Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Francijas likums sad usmojis Turciju

Niknu Turcijas reakciju izpelnījies Francijas Senāta atbalsts likumprojektam, kas paredz sodīt tos, kas noliegs, ka XX gadsimta sākumā Osmaņu impērijas veiktā etnisko armēņu slepkavošana bija genocīds. Ankara uzskata, ka Francijas likumdevēji ir rīkojušies «bezatbildīgi», tādēļ aicina valsts prezidentu Nikolā Sarkozī neparakstīt likumu, pretējā gadījumā solot spert adekvātus pretsoļus.

Vēstures melnā lappuse

«Mēs pilnībā nosodām šo lēmumu, kas ir problemātisks ikvienā aspektā un demonstrē piemēru bezatbildībai, un paziņojam, ka paudīsim savu reakciju pret to jebkurā iespējamā veidā,» teikts Turcijas Ārlietu ministrijas paziņojumā, kurā piebilsts, ka tie, kas domā, ka Turcija reaģē pārāk emocionāli, «neaptver lietas būtību, nesaprot Turciju un turkus». «Turcija ir nolēmusi veikt visus nepieciešamos pasākumus pret šo netaisnīgo rīcību, kas cilvēku pamatvērtības un sabiedrības sirdsapziņu pazemina līdz nekam.»

Ministrija arī uzskata, ka likumprojekts ticis atbalstīts, lai N. Sarkozī šogad gaidāmajās Francijas prezidenta vēlēšanās iegūtu balsis no aptuveni 500 tūkstošiem valstī dzīvojošo armēņu.

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans uzskata, ka likumprojekts ir rezultāts «rasistiskai un diskriminējošai» attieksmei pret viņa valsti, bet Turcijas parlamenta Ārlietu komitejas vadītājs Volkans Bozkirs savā kontā īso ziņojumu vietnē Twitter rakstīja: «Francija atvēra melnu lappusi savā vēsturē,» vēsta BBC.

Pēc garām debatēm pirmdienas vakarā Francijas Senāts ar 127 balsīm par un 86 pret pieņēma N. Sarkozī pārstāvētās labējās partijas UMP deputātu izstrādāto likumprojektu, kas paredz cietumsodu līdz gadam un naudassodu 45 tūkstošu eiro (31,5 tūkstoši latu) apmērā tiem, kas noliedz oficiāli atzītu genocīdu.

Likumprojektā nav minētas atsauces uz Osmaņu impērijas veiktajām armēņu slepkavībām, bet Francija līdz šim par genocīdu ir atzinusi armēņu slaktēšanu un holokaustu, kura noliegšanu aizliedza jau iepriekš.

Balsojuma laikā pie Senāta ēkas Parīzē bija sapulcējušies vairāki tūkstoši vietējo turku un armēņu. Pēc balsojuma rezultātu paziņošanas pirmie priekā uzgavilēja un slavēja deputātus, bet otrie ar saukļiem pauda sašutumu.

Francijai vajag Turciju

Armēnija uzskata, ka no 1915. līdz 1923. gadam Osmaņu impērijas organizētā kampaņā tika iznīcināti aptuveni 1,5 miljoni etnisko armēņu. Turpretī Turcija, kas ir Osmaņu impērijas saistību mantiniece, apgalvo, ka bojā gājušo armēņu skaits ir tikai 300 tūkstoši un vairums no viņiem esot miruši karadarbības rezultātā.

Daudzi mūsdienās atzīti vēsturnieki uzskata, ka armēņu slepkavošana Osmaņu impērijā ir XX gadsimta pirmais genocīds. Līdz šim aptuveni 20 valstu, to skaitā ASV, Francija, Vācija, Krievija un Zviedrija, atzinušas, ka slaktiņš dēvējams par genocīdu. Slovēnijā un Šveicē tā noliegšana ir sodāma.

Armēnija paudusi gandarījumu par Francijas Senāta lēmumu. «Šī diena tiks ierakstīta zelta burtiem ne vien armēņu un franču tautu draudzības vēsturē, bet arī cilvēktiesību aizsardzības vēsturē,» paziņoja Armēnijas ārlietu ministrs Edvards Nalbandjans.

Turcija otrdien piedraudēja, ka jaunais likums smagi iedragās Ankaras un Parīzes attiecības, kuras jau tā nebija spožas, lielā mērā N. Sarkozī pretestības Turcijas uzņemšanai Eiropas Savienībā dēļ.

Francija sevi ir nostādījusi neērtā pozīcijā, jo tai nepieciešama Turcijas līdzdalība, lai risinātu saasināto situāciju Sīrijā un runātu ar Irānu par tās pretrunīgo kodolprogrammu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Armēņu genocīds

Armēnija apgalvo, ka Osmaņu impērija no 1915. līdz 1923. gadam rīkoja sistemātisku etnisko armēņu iznīcināšanu, kuras laikā miruši 1,5 miljoni armēņu.
Turcija norāda, ka savstarpējā konfliktā, kas sācies armēņiem, saceļoties un pārejot iebrūkošā Krievijas karaspēka pusē, gājuši bojā aptuveni 300-500 tūkstoši armēņu un vismaz tikpat daudz turku.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?