Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ekonomiskās grūtības spiež slēgt arī Somijas mazās skolas

Somijas izglītības sistēmas iezīme ir mazās skolas, jo šai ziemeļvalstij ir plašas teritorijas ar ļoti mazu iedzīvotāju blīvumu. Tomēr arī Somijā mazo skolu skaitam ir tendence sarukt, jo ekonomisko grūtību novājinātās pašvaldības, kurām jāiznes lielākā daļa skolu finansējuma smaguma, tās pakāpeniski slēdz.

Maza skola somu izpratnē ir tāda, kurā mācās mazāk par 50 skolēniem. Somijas izglītības un zinātnes ministre Henna Virkunena Dienai skaidro, ka apmēram ceturtdaļā Somijas skolu ir tieši tādas. Pēdējos gados gan ik gadu tiek slēgtas aptuveni 100 skolu, tāpēc tagad Somijā ir par 1500 skolām mazāk nekā pirms 15 gadiem. Arī ziemeļvalstī skolu likteni lemj pašvaldības, taču likumā noteikts, ka skolēni ceļā no mājām uz skolu un atpakaļ nedrīkst pavadīt vairāk kā divarpus stundu, stāsta H. Virkunena. Arī Somijā mazajās skolās ir apvienotās klases, kurās skolotāji vienlaikus māca, piemēram, 7-10 gadu vecus skolēnus. Ministre uzsver, ka skolotāji ar savu uzdevumu tiek galā gana labi, lai mazās skolas varētu nodrošināt līdzvērtīgu kvalitāti pilsētu skolām. «Es arī bieži vaicāju, kas ir labs skolas lielums, bet, ja raugāmies uz mācību rezultātiem, skolēnu apmierinātību, šķiet, ka tas nav atkarīgs no skolas lieluma. Domāju, ka svarīgāka ir skolēnu un skolotāju attieksme, skolas kultūra. Mazajās pašvaldībās arī ir ļoti labs kontakts starp skolām un ģimenēm,» norāda H. Virkunena.

Arī Somijas skolas tiek finansētas pēc «nauda seko skolēnam» finansēšanas principa un nauda skolēnam seko līdz pašvaldībai. Taču naudas apjoms, ko pašvaldības saņem, tiek aprēķināts pēc sarežģītākas formulas. Tas pirmām kārtām balstīts reālajās izglītības nodrošināšanas izmaksās, taču finansējuma apjomu nosaka vēl virkne citu faktoru, piemēram, lielāku finansējumu saņem mazapdzīvotās pašvaldības, tāpat lielāks finansējums tiek piešķirts bilingvālām pašvaldībām, stāsta Somijas nacionālās izglītības padomes vecākā padomniece Kristīna Volmari. Speciālisti norāda - ja agrāk valsts un pašvaldības sedza pusi no izglītības izmaksām, tad pēdējos gados valsts sedz apmēram 40% no finansējuma, savukārt pašvaldībām jāuzņemas atlikušie 60%, kas arī spiež tās pieņemt sāpīgus lēmumus. Turklāt finansiālā situācija pašvaldībās ir ļoti atšķirīga. H. Virkunena gan nedomā, ka tas ir ceļš uz nevienlīdzību izglītībā: «Domāju, ka mēs varēsim nodrošināt labu kvalitāti [šajās skolās] arī nākotnē.» Citas domas ir Somijas izglītības arodbiedrībā. Tās speciālais padomnieks Olavi Ara gan pauž bažas, ka ekonomiskās grūtības, kādās nonākušas dažas pašvaldības, var novest līdz pieaugošai nevienlīdzībai arī Somijas izglītībā.

H. Virkunena stāsta, ka arī ekonomiski spiedīgajos laikos Somijas izglītībā tiekot investēts. Nākamā gada izglītības budžets pieaugšot par 6%. Piemēram, valsts esot piešķīrusi papildu naudu, lai pašvaldības varētu veidot nedaudz mazākas klases un tādējādi arī algotu vairāk skolotāju, jo, taupot naudu, pašvaldības tās esot palielinājušas. Šim mērķim šogad esot piešķirti papildu 30 miljoni eiro, un tādu pašu summu pašvaldības saņemšot arī nākamgad. Tāpat valsts sākusi finansiāli atbalstīt ārpusskolas aktivitātes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?