Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Gribi notievēt? Te kabači!

Jūras braucējs Kolumbs patiesi bijis gudrs vīrs, jo tieši viņš XV gs. no Meksikas uz Eiropu atveda kabačus. Eiropieši gan tos sākumā izmantoja kā dekoratīvus augus, īstā saprašana atausa tikai XVIII gs. Tagad garšīgo kabaci, kas bez īpašas piepūles sakņojas ikvienā mazdārziņā un cenas ziņā pieejams visiem, labprāt gatavojam un ēdam.

Kabači ir veselīgi - tie izvada no organisma lieko ūdeni un sāli, satur mazāk cukura nekā ķirbis. Kabači ieteicami novājēšanas kūrei, kā arī sirds, zarnu trakta un kuņģa slimniekiem. Atcerieties, ka jaunus kabačus nevajag mizot. Bet visgaršīgākie ir nelieli kabači - 4-5 cm diametrā, 12 cm garumā.

Mazliet neparastākas kabaču ēdienu receptes piedāvā restorāna Gutenbergs šefpavārs Rolands Rudzāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kabaču terīne ar mocarellas sieru un jāņogu mērci

2 personām vajadzēs: 1 gab. mocarellas siera (125 g), 150 g kabaču, 1 ķirštomātu, 30 g saldās čili mērces, 100 g jāņogu, baltmaizes grauzdiņu
Kabačus sagriež gareniski plānās šķēlēs un viegli apcep. Formā ieklāj plēvi un izklāj apceptos kabačus, tad liek sieru un pa vidu ķirštomātu. Brīvās kabaču malas, kas «lien» ārā no formas, ieloka formā atpakaļ un liek cepties cepeškrāsnī 100 grādu temperatūrā. Cep 20 min. Tad formu izņem no cepeškrāsns un atdzesē. Kad terīne atdzisusi, to pārgriež uz pusēm un kārto uz baltmaizes grauzdiņa, kas uzlikts uz šķīvja.
Mērcei: jāņogas liek vārīties, pielejot mazliet ūdens un pieliekot cukuru pēc garšas. Mērcei jābūt saldenai. Kad jāņogas izšķīdušas, masu sablenderē un izkāš caur sietu, lai nebūtu sēkliņu.

Kabaču čipsi

Kabačus (var izmantot jebkuru dārzeni) plāni sagriež un liek pannā uz cepamā papīra, nedaudz pakaisa ar sāli un pipariem. Cep krāsnī vienu stundu 90 grādu temperatūrā.
Ar šiem čipsiem bez ierobežojuma var našķoties vakarā pie televizora, kaloriju tajos tikpat kā nav. Čipsi būs laba uzkoda pie alus.

Kabaču biezenis ar grilētu lasi

2 personām vajadzēs: 400 g laša fileju, 300 g kabaču, 100 g kartupeļu, 2 daiviņas ķiploku
Lasi apcep uz grila (vai uz pannas, vai pēc vēlēšanās var vārīt), uzber sāli, piparus un liek cepeškrāsnī 175 grādos. Cep aptuveni 8 min. Kabaci (100 g) un kartupeļus sagriež mazākos gabaliņos un liek vārīties kopā ar ķiploku. Kad dārzeņi mīksti, nolej ūdeni un visu sablenderē viendabīgā masā, pieliek garšvielas - sāli, piparus pēc garšas. Biezeni var pasniegt gan siltu, gan aukstu.
No pārējā kabača pagatavo ātros salātus: kabaci nomizo un sagriež smalkās strēmelītēs, sajauc kopā ar baltvīna etiķi, cukuru, sāli, pipariem (pēc garšas). Marinādei var pievienot izkaltētu biešu pulveri - tas piešķir salātiem skaistu sarkanīgu nokrāsu.
Visu kārto uz šķīvja, lasim virsū liek ātros kabaču salātus. Salāti ir skābeni, tāpēc citrons nebūs nepieciešams. Ēdienu dekorē ar ziediem vai zaļumiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies Andorijs Dārziņš

Andorijs Dārziņš 16.01.1953. – 17.11.2024. Atvadīšanās piektdien, 22. novembrī, plkst. 14.00 Rīgas Kremācijas centra mazajā zālē. Tuvinieki








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?