. gada 26. janvārī Indija tika pasludināta par republiku), gājis pareizo ceļu. Indijā joprojām ir ļoti daudz nabadzīgu un sociāli neaizsargātu cilvēku, daudzviet novērojams haoss, netīrība un dažādas sociālas likstas. Tomēr indieši lepojas ar savu valsti. Gandrīz katrs indietis ārzemniekiem stāsta par brīnišķīgo kultūru, garšīgajiem ēdieniem, drosmīgajiem karotājiem, kuri gadsimtiem ilgi cīnījās pret iebrucējiem, kā arī par iespaidīgo Indijas ekonomisko izrāvienu.

Šodien indiešu identitātes stiprināšanai vairs nav nepieciešamas krāsainas Ganēša vai Krišnas bildītes, tomēr R. Varmas pirms vairāk nekā gadsimta iemiesoti dievi un dievietes joprojām ir būtiska un labi pamanāma Indijas iedzīvotāju ikdienas sastāvdaļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?