Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Gavaram nebūs viegli divās lomās

Kādus tieši soļus jaunieceltais veselības ministrs un Latvijā lielākās laboratorijas E. Gulbja laboratorija lielākais līdzīpašnieks Didzis Gavars spers, lai kliedētu jebkādas šaubas, ka viņš jaunajā amatā nerīkosies sava uzņēmuma labā, viņš detalizēti neatklāj, taču apgalvo, ka pametīs tā valdi un attiecībā uz sev piederošajām kapitāldaļām uzņēmumā «darīs visu, kā paredzēts likumā». KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs skaidro, ka no likuma neizriet, ka ministriem nedrīkstētu piederēt īpašumi, taču ir noteikti ierobežojumi, kuri jāievēro.

Bezpartejisko D. Gavaru ministra amatā apstiprināja ceturtdien. Jaunais ministrs pēc profesijas ir laboratorijas ārsts, kopš 1993. gada viņš bija E. Gulbja laboratorijas direktora vietnieks, bet kopš 2004.gada - arī valdes loceklis. Visām laboratorijām, to skaitā arī E. Gulbja laboratorijai šā gada 31. decembrī beidzas līgums ar Veselības norēķinu centru (VNC). «Mans uzdevums kā veselības ministram ir nodrošināt, lai pacientiem visās veselības aprūpes iestādēs, sākot ar 1. janvāri, būtu iespējas saņemt pakalpojumus,» saka D. Gavars, taču uzsver - lēmumu pieņemšanā attiecībā uz E. Gulbja laboratoriju savu pirkstu noteikti nepielikšot. Nepieciešams esot izstrādāt visiem saprotamus, caurspīdīgus kritērijus, lai nevienam nerastos nekādas bažas. E. Gulbja laboratorija ir lielākais no laboratorijas pakalpojumu sniedzējiem, «rupji rēķinot - trešdaļa no tirgus būs,» saka D. Gavars. Viņam uzņēmumā pieder 57% kapitāldaļu. VNC informācija liecina, ka pērn līguma summa ar valsti šai laboratorijai bija 2,79 miljoni latu.

«Ņemot vērā to, ka E.Gulbja laboratorija ir ļoti liels tirgus spēlētājs veselības aprūpes nozarē, šajā gadījumā interešu konflikta novēršana ir ļoti sarežģīts jautājums,» norāda Līga Stafecka, sabiedrības par atklātību Delna politikas analītiķe. Viņa uzsver - ministram jārada visi nepieciešamie apstākļi, lai tiktu izpildīti ne tikai formāli likumā noteiktie interešu konflikta novēršanas pasākumi, bet arī faktiski ministram nebūtu tieša vai netieša ietekme uz lēmumiem, kuru rezultātā labumu gūtu viņa pašreiz pārstāvētais uzņēmums. Tas, pēc viņas domām, būšot sarežģīti, ņemot vērā, ka D. Gavars kā politiska amatpersona pieņems nozares politiku veidojošus lēmumus. Tādēļ, lai novērstu jebkādas sabiedrības bažas par potenciālu interešu konfliktu, jāpārskata lēmumu pieņemšanas mehānismi ministrijā, padarot tos maksimāli atklātus, jau proaktīvi tos skaidrojot sabiedrībai, stāsta L. Stafecka.

A. Vitenburgs skaidro - likums paredz, ka ministrs nedrīkst pieņemt vai ietekmēt lēmumus attiecībā uz uzņēmumu, kurā viņam pieder kapitāldaļas. Viņš un viņa radinieki nedrīkst būt tādas komercsabiedrības dalībnieki vai akcionāri, kas saņem pasūtījumu par iepirkumu valsts vai pašvaldības vajadzībām, valsts finanšu līdzekļus, valsts garantētus kredītus vai valsts privatizācijas fonda līdzekļus, izņemot gadījumus, kad tos piešķir atklāta konkursa rezultātā. D. Gavaram atbilstoši likumā noteiktajam jāpamet amats laboratorijas valdē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?