Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

IIN samazināšanu grib aizvietot ar citiem pasākumiem

Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) atzīst, ka valdībai var nākties atkāpties no iepriekš dotā solījuma par iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) likmes samazināšanu no 24% uz 22% no nākamā gada. Tomēr tā vietā Finanšu ministrija (FM) un Labklājības ministrija (LM) iecerējušas palielināt minimālo algu un ieviest nodokļu atvieglojumus strādājošajiem - plānota ar nodokļiem neapliekamā minimuma palielināšana algām, kuras mazākas par 400 latiem, kā arī IIN atvieglojumu par apgādājamajiem palielināšana līdz 98 latiem.

Tā rezultātā minimālās algas saņēmēju ienākumi palielinātos par aptuveni 20%, prognozē FM.

Kopumā nodokļu atvieglojumu palielināšana valsts budžetam izmaksās aptuveni 35 miljonus latu, bet minimālās algas palielināšana radīs papildu ieņēmumus budžetā gandrīz piecu miljonu latu apjomā. Iecerētie pasākumi samazinās nevienlīdzību sabiedrībā, jo tie vairāk skars iedzīvotājus ar maziem ienākumiem, skaidro A. Vilks.

FM ierosinātos pasākumus atbalsta arī labklājības ministre Ilze Viņķele, kura uzsvēra - sabiedrības nevienlīdzība Latvijā ir ilgstoši ielaista problēma, kuru būtu vajadzējis sākt risināt jau ekonomiskā uzplaukuma gados. Savukārt IIN samazināšanu līdz 22% vienlaikus ar citiem tēriņiem valsts varētu atļauties tikai ļoti labvēlīgos apstākļos - ja būtu labvēlīgs risinājums uzņēmuma Liepājas metalurgs situācijai un ekonomika augtu vēl straujāk, uzsver finanšu ministrs, pievēršot uzmanību tam, ka dažādu nozaru pieprasījums pēc papildu līdzekļiem no budžeta šogad jau aptuveni astoņas reizes pārsniedzot paredzamās budžeta iespējas.

A. Vilka ierosinājums jau ir paspējis izraisīt nevienprātību valdībā - ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts neslēpa, ka nav mierā ar ieceri par atteikšanos no IIN likmes samazināšanas. Viņš norādīja - tā vietā drīzāk būtu vajadzējis atturēties no FM ierosinājuma par pievienotās vērtības likmes samazināšanu no 22% līdz 21%, kas samazināja valsts budžeta ieņēmumus par 41 miljonu latu. PVN samazināšana bijusi pretrunā ar solījumiem veikt nodokļu sloga pārdali no darbaspēka nodokļiem uz patēriņa nodokļiem, uzsver D. Pavļuts.

Arī Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja Līga Menģelsone Dienai uzsvēra, ka darba devēji kategoriski iebilst pret iespēju, ka IIN samazināšana varētu tikt atcelta. Atkāpšanās no šī solījuma grauj uzticību uzņēmējdarbības vides stabilitātei, viņa uzskata. L. Menģelsone norāda, ka darba devēju skatījumā ierosinātā ar nodokļiem neapliekamā minimuma un atvieglojumu par apgādājumiem palielināšana ir nepietiekami soļi, jo darba devēji atbalsta šo pasākumu un nodokļu likmes samazināšanas kompleksu īstenošanu.

Mazāk kritisks bija Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieks Egīls Baldzēns, kurš Dienai uzsvēra, ka kopumā «valdība ir uz pareiza ceļa». Tomēr, arī pēc arodbiedrību pārstāvja domām, ir svarīgi, ka gan nodokļu likmes samazināšana, gan neapliekamo ieņēmumu palielināšana tiktu īstenota «kā vienota pasākumu pakete».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?