Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Ēdieni ar arbūza garšu

Atkal karstums klāt! Šķiet, ir īstais laiks parunāt par arbūziem, kas šādā laikā remdē slāpes un palīdz atjaunot spēkus.

Arbūzs (Citrullus lanatus) ir viengadīgs ķirbju dzimtas arbūzu ģints kultūraugs. Par arbūzu dzimteni uzskata Āfriku. Eiropā arbūzus ēd svaigus un sālītus, no tiem gatavo sukādes un vāra arbūzu medu.

Lielā ūdens daudzuma un urīndzenošās iedarbības dēļ arbūzi ir lielisks līdzeklis, lai attīrītu organismu no sārņiem un toksīniem. Arbūzs ir atļautā oga arī tiem, kuri cieš no aptaukošanās, jo tā kaloritāte ir ļoti zema.

Viesnīcas Radisson Blu restorāna Panorāma šefpavārs Elvings Priedols iesaka ēdienus, kas pagatavoti, izmantojot arbūzus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Krāsnī cepts lasis ar arbūza risoto

Katlā viegli apcep Arborio rīsus (divām personām vajadzēs
100 g rīsu) kopā ar sakapātām šalotēm, līdz rīsi kļūst caurspīdīgi. Pielej baltvīnu tik daudz, lai tas mazliet pārklātu rīsus. Kad vīns iztvaikojis, pārlej rīsiem vistas buljonu (lai pārklāj rīsus), pievieno timiānu, uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē rīsus, līdz tie mīksti. Pārkožot rīsa graudiņu, ir jāsajūt tāds kā kraukšķis.
Pirms pasniegšanas rīsos iejauc sarīvētu Parmas sieru (daudzums pēc garšas), svaigu bazilika pesto (1 tējk.), arbūza gabaliņus un mazliet saputotu saldo krējumu.
Laša steiku dāsni sapiparo, pārslaka ar citrona sulu, liek uzkarsētā krāsnī un 200 grādos cep 10 minūtes. Ļauj lasim vēl divas trīs minūtes pastāvēt siltumā.
Pārkaisa ar Parmas sieru un pasniedz ar risoto.

Arbūzs ar šampanieša sabajonu

Ar speciālu karoti no arbūza mīkstuma izgrebj bumbiņas, liek deserta traukā vai glāzē un pārlej ar sabajonu.
Sabajona pagatavošana
Vajadzēs 3 olu dzeltenumus,
3 ēd. k. cukura, 3 ēd. k.
šampanieša.
Izejvielas ar slotiņu kuļ ūdens peldē, kamēr tās sabiezē.
Desertu dekorē ar svaigām piparmētru lapiņām.

Salāti ar arbūzu un sezama sēkliņās ceptu vistu

Vistas krūtiņu sagriež plānās šķēlītēs, nedaudz pārlej ar sojas mērci, mazliet sapiparo. Pieliek olbaltumu no vienas olas, pieber trīs ēdamkarotes kartupeļu miltu, tikpat daudz sezama sēkliņu. Kārtīgi samaisa un cep lielā eļļas daudzumā.
Vistai no ārpuses jābūt kraukšķīgai, no iekšpuses sulīgai, tāpēc svarīgi to nepārcept.
Bļodā saplucina dažāda veida salātu lapas, pievieno vīna etiķi, olīveļļu, melnos piparus, svaigu baziliku, svaigu tomātu daiviņas, gurķus. Visu rūpīgi apmaisa.
Salātus kārto uz šķīvja, uzliek kraukšķīgo vistu, dāsni uzber arbūza gabaliņus. Arbūzs salātiem piešķirs patīkamu svaigumu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?