Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Īsti varžu ķermeņi!

Kristians Brekte aizvien biežāk un nomācošāk saucas par provocējošu, izaicinošu un skandalozu. «Skandalozs» ir arī pirmais vārds jaunās mākslinieka personālizstādes Trofejas anotācijā. Uzmanīgi mēģināju ieraudzīt ko atbilstošu skandālista tēlam, kas radies nu jau pirms vairākiem gadiem. (Patiesi izaicinošs bija teksts Valmieras pilsētvidē 2006.

gada Valmieras mākslu simpozijā. Toreiz valmierieši tiešām sašuta, jo viņus ikdienas gaitās pēkšņi pārsteidza frāze gotiskā vecā drukā: «Ja tu šo lasi, pēc 1 minūtes mirsi.») Tomēr nupat visa šī provokatīvā skandalozitāte sāk izskatīties pēc slikta mārketinga - it kā iekopēta no kādiem relīžu un anotāciju paraugiem. Lūkoju pret to izturēties kā pret kļūdu un raudzīties tālāk - ko mākslinieks gribēja mums teikt vai varbūt rādīt vēl bez žesta, ko parasti riteņbraucēji rāda tiem džipu šoferiem, kas, stāvot sastrēgumā, atver durvis labajā pusē.

Izstādes ideja radusies, saskaroties ar tieksmēm, kas valdot pār mūsdienu sabiedrību: «Sacenšanās un tieksme būt pārākam par apkārtējiem visdažādākajās jomās mani ir novedusi līdz idejai - kā gan izskatītos mūsdienu trofeju atspoguļojums, ja to salīdzinātu ar 16. gadsimta mākslinieku gleznojumiem, kuros tika atainoti medījumi jeb trofejas.» Izstādes kuratore Inga Šteimane profesionāli nevainojami iekontekstualizē: «Pārsteidzoši, ka vienā banālā kaujinieciskā vārdā «trofeja», izrādās, ieliekams teju viss «normālam cilvēkam normālai dzīvei» svarīgais - no zīmes, kas rāda individuālus panākumus, sasniegumus un uzvaras, līdz korporatīvām klišejām, kas apliecina, ka tu «māki dzīvot».»

Izstādē redzami tiešām daudz labi nostrādātu, amatnieciski pilnīgu un formāli nevainojamu darbu - visādi papildināti un uzlaboti dzīvnieku un putnu izbāžņi pie sienas un stikla burkās. Ar asprātīgiem parakstiem, kas liecina, ka autors lasa ziņas un seko līdzi notikumiem valstī, uzsūc sabiedrībā valdošos noskaņojumus, sajūt, ar kādiem stereotipiem sabiedrība nomokās, un zina, kas tā sabiedrība vispār tāda ir.

Rubeņa izbāznis uz gara melna falla vai zara tā arī saucas Rubenis, bet laikam jau brieža galvaskauss ar diviem falliem ragu vietā nosaukts par Dikozauru. Sarkani krāsots stirnas izbāznis ar bultu kaklā ir Sebastians, savukārt pie tādas pašas izbāžņu pamatnes piestiprināts falls ar garām adatām uz visām pusēm nosaukts par Ezi. Viens no pirmajiem un sociāli aktuālākajiem objektiem ir instalācija no divām pamatnēm, pie augšējās piestiprināts brieža izbāznis, bet pie apakšējās sarkans falls. Nosaukums - Seko līderim! Interesanti, kāpēc fallus mākslinieks izvēlējies veidot no koka un izmantot «redīmeidus» no intīmpreču klāsta, nevis kaut kā sadabūjis izbāztus... Lai nu kā, izstādē ir arī darbi bez falliem - stikla burkās putnu izbāžņi un sabrauktas vardes kā asprātīgu grafisku sižetiņu varoņi. Nu, piemēram, mazas mežacūciņas izbāznis ar automašīnu gaisa atsvaidzinātāju eglīti kaklā «iet» pa kaut kādu pamatni, ka tik ne melnā marmora. Nosaukums vēsta - Mazais grib pabraukāties.

Darbiņi ar sabrauktajām vardēm arī katrs lieliski atrisina kādu nosaukumā uzdoto valodas paradoksu vai vienkārši asprātīgi izspēlējas pavisam citam kontekstam radītās frāzēs, piemēram, «patiesība ir tur ārā», «slāpes beidzas šeit» un tamlīdzīgi.

Tātad - izstāde kārtējo reizi apliecina, ka vitālajam un vienmēr smaidīgajam «frīkbaikerim» piemīt asprātība. Tā labi noder, lai kliedētu garlaicību. Bet ko tad, ja man nemaz nav garlaicīgi?

Zvērādiņas ar kukluksklana maskām līdzīgiem caurumiem, kas pie baltās sienas izskatās pēc miroņgalvām, vai, precīzāk to paraksts, manuprāt, arī ir atbilde uz jautājumu, ko citādi neprotu atbildēt, proti, kāpēc Kristianam Brektem vajag nodarboties ar mākslu un rīkot izstādes. Darba nosaukums ir šāds: «Vienu uti kažokā! Ja tu mani aizmirsīsi, lai tā iekoš dibenā!» Līdz ar to atmaskojas gan mārketētāji, gan komentētāji - demonizētāji, jo tas taču tikai skaitāmpantiņš, spēlīte. Kristians Brekte joprojām apzinīgi pilda uzdevumus kā skolā, it kā nu jau gadus divdesmit, ja ne visus simt, aktuālo vajadzību pēc izaicināšanas un skandāliem vēl kāds uztvertu par pilnu un vispār atcerētos.

Izstāde Trofejas RMT Intro zālē būs apskatāma līdz 17. jūlijam. Svētdien, 10. jūlijā, plkst. 12 ieplānotas vēlās brokastis ar mākslinieku. Ieejas maksa uz brokastīm - Ls 2.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?