Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Eiropas likumus varēs mainīt arī iedzīvotāji

Tikai 17 procenti Latvijas pilsoņu uzskata, ka viņiem ir kaut kāda ietekme uz lēmumu pieņemšanas procesu Eiropas Savienības (ES) institūcijās, liecina Eurobarometer pētījumi vairāku gadu garumā. Līdzīga attieksme valda arī citās valstīs. Taču Lisabonas līgums, kas tika pieņemts pērnā gada decembrī, paredz gluži jaunu ES pilsoņu un lēmumu pieņēmēju sadarbības formu. Proti, miljons ES pilsoņu var aicināt Eiropas Komisiju (EK) ierosināt jaunus ES tiesību aktus.

Patlaban tiek izstrādāta regula, kurā būs noteikta procedūra, kā šāda Eiropas pilsoņu iniciatīva tiks īstenota. Eiropas Parlaments par to balsos decembra plenārsēdē, un paredzēts, ka regula stāsies spēkā nākamgad.

Briselē kopā ar Tieslietu ministrijas pārstāvjiem šīs regulas izstrādāšanā piedalījās arī Dace Akule, Providus Eiropas lietu pētniece, un Andris Gobiņš, Eiropas kustības Latvijā prezidents.

Ar vienu valsti nepietiks

Miljons pilsoņu - tas nenozīmē, ka šos parakstus varētu savākt, piemēram, Londonā vai Parīzē, kur to droši vien izdotos izdarīt vienas dienas laikā par jebkuru jautājumu, kas kādai enerģisku cilvēku grupai ienācis prātā. Pilsoņiem jāpārstāv vairākas ES valstis, un iniciatīvai jāattiecas uz kādu no ES kompetences jomām.

Zita Gurmai, Eiropas Parlamenta (EP) deputāte no Ungārijas, kura gatavo ziņojumu par topošo regulu, uzskata: «Pilsoņu iniciatīva ir unikāla iespēja iedvest jaunu elpu Eiropas demokrātijā, stiprināt pilsoņu līdzdalību ES politikas veidošanā, kā arī veicināt plašākas diskusijas starp dalībvalstīm par Eiropas norisēm. Mēs savā ziņā «iepeldam» vēl neizpētītos ūdeņos, tāpēc nevaram precīzi prognozēt, kāds būs iznākums, taču esmu pārliecināta - tādā veidā tiks panākts, ka ES jautājumi kļūs par cilvēku ikdienas sastāvdaļu.»

EK priekšlikums - pilsoņiem jāpārstāv trešā daļa ES dalībvalstu, bet EP pārliecināts, ka demokrātiskāka pieeja būtu tad, ja iniciatīva nāktu no piektās daļas ES valstu. A. Gobiņš piekrīt EK nostādnei un uzskata, ka tādā veidā tiks panākts, ka iniciatīvas būs vairāk pārdomātas, izsvērtas. Savukārt D. Akule atbalsta EP pozīciju un vērtē - jūtams, ka EK ir bažas, ka «Eiropas Komisija tiks pārplūdināta ar ierosinājumiem», tāpēc tā cenšas Eiropas pilsoņu iniciatīvu ierobežot birokrātiskos pinekļos. Piemēram, Komisija ierosināja, ka jau pēc 300 000 parakstu savākšanas tā varētu lemt, vai šāda iniciatīva ir vērā ņemama. EP šādu nostāju neatbalsta. A. Gobiņš stāsta - kopā ar citu valstu Eiropas kustībām izdevies panākt, ka EK pēc noteikta parakstu skaita savākšanas šo procesu nodrošinās finansiāli. Atšķiras arī piedāvātie termiņi, kuros jāiekļaujas, lai parakstus savāktu. EK uzskata, ka pietiktu ar gadu, bet eiroparlamentārieši piedāvā citu variantu - no 18 mēnešiem līdz pat diviem gadiem.

Jāizmanto tehnoloģijas

A. Gobiņš uzskata, ka šķietami tehniskais jautājums par ES pilsoņu parakstu autentiskuma apliecināšanu pārvērties par politisku. Ja paraksti būtu jāapliecina pie notāra, Latvijā tas varētu būt nopietns šķērslis, lai iniciatīvu īstenotu, ir pārliecināts EKL vadītājs. Viņš uzskata, ka mūsdienās pieejamas dažādas tehnoloģijas, ar kurām iespējams parakstus autorizēt. D. Akule saka - no tā, cik birokrātiska vai demokrātiska būs parakstu vākšanas procedūra, atkarīgs, vai Eiropas pilsoņu iniciatīva patiešām būs demokrātijas instruments vai arī to spēs izmantot tikai naudīgas lobiju organizācijas.

Pilsoņu iniciatīva nenozīmē parakstu vākšanu par gatavu likumprojektu. Paredzēts, ka Eiropas Komisijā tiks iesniegts konkrēts konceptuāls ierosinājums, kuram par likumprojektu jātop vēlāk. Nav garantiju, ka ikviena iniciatīva tiks īstenota. Taču EK būs pienākums katru no tām izanalizēt un ar šiem secinājumiem iepazīstināt ne tikai parakstītājus, bet arī plašāku sabiedrību.

Lai gan regulai par Eiropas pilsoņu iniciatīvu jāstājas spēkā tikai nākamgad, jau patlaban zināmas 20 iniciatīvas, par kurām organizācijas savākušas vai vēl vāc parakstus. Piemēram, Greenpeace iniciatīvai par ģenētiski modificēto augu aizliegšanu visā Eiropā jau ir 1,2 miljoni atbalstītāju. Eiropas Invaliditātes foruma iniciatīvu, kurā tiek pieprasītas lielākas tiesības cilvēkiem ar invaliditāti, atbalstījuši 1,4 miljoni pilsoņu. Uz jautājumu, vai viena no pirmajām nevarētu būt iniciatīva, ka Eiropas Parlamenta mītnei jābūt tikai Briselē, D. Akule atbildēja, ka šāda lēmuma pieņemšana nav EK kompetence, tomēr ļoti iespējams, ka šāda iniciatīva tomēr radīsies, jo pilsoņi, visticamāk, vēlēsies izpaust savu viedokli par šo ilgi diskutēto jautājumu.

Jautāti, cik lielu popularitāti Eiropas pilsoņu iniciatīva varētu izpelnīties Latvijā, D. Akule un A. Gobiņš bija vienisprātis: atsaucība būs. To ļauj secināt Latvijas pilsoņu lielā aktivitāte, izsakot savu viedokli ar balsojumu referendumos. D. Akule lēš - iekļaujoties parakstu miljonā, Latvijā būs jāsavāc vien 6750 parakstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?