Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Ēģiptieši vīlušies revolūcijas gaitā

Asiņainās sadursmes Ēģiptē, kas nerimstas jau kopš sestdienas, pāraugušas lielākajā vardarbībā valstī kopš janvāra vēsturiskajiem notikumiem, kas gāza teju trīs dekādes valdījušo prezidentu Hosnī Mubaraku. Tauta, kas pirms deviņiem mēnešiem sajūsmināta pulcējās Kairas Tahrīra laukumā, skandinot revolucionāru uzvaru un piesaucot jaunas, demokrātiskas ēras sākumu, atgriezusies laukumā.

Šoreiz - vīlusies revolūcijā un pieprasot valsts kontroli pārņēmušās militārās padomes atkāpšanos. Notikumi pierāda, ka arābu zemju protesti aizvien ir sākuma fāzē un gaidāmi vēl spēcīgāki nemieri, brīdina analītiķi.

Piekrāptie ēģiptieši

«Cilvēki jūt, ka ir piekrāpti, ka valsts pārgājusi no autokrātijas uz militāru diktatūru,» protestētājs, vārdā Mosābs Elšamijs, skaidroja raidsabiedrībai CNN. «Tādēļ tie ir atpakaļ laukumā - atpakaļ sākumpunktā -, lai no jauna pieprasītu savas tiesības.»

Otrdien protestētāji izsludināja «miljonu maršu», cerot pārspēt naktī uz otrdienu laukumā sanākušo 100 tūkstošu skaitu. Nemierniekus nespēja nomierināt arī valdības atkāpšanās, kas uzsvērusi, ka iebilst pret drošībspēku vardarbību. Analītiķi pieļauj, ka tas ir mēģinājums glābt reputāciju pirms vēlēšanām. Taču citi min, ka uz to uzstājusi militārā padome, kas cerēja pieklusināt nemierniekus un iegūt laiku nākamā soļa izkalkulēšanai, vēsta laikraksts The Daily Telegraph.

Tauta pieprasa militārās padomes atkāpšanos un pārmet tai vēlmi noturēt valsti savās rokās. Padome solījusi nodot varu pēc prezidenta vēlēšanām, taču atsakās tās rīkot ātrāk kā pēc gada.

Nemieri apdraud arī pirmdien paredzētās pirmās brīvās parlamenta vēlēšanas, kam jāilgst aptuveni trīs mēnešus. Politiķi pieprasa, lai balsojums netiktu kavēts. Tieši parlamentam jāizvēl konstitucionālā padome, kam jāizveido konstitūcija, pēc kuras varēs izsludināt prezidenta vēlēšanas.

Ēģipte krustcelēs

Demonstrācijas pavada asas sadursmes starp neapmierināto tautu un policiju. Kopš sestdienas miruši vismaz 33 cilvēki, bet ievainoti ap diviem tūkstošiem.

Cilvēktiesību organizācija Amnesty International brīdina, ka militārā padome «pilnībā gāzusi savus solījumus uzlabot cilvēktiesību līmeni», turklāt vardarbībā dažbrīd pat pārspēj gāztā vadoņa režīmu.

«Es domāju, ka šis ir izšķirošs brīdis,» raidsabiedrībai CNN uzsvēra profesors Šiblejs Telhami no Mērilendas Universitātes ASV.

43% ēģiptiešu netic militārās padomes nodomu labvēlībai, norādot, ka tie apzināti kavē revolūcijas gaitu un varas nodošanas procesu. Turklāt tikai 21% tic, ka padome ir tautas pusē un atbalsta revolucionāros procesus.

Militāro padomi vada Muhammeds Huseins Tantavī, kurš H. Mubaraka režīma laikā ieņēma aizsardzība ministra amatu. Arī citi padomes vīri bijuši cieši H. Mubaraka sabiedrotie, un Tahrīra laukumā sanākušie pūļi norāda, ka jaunā vara ir tikai vecās transformācija citā formā.

Revolūcija nav galā, uzsver eksperti. Nepietiek ar vadoņa padzīšanu, tas ir tikai pirmais solis garā pārmaiņu procesa priekšā. Ēģipte šobrīd atrodas krustcelēs, kurās jāizlemj reģiona jaunā kārtība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?