Taču LIC Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Irina Lucenko ir skeptiska, vai tagad veiktās analīzēs varēs pilnībā noskaidrot patiesību: «Ne vienmēr var atrast saslimšanas izraisītājus paraugos, kas ņemti pēc nedēļas, jo produktu vairs var nebūt vai tie gluži vienkārši var būt apēsti.» Taču epidemiologu pienākums bijis operatīvi brīdināt par aizdomām, tāpēc LIC sniedzis ziņas medijiem.
LIC ir informācija par 12 pacientiem, kurus vieno tas, ka viņi 10. jūlijā bija iegādājušies kulinārijas produktus -kotletes, gaļas salātus un karbonādes - divos Maxima veikalos Rīgā un Liepājā un pēcāk saslimuši ar zarnu infekciju. Tādēļ LIC arī radās aizdomas par saistību. Pieciem pacientiem apstiprināta salmoneloze, septiņiem - akūta zarnu infekcija gastroenterokolīts. Viņi visi ārstējas slimnīcā. Vēl LIC ir ziņas par trim pacientiem, kas ārstējas ambulatori. Slimības simptomi var parādīties pat triju dienu laikā, tāpēc ziņas par pacientiem ienākušas pamazām.
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārbaudi jau veicis divos Maxima veikalos Rīgā un Liepājā, kā arī Maxima ražotnē Rīgā, taču nekādus būtiskus pārkāpumus neatklāja. «PVD turpina izmeklēšanu kopā ar LIC epidemiologiem, tiklīdz būs skaidrība, sabiedrību informēsim,» Dienai saka Tatjana Marčenkova, PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja.
Salmoneloze ir akūta infekcijas slimība, tās simptomi ir slikta dūša, caureja, vemšana, drudzis. Simptomi parādās sešas līdz 72 stundas pēc inficēšanās. Inficēties var, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku valsts produktus, piemēram, gaļu, olas, pienu un piena produktus, zivis vai ēdienu, kas pagatavots no šiem produktiem. Inficēšanās iemesli var būt higiēnas normu un prasību neievērošana ēdienu pagatavošanas laikā, neadekvāta pārtikas produktu uzglabāšana un lietošana uzturā laikā, kad realizācijas termiņš beidzies. Lai izvairītos no saslimšanas, LIC iesaka nelietot uzturā jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas, izvairīties no ātri bojājošos produktu iegādes, kārtīgi izcept vai izvārīt gaļu, zivis, nedzert nepasterizētu vai nevārītu pienu, gatavo un jēlo produktu griešanai lietot atsevišķus nažus un dēlīšus.