Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ir laiks izdarīt elektrības izvēli

Brīvs elektroenerģijas tirgus sniedz elektroenerģijas lietotājiem iespēju izvēlēties savu elektroenerģijas tirgotāju un iegūt kontroli pār elektroenerģijas izmaksām, par kurām vēl nesen šķita, ka tās vienmēr diktētas vienpusēji. Tomēr jebkura brīvība līdzi nes arī atbildību, šoreiz - atbildību izvēlēties.

Skaidrs, ka jebkura prece tiek pārdota tikai tad, ja par tās pirkšanu esat vienojušies ar pārdevēju. Arī elektroenerģija tiks pārdota tikai tad, ja par vēlmi to iegādāties laikus būsiet informējuši tās tirgotāju. Esmu pārliecināts, ka jebkuram no mums gadījies veikalā aizmirst kaut ko nopirkt, bet - ja bez iecienītajām brokastu pārslām ierastā dzīve neapstāsies, tad bez elektroenerģijas mūsu ikdienas dzīve būtu teju neiedomājama. Un ko darīt, ja elektroenerģija vitāli nepieciešama jūsu biznesam, vai apturēsiet to, līdz noslēgsiet līgumu ar tirgotāju?

Par laimi, bez elektroenerģijas neviens šādos gadījumos nepaliek, jo vispārpieņemtā prakse elektroenerģijas tirgus uzbūvē paredz, ka jebkuram elektroenerģijas lietotājam jābūt tiesībām saņemt elektroenerģiju, pat ja tādu vai citādu iemeslu dēļ lietotājs nav vienojies ne ar vienu tirgotāju. Latvijā - līdzīgi kā citās valstīs - šādu elektroenerģijas piegādi nodrošina viens no elektroenerģijas tirgotājiem, kuru attiecīgais sistēmas operators būs izvēlējies jeb pēdējais garantētais piegādātājs. Bet, tā kā elektroenerģija, bez šaubām, kaut ko maksā, tad pēdējam garantētajam piegādātājam ir tiesības noteikt cenu, kas balstās uz elektroenerģijas tirgus cenas prognozēm un šī pakalpojuma sniegšanas izmaksām.

Vispārpieņemta prakse ir šo cenu noteikt reizi mēnesī, tā rezultātā tā vienmēr būs svārstīga, jo sekos līdzi elektroenerģijas vairumtirdzniecības svārstībām, kas savukārt atkarīgas no energoresursu cenu svārstībām pasaules tirgos. Tāpēc pēdējās garantētās piegādes cena dažādos laika periodos var būt gan zemāka, gan arī augstāka par to elektroenerģijas cenu, kuru tirgotāji piedāvātu nofiksēt uz garāku laika periodu. Ilgākā laika termiņā skatoties, caurmērā pēdējās garantētās piegādes cena tomēr būs augstāka par tiem piedāvājumiem, kurus lietotāji varētu saņemt, izvēloties tirgotāju, jo pēdējās garantētās piegādes cenu ietekmē arī tas, ka parasti šādu pakalpojumu sniegšana saistīta ar nedaudz lielākām izmaksām. Tomēr, lai elektroenerģijas lietotāji būtu informēti par pēdējās garantētās piegādes elektroenerģijas cenu, Latvijā tā jāpublicē vismaz mēnesi iepriekš. Tādā veidā lietotājiem vienmēr saglabāsies pietiekami daudz laika, lai laikus izvēlētos savu elektroenerģijas tirgotāju. (Igaunijā, kur elektroenerģijas tirgū ar nākamo gadu būs jāiesaistās visiem elektroenerģijas lietotājiem, arī mājsaimniecībām, pēdējo garantēto piegādi veiks vēsturiski lielākais piegādātājs par cenu, kura arī mainīsies reizi mēnesī.)

Kā redzams, pēdējā garantētā piegāde un tās cena nav sods vai nosacījumu uzspiešana elektroenerģijas lietotājiem, bet veiksmīgs instruments, kā elektroenerģijas piegādi par taisnīgu tirgus cenu saglabāt arī apstākļos, kad vienošanos ar elektroenerģijas tirgotāju nav izdevies panākt vai par to vienkārši ir aizmirsies. Bet, lai nepakļautu sevi pēdējās garantētās piegādes cenas svārstīgumu riskam, es aicinātu elektroenerģijas lietotājus tomēr būt apzinīgiem un laikus izvēlēties savu elektroenerģijas tirgotāju, bet aizmāršīgie - neraizējieties, elektroapgāde jums tiks saglabāta, un elektroenerģijas tirgotāju jūs varēsiet nomainīt jau pēc mēneša.

*A/s Latvenergo Regulācijas daļas projektu vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?