Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Gaidāms bankrotēt gribētāju uzlidojums

Pēdējos mēnešos ierosināto fizisko personu maksātnespējas lietu skaits ir gājis mazumā. Taču šie dati, visticamāk, ir mānīgi un nebūt neliecina, ka uz bankrota sliekšņa nonākušo skaits varētu būt samazinājies. Daudzi, pēc Dienas uzrunāto ekspertu domām, gaida pirmdienu, kad stāsies spēkā jaunais Maksātnespējas likums, jo tas salīdzinājumā ar līdzšinējo likumu maksātnespējas procesu padarīs lētāku un ātrāku. Jomas lietpratēji gan saskata dažas problēmas, kas varētu parādīties fizisko personu maksātnespējas procesā pēc jaunā likuma iedzīvināšanas. To, vai bažām ir pamats vai ne, rādīs laiks.

Lai nebrauktu «tūristi»

Iespēja arī fiziskām personām prasīt savu maksātnespēju Latvijā paredzēta no 2008. gada sākuma, taču šķērslis iegūt šo statusu līdz šim bija procesa dārdzība. Latvijas Kredītņēmēju apvienības (LAKRA) jurists Jānis Āboliņš, Latvijā pirmā par maksātnespējīgu atzītā privātpersona, kurš tagad konsultē citus grūtībās nonākušos, saka: lai cilvēku bez apgādājamajiem patlaban varētu atzīt par maksātnespējīgu, viņa ienākumiem mēnesī jābūt vismaz 440 latiem, tostarp obligātajai ikmēneša atlīdzībai administratoram, dzīvošanai pašam u. c. Jaunajā likumā vienīgais nosacījums ir saistībām mēnesī novirzīt trešdaļu ienākumu, tēriņi administratoram būs mazāki. Ar to nemierā ir Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru vadītāja Agnese Kveska, norādot, ka nav pareizi maksātnespējas procesu palētināt tikai uz administratoru rēķina, kuru pienākumi būs lielāki, salīdzinot ar līdzšinējo kārtību. «Pastāv bažas, ka administratori nebūs ieinteresēti ņemt lietas,» teica A. Kveska. Problēmas var sagādāt arī nosacījums, ka maksātnespējas procesam var kvalificēties tie, kuri pēdējos sešos mēnešos bijuši Latvijas nodokļu maksātāji. Šādu normu lūgusi paredzēt LAKRA, lai «uz Latviju nebrauktu maksātnespējas tūristi un neizmantotu šo instrumentu», Dienai sacīja Maksātnespējas administrācijas (MA) vadītāja vietnieks Helmuts Jauja. J. Āboliņš piekrīt, ka tiesas var dažādi interpretēt šo normu. Taču, viņaprāt, parādniekam nebūs obligāti jābūt darba attiecībās. «Ja cilvēks maksā nekustamā īpašuma nodokli, arī tad viņš ir nodokļu maksātājs.»

Saskata nesamērību

Pēc A. Kveskas domām, pusgads, kura laikā būs jāpārdod parādnieka manta, ir pārāk īss termiņš. Īpaši pašreizējā situācijā, kad nekas neliecina, ka no mantas pārdošanas varēs gūt iespējami lielus ieņēmumus. Viņasprāt, īsais laiks mantas pārdošanai ir nesamērīgs ar saistību dzēšanas termiņu - laiku, cik ilgi parādniekam ik mēnesi jāturpina maksāt par atlikušo parādu pēc mantas pārdošanas. H. Jauja norāda: termiņi, cik ātri cilvēks būs brīvs no parādiem pēc mantas pārdošanas, būs dažādi. «Optimistiskākajā gadījumā parādnieks no savām saistībām varēs tikt vaļā pusotra gada laikā pēc maksātnespējas pasludināšanas, pesimistiskākajā - vairāk nekā četru gadu laikā,» teic H. Jauja. Viņaprāt, jaunais likums ir vienlīdz draudzīgs gan pret parādnieku, gan pret kreditoru. Tam būs iespēja vairāk iesaistīties parādnieku maksātnespējas procesā, arī sniedzot informāciju, tostarp kompromitējošu, par savu parādnieku iespējamiem pārkāpumiem. Atšķirībā no vispārīga regulējuma līdzšinējā likumā jaunais precīzi atrunā pārkāpumus, kuru dēļ uz bankrota sliekšņa nonākušajiem atkarībā no nodarījuma smaguma pakāpes var tikt liegts maksātnespējas process. Labticīgiem parādniekiem, kuri godprātīgi mēģinās tikt vaļā no saviem parādiem, gan nebūtu jāsatraucas, piebilda MA vadītāja vietnieks. Satraukties vajadzētu valstij par iespējamiem tiesu darbiem, jo atsevišķu banku akcionāri konsultējoties par iespēju sūdzēt valsti tiesā par spēles noteikumu maiņu spēles gaitā. «Ja šādi nosacījumi būtu pirms kredītu izsniegšanas, tad būtu cita lieta,» Dienai teica Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāvis Kazimirs Šļakota un norādīja, ka lietas tiesās varētu parādīties, līdz būs pirmie lēmumi par parādnieku saistību dzēšanu.

Daudz no valsts sektora

To, ka pēc jaunā likuma stāšanās spēkā varētu pieaugt tiesās iesniegto un ierosināto privātpersonu maksātnespējas lietu skaits, diezgan droši var prognozēt pēc piedzīvotā 2009. gada vidū. Tad pēc administratoru atlīdzības diezgan krasas pazemināšanas ierosināto lietu skaits pieauga trīs reizes. J. Āboliņš lēš: līdz šim mēnesī ierosināts vidēji 20 privātpersonu maksātnespēju, pēc jaunā likuma stāšanās spēkā to skaits varētu pieaugt līdz 200 lietām mēnesī. 90% gadījumu uz bankrota sliekšņa nonākušie, pēc LAKRA pārstāvja novērotā, ir paņēmuši vienu divus hipotekāros kredītus. Vidējais parādnieka vecums ir 25-35 gadi, galvotājam tas ir augstāks. Daudzi grūtībās nonākušie ir bijušie un tagadējie valsts sektorā strādājošie, kuriem ievērojami sarukuši ienākumi, un viņi vairs nespēj pavilkt kredītu nastu. Vieniem īpašums jau atņemts, citi vēl mēģina ar banku vienoties par pieņemamākiem kredīta atmaksas nosacījumiem. Trešie galvojuši kredītus gan fiziskām, gan juridiskām personām, teica J. Āboliņš. Jauno likumu, pēc viņa sacītā, izmantos arī komunālo maksājumu parādnieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kredīti

Kredītiestādes mājsaimniecībām līdz šā gada vidum bija izsniegušas 1 199 198 kredītus par kopumā sešiem miljardiem latu. No tiem 80% jeb 4,8 miljardi latu izsniegti 149 203 aizdevumos mājokļa iegādei, rekonstrukcijai vai remontam. No tiem 118 474 jeb 77,2% izsniegti vienīgā mājokļa iegādei kopsummā par 3,5 miljardiem latu. Lielākajai daļai jeb 61% mājokļa kredītu ņēmēju ir aizdevumi robežās no 10 000 līdz 50 000 latu.

Līdz šā gada vidum restrukturizēti (piešķirti kredītu nosacījumu atvieglojumi)
38 110 mājsaimniecībām izsniegtie kredīti par kopumā 895 miljoniem latu. No kopējiem mājsaimniecību restrukturizētajiem kredītiem ap 80% ir aizdevumi mājokļa iegādei, rekonstrukcijai vai remontam.

Savukārt atgūšanas process (kad aizņēmējs nav spējīgs maksāt un banka mēģina atgūt aizdoto naudu) līdz gada vidum bija sākts par 806 miljoniem latu, kas izsniegti kopumā 42 679 aizdevumos mājsaimniecībām. No kopējiem mājsaimniecību atgūšanas procesā esošajiem kredītiem ap 75% ir aizdevumi mājokļa iegādei, rekonstrukcijai vai remontam.

Avots: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?