Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Gaujarts no elektriķu brālības

Pirms dažiem gadiem parādoties grupai ar dīvaino nosaukumu Gaujarts, cilvēki to uztvēra gan kā vārdu no franču valodas, gan kā Latvijas upes un kroga nosaukuma krustojumu ar vārda «māksla» tulkojumu angļu valodā. No iepakojuma kārbu kartona izgatavotā ekskluzīvā vāciņā klausītājam pasniegtajā grupas pērngada debijas albumā Koncerts kultūras namā patiešām satiekas dažādas kultūras: Mārča Gurtiņa spēlētais akordeons dod franču piesitienu, līdera Edgara Mākena sacerētie teksti latviešu un angļu valodā mijas ar krievu - Josifs Brodskis un Sergejs Moreino - dzeju; mūzikā, pateicoties producenta un grupas dalībnieka Edgara Šubrovska klātbūtnei, saklausāms daudz radniecīga ar Hospitāļu ielu, kas izaugusi no Rīgas underground roka vides.

Bundzinieks Ģirts Šolis aizvelk paralēles līdz _Menueta_ pirmsākumiem un labākā kaluma estrādei, taču Šubrovskis iebilst, ka profesionalitātes, ko var _uzkačāt_ ar gammu spēlēšanu, pagaidām vēl pietrūkstot.

Tagad savās mēģinājumu telpās - pamestā Latvijas Elektriķu brālības nama pagrabā - grupa gatavojas koncertam Spīķeru koncertzālē un ļoti priecājas par iespēju «beidzot uzspēlēt nevis dzertuvē, bet koncertzālē». Gaujarts šādu, pēc pašu vārdiem, «uzticības kredītu» vismaz izglītības ziņā uzskata par likumsakarīgu, jo E. Mākens absolvējis Rīgas Doma kora skolu kā diriģents. Atbildīgais par koncertzāles repertuāru, kurš uzaicinājis arī Gaujartu, ir Cosmos dalībnieks Andris Sējāns. Edgars pajoko, ka viņš droši vien neesot paņemts dziedāt Cosmos, jo tie Doma kora skolas džeki bijuši divus gadus jaunāki par viņu.

Gatavojoties Spīķeru koncertam, parasti krietni pieticīgākā ekipējumā spēlēt gatavā grupa šoreiz piesaistījusi Andri Indānu jeb Andžoni, kurš rūpēsies par elektroniskiem skaņu jeb trokšņu efektiem. Viens no tiem būs sikspārņa kliedziens, kura radītā ultraskaņa pazemināta, lai kļūtu sadzirdama. Vēl bez šīm papildu skaņām, kas pieliktas no malas, ar efektu kastītēm esot apaudzis arī akordeons. Par vizuālo risinājumu rūpēsies Reinis Pētersons, kurš katrai dziesmai koncertā veidos dzīvo zīmējumu, turklāt nevis digitāli, bet uz papīra, un šis process tiks projicēts uz ekrāna. Lapa ar zīmējumu paliks kā mirkļa liecība, kuru lielas slavas gadījumā pēc koncertiem varētu pārdot par milzu naudu. Katrai dziesmai sagatavots ievadteksts, kura autors ir Jānis Joņevs.

E. Šubrovskis spriež, ka Gaujarta mūzika nav tikai izklaidei, lai taisītu kačku, - tā ir inteliģenta popmūzika, kurā ir teksts, melodijas, aranžējumi un attieksme.

«Sākumā viss bija ļoti vienkārši, un pirmais albums ierakstījās samērā viegli. Tagad gribas katram gabalam izdomāt kaut ko foršāku, aranžējumi kļūst sarežģītāki, un grūtāk tos arī iemācīties, bet līdz šim šķitis, ka tas ir tā vērts,» saka E. Mākens un piebilst, ka Gaujarts ir ceļā uz otro albumu. Koncertā skanēs arī jaunās dziesmas, kurās arvien nozīmīgāku vietu ieņem klavieres, turklāt uzstājoties varēs izmantot uz vietas pieejamo Steinway flīģeli. Gaujarts savās dziesmās turpina izmantot dzeju - šoreiz tās autori būs Ojārs Vācietis, Edgars Šubrovskis un Inguna Jansone. «Šodien daudzko no uzrakstītā neviens nelasa, jo nevienam nav laika ne uzrakstīt tik labi, ne izlasīt. Dziesma ir labs veids, kā šo domu pacelt augšā,» saka E. Šubrovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Koncerts
Gaujarts
Spīķeru koncertzālē 2.VII plkst. 20
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā Ls 5

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?