Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Itālijā premjerēs tehnokrāts

Itālijas prezidents Džordžo Napolitāno svētdien konsultējās ar lielākajiem politiskajiem spēkiem par krīzes valdības izveidošanu pēc tam, kad sestdienas vakarā par savu demisiju paziņoja līdzšinējais premjerministrs Silvio Berluskoni. Korupcijas un seksa skandālos iesaistītais politiķis pildīja doto solījumu, ka atkāpsies, ja parlaments pieņems taupības pasākumus, kas nepieciešami, lai novērstu eirozonas trešās lielākās ekonomikas maksātnespēju.

Visticamāk, svētdienas vakarā par nākamo valdības vadītāju Itālijas prezidents būs izvirzījis bijušo Eiropas Savienības (ES) komisāru Mario Monti, lai nomierinātu satrauktos finanšu tirgus pirms to atvēršanas pirmdienas rītā.

Paredz ārkārtas vēlēšanas

Nojausma, ka tieši M. Monti būs S. Berluskoni pēctecis, radās jau sestdien, kad vēl pirms līdzšinējā premjerministra atkāpšanās pie politiskajām partijām nepiederošais bijušais ES konkurences komisārs tikās ar pozīcijas un opozīcijas partiju pārstāvjiem, kā arī Eiropas Centrālās bankas prezidentu Mario Dragi.

Paredzams, ka 68 gadus vecais ekonomists M. Monti vadīs tehnokrātisku valdību, kurai tuvākajos mēnešos būs jāīsteno sāpīgas ekonomikas reformas. Viņa kandidatūru atbalstot lielākās opozīcijas partijas un arī S. Berluskoni vadītā centriski labējā partija Il Popolo Della Liberta (Tautas brīvības partija).

Pret tehnokrātu valdību iestājas S. Berluskoni ilggadējā koalīcijas partnere pret imigrantiem noskaņotā partija Ziemeļu alianse. «Lēmumi, ko pieņems M. Monti, ir jāapstiprina parlamentā, bet ar tik neviendabīgu atbalstu viņam būs daudz problēmu. Es domāju, ka šis risinājums [veidot tehnokrātu valdību] novedīs pie daudzām problēmām,» uzskata viens no Ziemeļu līgas līderiem līdzšinējais iekšlietu ministrs Roberto Maroni.

Analītiķi uzskata, ka M. Monti saskarsies ar milzīgu sabiedrības un politiķu pretestību vairākiem taupības pasākumiem, kurus būs nepieciešams ieviest, lai apmierinātu finanšu tirgus un eirozonas līderus, raksta Reuters. Visticamāk, M. Monti nestrādās līdz 2013. gadam, kad ir paredzētas nākamās Itālijas parlamenta vēlēšanas, bet pavērs ceļu ārkārtas vēlēšanām pēc tam, kad būs veicis visas nepieciešamās ekonomiskās reformas.

Klauns, klauns, klauns

Pēc tam kad sestdienas vakarā tika saņemtas ziņas, ka Dž. Napolitāno ir pieņēmis S. Berluskoni demisiju, pie Romas centrā esošās prezidenta pils sanākušie vairāk nekā tūkstoš cilvēku apsveica cits citu un atkorķēja šampanieša pudeles.

Klātesošie vicināja dažādus pret S. Berluskoni vērstus plakātus un kopkorī izsauca dažādus saukļus, piemēram, «klauns, klauns, klauns» un «uz cietumu, uz cietumu». Pūlis esot bijis tik uzbudināts, ka drošības dēļ S. Berluskoni tika lūgts atstāt pili nevis pa centrālajām, bet sētas durvīm, kas simboliski parāda, cik neieredzēts tautā pašlaik ir politiķis, kurš ar nelieliem pārtraukumā Itālijā ir dominējis pēdējos 17 gadus. Laikraksts La Stampa to ironiski nodēvēja par skumju nokāpšanu no skatuves.

Savukārt protestētāji, kas bija sapulcējušies pie S. Berluskoni rezidences, viņa limuzīnu apmētāja ar monētām. Līdzīgu kaunu 1993. gadā piedzīvoja viņa priekštecis sociālists Betīno Kraksi, kurš bija spiests atkāpties korupcijas skandāla dēļ un aizbēga uz Tunisiju, lai izbēgtu no tiesas.

Vairākums Itālijas laikrakstu svētdien ziņoja par «atbrīvošanas dienu», bet S. Berluskoni simpatizējošie izdevumi biedēja ar gaidāmajiem taupības pasākumiem. Piemēram, avīze Libero brīdināja, ka itāļiem vajag «pieskatīt savus maciņus», jo M. Monti valdība samazināšot algas un ieviesīšot jaunus nodokļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?