Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

Griežam pirmo šīs sezonas ķirbi

Es pārspīlētu, ja teiktu, ka pirmos ķirbjus gaidu tāpat kā, piemēram, pirmos nosārtojušos pašu dārza tomātus, ābolus, bumbierus vai vīnogas, kas tagad, septembrī, saldas un lipīgas, pārņēmušas visu mūsu mājas dienvidu sienu.

Ķirbis dārza tālākajā stūrī aug, neviena īpaši nepieskatīts un neapjūsmots. Tāds nu ir ķirbja liktenis.

Taču ķirbis man patīk, jo ir tik maigs, garšā tik neitrāls, ka to var mierīgi salikt kopā ar visdažādākajām garšvielām un produktiem, it īpaši tiem, kas paši raduši spēlēt tikai solo, - kā šajās receptēs ingvers, rukola, ķiploks, kazas siers. Ķirbis tiem vienmēr būs neuzkrītošs un apetītlīgi oranžs fons.

Izmēģiniet restorāna Desiderata virspavāra Māra Mauriņa receptes. Viegli, septembrim īsti laikā un garšīgi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Grūbu sautējums ar ķirbjiem

4 personām: 125 g grūbu, 200 g saldā krējuma, 80 g cietā siera, 20 g pētersīļu, 30 g rukolas, 200 g tomātu, 400 g ķirbju, 200 g cukīni, 160 g sīpolu, 80 g ķiploku, sāls un pipari pēc garšas
1. Grūbas noskalo zem auksta ūdens un liek vārīties aukstā sālsūdenī (uz 1 l ūdens - 100-125 grami grūbu).
2. Ķirbi un cukīni sagriež kubiņos un apcep kopā ar ķiplokiem un sīpoliem nelielā sviesta daudzumā.
3. Izvārītās grūbas noskalo sietā zem silta ūdens.
4. Grūbas liek katlā, pievieno saldo krējumu, tomātus, apceptos dārzeņus un cieto sieru.
5. Sautē, līdz grūbu sautējums sāk nedaudz iebiezēt, tad pieliek sagrieztus pētersīļus, un grūbu sautējums ir gatavs.
6. Pasniedz ar rukolu un pārrīvētu cieto sieru.

Ķirbju kēksiņi

4-5 kēksiņiem: 90 g ķirbja, šķipsna vaniļas cukura, citrona miziņa pēc garšas, 25 g olīveļļas, 40 g cukura, 1 ola, 4 g cepamā pulvera, 10 g lazdu riekstu, 90 g miltu
1. Ķirbi sagriež nelielos gabaliņos un nedaudz pavāra, līdz tas kļūst mīkstāks.
2. Olas, cukuru, eļļu, vaniļas cukuru un citrona miziņu saputo, iemaisa atdzisušo ķirbi.
3. Uzputotajā masā iecilā miltus, cepamo pulveri un riekstus.
4. Cep 180 °C aptuveni 15-20 minūtes.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas 4 personām:
800 g ķirbju, 300 g apelsīnu, 1/2 tējk. rīvēta ingvera,
100 g sīpolu, 200 g burkānu, zariņš timiāna, 80 g kazas siera, 80 g sviesta, 200 g saldā krējuma, daži pilieni ķirbju eļļas, sāls, pipari pēc garšas
1. Ķirbjus, sīpolus un burkānus sagriež nelielos gabalos un apcep sviestā.
2. Saceptajiem dārzeņiem pielej no apelsīniem izspiesto sulu.
3. Pievieno timiānu, ingveru un turpina vārīt, līdz dārzeņi mīksti.
4. Sablendē vārītos dārzeņus, līdz tie sāk veidot viendabīgu masu.
5. Sablendētos dārzeņus izberž caur sietu, pieliek saldo krējumu un uzvāra.
6. Pasniedzot zupai pievieno kazas sieru un ķirbju eļļu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?