Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Irāna atklās pirmo AES; Izraēla un ASV bažīgas

Irāna sestdien plāno ievietot kodoldegvielu Būšehras atomelektrostacijas (AES) reaktorā, sperot platu soli ceļā uz savas pirmās AES iedarbināšanu. Miljards dolāru vērtais reaktors, kas uzbūvēts ar Krievijas palīdzību, darbu varētu sākt pēc dažām nedēļām. Celtniecības darbi tika sākti jau pirms 15 gadiem, bet AES izveidošanu apgrūtināja dažādi šķēršļi.

Irāna nepadodas

Rietumvalstis ar lielām aizdomām raugās uz šo projektu, jo uzskata, ka civilās atomenerģijas aizsegā Irāna plāno izgatavot atombumbas. Irāna kategoriski noliedz šīs apsūdzības un apgalvo, ka atomenerģija domāta vienīgi elektrības ražošanai. Speciālisti spriež, ka Būšehras reaktorā nekāda atombumbu ražošana nav iespējama, jo visu procesu uzraudzīs starptautiskie inspektori. Kodoldegviela tiks piegādāta no Krievijas, kas apņēmusies pēc tam savākt izlietoto degvielu, lai Irāna šīs vielas nevarētu izmantot ļaunprātīgiem nolūkiem.

Būšehras reaktorā tiks izmantots plutonijs, bet lielākās bažas par Irānas centieniem iegūt atomieročus ir saistītas ar urāna bagātināšanas programmu. ASV pieprasa noteikt bargākas sankcijas pret Irānu, lai apturētu urāna bagātināšanas programmu. Irānas režīms atteicies pakļauties šīm prasībām. «Mums ir tiesības bagātināt urānu. Mēs nekad neesam sākuši karu vai gribējuši atombumbas,» uzsver Irānas prezidents Mahmūds Ahmadinedžāds.

Irāna apgalvo, ka atomenerģijas programma tiek attīstīta tikai un vienīgi elektrības ražošanai. Eksperti pauduši izbrīnu, kādēļ Irāna, kurai ir vienas no lielākajām naftas un gāzes rezervēm pasaulē, tik ļoti tiecas attīstīt atomenerģētiku. Irāna apgalvo, ka tas nepieciešams, lai varētu eksportēt vairāk naftas un gāzes.

Būšehras AES projekts tika sākts vēl pagājušā gadsimta 70. gados ar Vācijas un Francijas atbalstu, bet Irānas islāma revolūcija apturēja projekta īstenošanu. Celtniecība tika atsākta tikai 90. gadu vidū ar Krievijas atbalstu. Būšehras reaktora jauda ir 1000 megavatu, bet līdz 2020. gadam Irāna vēlas uzbūvēt vairākas citas AES, kuru kopējā jauda būtu 20 000 megavatu. Taču speciālisti iebilst, ka vērienīga atomenerģētikas attīstība Irānā nav reāla. «Pirmkārt, ierobežoto ūdens resursu dēļ; otrkārt, lielā daļā valsts ir ievērojams zemestrīču risks,» laikrakstam Kommersant stāsta Krievijas enerģētikas analītiķis Antons Hlopkovs.

Krievijas intereses

Lielāko satraukumu par Irānas atomenerģijas programmu izsaka ASV un Izraēla, kas nevēlas pieļaut atomieroču nonākšanu Teherānas režīma rokās. Izraēla devusi mājienus, ka varētu uzbrukt Irānas atomenerģijas programmas objektiem, līdzīgi kā 1981. gadā iznīcināja Irākā būvēto reaktoru. Taču tuvākajā laikā šāds uzbrukums tiek uzskatīts par maz ticamu.

Turpretim lielākā ieguvēja no spriedzes pieauguma Tuvo Austrumu reģionā ir Krievija, jo sankciju dēļ ierobežots Irānas energoresursu eksports, palielinās naftas un gāzes cena, tādēļ Krievija saņem lielākus ienākumus no savu energoresursu eksporta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?