Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Godīgie nokļūst zaudētāju lomā

Tūlīt būs klāt laiks, kad vai katrs politiķis priekšvēlēšanu runā uzsvērs, ka jāļauj attīstīties maziem un vidējiem uzņēmumiem. Paldies viņiem jau iepriekš par to! Tomēr atšķirībā no teorijas praksē ir vismaz daži nopietni šķēršļi. Pašlaik desmitiem uzņēmumu Latvijā sastapušies ar to, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) veic, iespējams, nepamatotus nodokļu uzrēķinus pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pārkāpumu gadījumā, tā radot situāciju, kurās darbnīcas, pārtikas tirgotavas, būvuzņēmuma vai ražotnes līdzekļiem «jāiesaldējas» pat uz diviem trim gadiem.

Šāds bēdu stāsts skāris jau daudzu nozaru uzņēmumus. Kas atliek uzņēmējam, kam šī, iesaldētā, nauda, iespējams, bija vienīgie desmit vai pat simt tūkstoši eiro apgrozāmie līdzekļi, bet nu tos «jāiemaksā budžetā» līdz apstākļu noskaidrošanai? Tas ir brīdis, kad jāatlaiž darbinieki, jāpako čemodāns un jāpērk vienvirziena biļete uz Īriju… Protams, vēl ir iespēja algot juristus un cīnīties Eiropas līmenī, kā to darījuši daži uzņēmumi, bet - kur dabūt tam naudu? Tomēr, par spīti materiālajiem šķēršļiem, zinu, ka vēl vairāki uzņēmumi apsver šādu iespēju, un attiecīgi Latvijai var nākties arvien biežāk rosīties Eiropas Savienības (ES) tiesā.

Praktizējot Igaunijā, esmu secinājis, ka ziemeļu kaimiņi nav tik strikti attieksmē pret saviem nodokļu maksātājiem, kaut gan ir ļoti stingri. Piemēram, Igaunijas VID ļoti bieži uz laiku apstādina PVN numurus saviem uzņēmumiem. Arī Latvijā nereti redzams, ka Igaunijas partneriem pēkšņi nedarbojas PVN numurs, ja to pārbauda ES PVN reģistrā. Kāpēc Igaunijas VID tā dara? Tāpēc, ka tā lēmusi ES tiesa, un jau vismaz kopš 2009. gada Igaunijā to ievēro, attiecīgi mainot Igaunijas VID praksi, bet mēs tikmēr ākstījāmies ar «VID baltajiem sarakstiem».

Kaut arī saprotams, ka Latvijas VID darbinieki ir pārpūlējušies un cīnās ar nodokļu nemaksāšanas vējdzirnavām, uzrēķinus veicot divus trīs gadus pēc tam, kad iespējamā krāpšanās notikusi, bet jāsaprot arī, ka tikmēr mums uzkrājas ievērojami prasījumi pret valsti par ES tiesas rīkojumiem neatbilstošas prakses turpināšanu.

«Labajiem uzņēmumiem», ja tiem notiek audits, kam seko VID uzrēķins, ir beigas! Ja VID ģenerāldirektors atstājis spēkā VID uzrēķinu, tas «viss ir jāiemaksā valsts budžetā», un pēc tam varat tiesāties (ja iemaksas nenotiek - sākas piedziņa, tiek bloķēti konti, bet summas ir ļoti lielas). Tātad - tiek iesaldēti uzņēmuma naudas līdzekļi, pat nezinot, vai tiesa lems par labu VID vai ievēros ES tiesas rīkojumu. Tas vienmēr skar darbavietas - samazināšanas virzienā!

Tādos pašos apstākļos nosacīti «sliktie uzņēmumi», saņemot kārtējo VID uzrēķinu PVN jomā, kurš, kā jau minēju, arvien biežāk neatbilst ES tiesas praksei, var mierīgi neturpināt darbību. Vēl vairāk - parasti viņi uzrēķinam jau ir gatavi, jo attiecīgajai SIA nav savu pamatlīdzekļu un arī valdes locekļi ir vai nu ārzemnieki, vai pat vienkārši bomži. Turklāt - šādos apstākļos tieši sliktajiem uzņēmumiem ir lielas iespējas tiesāties, jo piedziņa pret šādu uzņēmumu nav iespējama.

Savukārt godīgam uzņēmumam, kam gadījušies negodīgi partneri, kuriem VID nav laikus veicis pārbaudes un nav pat, piemēram, uz laiku apturējis PVN numurus, vismaz pusē gadījumu vairs nebūs līdzekļu tiesāties un viņi būs materiāli iznīcināti.

*Baltic Legal Practice OU partneris, no Igaunijas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?