Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Izmeklētāji nespēj nokļūt traģēdijas vietā

Intensīvās kaujas Ukrainas austrumos pirmdien atkal kavēja starptautiskās izmeklētāju komandas ierašanos vietā, kur ir izkaisītas 17. jūlijā notriektās aviokompānijas Malaysia Airline pasažieru lidmašīnas atlūzas. Tiesu medicīnas eksperti no Nīderlandes un Austrālijas Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju pavadībā otro dienu pēc kārtas centās piekļūt aviolainera atlūzām, bet «drošības apsvērumu dēļ» bija spiesti atgriezties Austrumukrainas pilsētā Doņeckā.

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes pārstāvis Andrijs Lisenko apstiprināja, ka reisa MH17 lidmašīnas nokrišanas vietā patiešām nav droši, jo apkaimē notiekot «provokatīvas apšaudes», raksta NEWSru. Viņš noliedza, ka rajonā, kur atrodas lidaparāta atlūzas, tiktu veikta Ukrainas valdības vadītā «pretterorisma operācija», jo to esot liedzis valsts prezidents Petro Porošenko. Amatpersona apšaudēs vainoja promaskaviskos separātistus.

Apstiprina aizdomas

Ukrainas drošības spēki pastiprinājuši centienus atgūt kontroli pār teritorijām netālu no vietas, kur nogāzās Malaysia Airline lidmašīna ar 298 cilvēkiem uz borta. Ukraiņu karavīri pirmdien no Šahtarskas un Torezas patrieca Maskavas atbalstītos kaujiniekus, sīvas cīņas turpinājās arī Pervomajskā un Sņižnē, vēsta BBC.

Ukrainā esošā Austrālijas ārlietu ministre Džūlija Bišopa, kuras valsts uzbrukumā lidmašīnai zaudēja 28 pilsoņus, aicinājusi Kijevu nodrošināt izmeklētājiem pieeju aviolainera atlūzām. «Mēs vēlamies garantijas, ka militārā operācija nekompromitēs mūsu humāno misiju,» viņu citē aģentūra Reuters. Ministre izteica cerību, ka Krievija izmantos ietekmi pār separātistiem, lai palīdzētu nodrošināt izmeklētāju darbu lidmašīnas nokrišanas vietā.

Ukrainas Nacionālā drošības un aizsardzības padome paziņoja, ka no Malaysia Airline lidmašīnas «melnajām kastēm», kuras promaskaviskie separātisti pagājušajā nedēļā pēc vairāku dienu vilcināšanās nodeva Malaizijai, iegūtie dati apstiprinājuši tūlīt pēc katastrofas izteikto versiju, ka tās nogāšanos izraisīja raķetes trāpījums.

«Lidmašīnas iznīcināšanas un nogāšanās iemesls bija masveida eksplozīva dekompresija, ko izraisīja šrapneļu trieciens pēc raķetes sprādziena,» teikts padomes paziņojumā. Kijeva apgalvo, ka informācija iegūta no britu ekspertiem, kuri analizē notriektā lidaparāta lidojuma ierakstus.

Vainīgos tiesās

ANO augstā cilvēktiesību komisāre Navi Pilaja paziņojusi, ka Malaysia Airline lidmašīnas notriekšanu virs Austrumukrainas var uzskatīt par kara noziegumu. «Tiks darīts viss, lai nodrošinātu, ka ikviens, kurš ir pastrādājis nopietnus starptautisko tiesību pārkāpumus, tostarp kara noziegumus, tiktu saukts pie atbildības, lai kas viņš būtu,» teikts pirmdien izplatītajā augstās komisāres ziņojumā par situāciju Ukrainā.

Dokumentā teikts, ka kopš aprīļa vidus līdz 26. jūlijam Ukrainas bruņoto spēku un promaskavisko separātistu cīņās Austrumukrainā nogalināti vismaz 1129 cilvēki un 3442 ievainoti. Šajos skaitļos nav iekļauti nogalinātie Malaizijas aviokompānijas lidaparāta pasažieri un apkalpes locekļi. Karadarbības skartos rajonus esot pametuši vairāk nekā 100 tūkstoši iedzīvotāju.

Ziņojumā arī norādīts, ka promaskavisko separātistu kontrolētajās teritorijās ir pilnībā sagrauta likuma vara un tiek izvērstas raganu medības pret iedzīvotājiem, kas nevēlas pakļauties viņu gribai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?