Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Izraēla deportēs afri kāņu bēgļus

Izraēlas varasiestādes sākušas nelegālo afrikāņu imigrantu aizturēšanu, lai deportētu viņus atpakaļ uz dzimteni. Izraēlas vadošie politiķi uzskata, ka afrikāņu imigranti ir drauds pamatiedzīvotāju drošībai, bet citi pat domā, ka viņi var nodarīt ļaunumu ebreju valstij. Cilvēktiesību aizstāvji uzsver, ka šie cilvēki bēg no represijām savās valstīs, tādēļ ebrejiem būtu pienākums palīdzēt.

Zog un izvaro

Afrikāņu aizturēšana sākās pirmdien, jo tiesa pagājušajā nedēļā atļāva no valsts izraidīt ap 4500 nelegālo imigrantu, no kuriem vairākums nāk no Dienvidsudānas, Kotdivuāras un Mali. Ultraortodoksālais iekšlietu ministrs Eli Jišai jau ir paziņojis, ka šī ir tikai neliela daļa no «robežpārkāpējiem», kā varas pārstāvji dēvē nelegālos imigrantus, kas nonāks likumsargu nagos. Izraēlas valdības mērķis ir pakāpeniski repatriēt visus aptuveni 60 tūkstošus afrikāņu, kuri pēdējo gadu laikā nonākuši valstī caur vāji apsargāto Izraēlas un Ēģiptes robežu.

Tiek lēsts, ka apmēram 35 tūkstoši no viņiem ir apmetušies otras lielākās Izraēlas pilsētas Telavivas nabadzīgajās priekšpilsētās, kuru iemītnieki apgalvo, ka afrikāņi nodarbojas ar nelikumīgu tirdzniecību un aplaupa cilvēkus, viņi tiek vainoti vairākās izvarošanās, kas notikušas pēdējos mēnešos. «Viņi šeit ir ieradušies, lai izvarotu un zagtu,» kāda vecāka gadagājuma ebrejiete sacīja aģentūrai Reuters. «Mums viņi ir jāizkvēpina no šejienes, jāpievieno inde viņu pārtikai.»

Telaviviešu neapmierinātība ar lielo afrikāņu skaitu pilsētā ir pāraugusi naidā, maija beigās tur notika vardarbīgi protesti, kuru laikā tika demolēti afrikāņiem piederošie veikali un sadauzīta garām braucoša automašīna, kurā atradās divi melnādaini vīrieši.

Līdz šim Izraēlas varasiestādes nepievērsa īpašu uzmanību imigrantiem no Āfrikas, ļaujot uzturēties valstī, tajā pašā laikā oficiāli nepiešķīra viņiem politisko patvērumu un neizsniedza darba atļaujas. Tomēr, strauji pieaugot viņu skaitam un sabiedrības neapmierinātībai, Izraēlas konservatīvā valdība nolēma rīkoties.

Žogs uz robežas

Lai ierobežotu afrikāņu nelegālo bēgļu iekļūšanu Izraēlā, uz gandrīz 200 kilometru garās robežas ar Ēģipti tiek celts žogs. Bet jūnija sākumā Izraēlas parlaments pieņēma imigrācijas likuma grozījumus, kas atļauj bez apsūdzību izvirzīšanas ieslodzīt nelegālos imigrantus cietumā uz laiku līdz trim gadiem.

Varasiestādes ir sākušas sodīt uzņēmumus, kuri nodarbina nelegālos imigrantus, bet šonedēļ valdība paziņoja, ka Izraēlas dienvidos izveidos nelegālo imigrantu aizturēšanas centru, kurā vienlaikus varēs izvietot 20 tūkstošus cilvēku.

Izraēlas valdība uzskata, ka vairākums afrikāņu, kas ieradušies valstī, ir pašlabuma meklētāji. Premjerministrs Benjamins Netanjahu brīdinājis, ka afrikāņi «apdraud ebreju valsts raksturu», bet labējie politiķi viņus ir nodēvējuši par vēzi un AIDS, kas draud saēst Izraēlas sabiedrību.

Cilvēktiesību aizstāvji uzskata, ka šādi izteikumi ir homofobiski un rasistiski. Izraēlā esošie afrikāņi šeit ieradušies, lai bēgtu no vajāšanas dzimtenē, tādēļ Izraēlai esot jāsniedz viņiem patvērums. «Izraēla ir valsts, ko veido bēgļi, kuri šeit ieradās no visas pasaules pēc tam, kad simtiem gadu bija cietuši no rasistu vajāšanām, diskriminācijas, akla naida un nāves nometnēm,» atgādina laikraksta Maariv komentētājs Šais Goldens. «Kopš šīs nācijas atjaunošanas šeit dzīvo jau trešā paaudze, kuras pārstāvji tagad vēršas pret citiem bēgļiem viņu atšķirības, viņu ādas krāsas dēļ, viņu ekonomisko un sociālo ciešanu dēļ. Jaunās paaudzes izraēlieši uzvedas tieši tāpat kā iedzīvotāji tajās valstīs, kur mitinājās viņu vecāki un vecvecāki.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?