Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Hipotēku bankas komercdaļa pārdota, cenu neatklāj

Pirmsjāņu piektdienā sarīkotā preses konference Finanšu ministrijā (FM) par Latvijas Hipotēku un zemes bankas komercdaļu pārdošanu aizritēja visai nervozā gaisotnē, jo bez atbildes palika pats būtiskākais jautājums - par kādu cenu pārdota valstij piederošās bankas daļa? Kā sacīja valdības konsultanta SEB Enskilda valdes loceklis Mārtiņš Krūtainis, cena ir 10-30% zem pārdodamo aktīvu bilances vērtības.

Precīzāku summu nosaukt pašlaik nevarot, jo darījums vēl ir procesā un noslēgsies līdz gada beigām, proti, Hipotēku bankas komercdaļas pircēji - Swedbank un SEB bankas - samaksās par aktīviem to vērtību darījuma beigu brīdī.

Hipotēku bankas sadalīšana komercdaļā, kas nodarbojas ar bankām raksturīgām funkcijām, un attīstības daļā, kas veic tautsaimniecības veicināšanas un atbalsta funkciju, tika veikta, ņemot vērā starptautisko aizdevēju prasību. Pretējā gadījumā Latvijai nebūtu iespējams pamatot valsts ieguldījumus Hipotēku bankas pamatkapitālā - kopumā pēdējo gadu laikā bankas darbības stabilizēšanai ieguldīti 168 miljoni latu, tajā skaitā 25 miljoni latu tika ieguldīti īsi pirms darījuma noslēgšanas, lai banka spētu izpildīt kapitāla pietiekamības prasības. Nesadalot un nepārdodot bankas komercdaļu, šādus ieguldījumus ES varētu tulkot kā konkurenci kropļojošus. Hipotēku bankas komercdaļa ar valdības lēmumu tika sadalīta sešās paketēs, kuras izlika pārdošanai. No astoņiem potenciālajiem investoriem, ar ko šā gada sākuma tika sāktas sarunas, ir atlikuši divi. Swedbank izteikusi vislabāko piedāvājumu par trīs komercdaļām, kurās ietilpst privātpersonu un juridisko personu komercaizdevumi, norēķinu un noguldījumu pakalpojumi, kā arī līzinga kompānija, bet SEB Wealth Management tiks pie Hipotēku bankas pensiju otrā līmeņa plānu pārvaldīšanas paketes, informēja FM valsts sekretāre Sanita Bajāre.

Hipotēku bankas šā gada pirmā ceturkšņa publiskais pārskats liecina, ka pārdošanai paredzēto aktīvu summa ir nepilni 260 miljoni latu. Kā Diena noskaidroja bankā, šī summa attiecas uz visām sešām pārdošanai paredzētajām bankas daļām - gan jau minētajām, ko iegūs Swedbank un SEB, gan arī uz pagaidām vēl nepārdoto nekustamā īpašuma portfeli un kavētajiem kredītiem. Par abām atlikušajām daļām vēl turpināsies sarunas ar investoriem; paredzams, ka valdība pie šī jautājuma atgriezīsies rudenī. Ņemot vērā, ka pārdoto aktīvu pāreja no Hipotēku bankas pie pircējiem ilgs līdz gada beigām, šajā laikā vēl var mainīties šo daļu vērtība un tāpēc pašlaik nevar nosaukt konkrētu pārdošanas cenu, skaidroja Hipotēku bankas vadītājs Rolands Paņko.

Hipotēku bankas klientu ikdienas apkalpošanā pagaidām nekas nemainās, jo pārēja tiks veikta pakāpeniski līdz gada beigām, un visi klienti tiks atsevišķi informēti par to, kādi soļi būs jāveic pārejas procesā. Komercdaļu pārdošana ļaus Hipotēku bankai koncentrēties tikai uz attīstības funkcijām, sniedzot atbalstu valstij un sabiedrībai nozīmīgu tautsaimniecības nozaru attīstībai. Paredzams, ka Hipotēku bankas darbinieku skaits izmaiņu rezultātā saruks uz pusi, vēsta Delfi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?