Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Ideja par kredītu daļēju norakstīšanu raisa pretrunas

Ja grūtībās nonākušais kredītņēmējs tiek iesaistīts valsts atbalsta programmā, bankai uzreiz jānoraksta viņam 20% no aizdevuma pamatsummas - tāda ir Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pozīcija, kurai kategoriski nepiekrīt vietējās bankas. Šīs pretrunas dēļ pagaidām nav skaidrs, kad un vai vispār Latvijā tiks iedarbināts mehānisms, lai palīdzētu kredītņēmējiem, kuru maksātspēja ir pasliktinājusies, taču Finanšu ministrijas (FM) izveidotās darba grupas vadītājs Inesis Feiferis ir apņēmības pilns kompromisu tomēr panākt.

Lai cīnītos ar burbuli

Jau vēstījām, ka FM darba grupa priekšlikumu izstrādi ir pabeigusi un nosūtījusi tos arī SVF, kas, pēc I.Feifera stāstītā, tos akceptējis. Tagad, kad Rīgā līdz 5.jūnijam viesojas SVF pārskata misija, par atbalsta programmas galvenajiem nosacījumiem būtu jāpanāk konkrēta vienošanās, taču izrādās, ka ar bankām FM sagatavotais un SVF akceptētais plāns nebija saskaņots.

SVF uzstāj: ja kredītņēmējs saņem valsts galvojumu savam kredītam, bankai uzreiz būtu jānoraksta viņam 20% no pamatsummas. I.Feiferis skaidro: SVF uzskata, ka šādi varētu cīnīties ar nekustamā īpašuma tirgus burbuļa sekām, jo iedzīvotāju ienākumu līmenis nekad vairs nebūs atbilstošs viņu saistību apjomam. Bankas šādu pieeju neatbalsta un piedāvā savu variantu. Pēc banku virzītā scenārija piektā daļa no kredīta varētu tikt nevis norakstīta, bet gan iesaldēta, kas panāktu to pašu mērķi - mēneša maksājuma samazināšanu. Savukārt jau pēc programmas beigām banka varētu lemt par to, lai norakstītu klientam 10%, nevis 20% no kredīta.

Bankas piedāvā konkrētus nosacījumus, kuros noteikts, kas varētu kļūt par atbalsta programmas dalībnieku un pretendēt uz to, ka valsts kādu laiku maksā daļu no mēneša maksājumiem (kas gan kredītņēmējam vēlāk ir jāatmaksā). Tie varētu būt aizņēmēji, kam ienākumi ir sarukuši par 30% un summa, kas paliek pāri pēc kredītmaksājuma segšanas, nesedz iztikas minimumu. Uz palīdzību varētu pretendēt arī bezdarbnieki. Atbalstāmās kredīta summas griesti būtu 160 tūkst. latu, aizdevuma atmaksas ilgumam būtu jābūt 30-40 gadu.

«Principiāls jautājums ir, vai mēs vispār to darām? Jo ir arī variants, ka nedarām neko un lai tirgus pats uzsūc šo problēmu. Vēl kādu laiku pilnas skaidrības nebūs,» atzīst I.Feiferis. Pēc darba grupas aplēsēm, valsts atbalsts varētu būt nepieciešams apmēram 4,5 tūkst. cilvēku, nepieciešamais finansējuma apjoms vēl nav zināms. Tiek plānots, ka valsts savu daļu par programmā iesaistīto kredītņēmēju nemaksās uzreiz, bet pēc diviem trim gadiem.

Neatbildētie jautājumi

Neskaidrības patlaban ir gan par to, kādi būs galvenie programmas nosacījumi, gan par to, kā šis mehānisms darbosies praksē.

«Ir vesela virkne jautājumu, uz kuriem grūti atbildēt: kā kontrolēt, ka cilvēkam samazinājusies alga; ka viņš nesaņem aplokšņu algu; ka viņam tas tiešām ir vienīgais īpašums?» uzskaita darba grupas vadītājs.

Bankas sarunu gaitu pagaidām komentē atturīgi, norādot, ka intensīvas diskusijas vēl joprojām turpinās. «Ir ļoti svarīgi ieviest tādu modeli, kas reāli strādātu, jo šie galvojumi ir nodokļu maksātāju nauda, kas uz laiku tiek izņemta no ekonomikas. Tāpat ir svarīgi, lai šo atbalstu saņemtu tā sabiedrības daļa, kam tas visvairāk vajadzīgs,» pamatprincipus iezīmē Swedbank Privātpersonu finansēšanas daļas vadītājs Dzintars Kalniņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?