Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Izraēla un palestīnieši veikuši vēsturisku gūstekņu apmaiņu

Sveiks un vesels pēc vairāk nekā piecu gadu gūsta otrdien Izraēlā atgriezās nu jau 25 gadus vecais karavīrs Džilads Šalits, pret kura atsvabināšanu Izraēla izlaidīs brīvībā vairāk nekā tūkstoti Izraēlas cietumos ieslodzītu palestīniešu.

Dž. Šalits ir pirmais izraēliešu karavīrs, kurš pēdējo 26 gadu laikā no palestīniešu vai arābu gūsta nav atgriezies dzimtenē zārkā. Viņa atbrīvošana gan nenozīmē, ka viņš ir pēdējais nolaupītais Izraēlas karavīrs, jo Gazas joslā valdošā islāmistu kustība Hamas paziņojusi, ka turpinās ebreju militāristu sagūstīšanu līdz brīdim, kad tiks atbrīvoti visi Izraēlas cietumos esošie palestīnieši, kuru skaits tiek lēsts ap septiņiem tūkstošiem.

Negaidīja atbrīvošanu

«Man ļoti pietrūka ģimenes. Man pietrūka draugu, satikšanās ar cilvēkiem, lai parunātos, nevis augām dienām sēdētu un darītu vienu un to pašu,» intervijā Ēģiptes televīzijai neilgi pirms nogādāšanas Izraēlā sacīja Dž. Šalits, kura bālā āda un iekritušās acis liecināja par milzu nogurumu. Bija grūti pateikt, ka medijos demonstrētajos videokadros redzamajam kalsnajam puisim ir 25 gadi. Drīzāk 19 jeb vecums, kādā viņu 2006. gadā nolaupīja palestīniešu kaujinieki.

Ekskluzīvajā intervijā jaunais vīrieti sacīja, ka ir ļoti gandarīts par atbrīvošanu, jo pats bija samierinājies ar domu, ka palestīniešu gūstā atradīsies vēl daudzus gadus.

Viņa pesimistiskās domas nepiepildījās, jo pagājušajā nedēļā pēc piecus gadus ilgušām neauglīgām sarunām Izraēla un Hamas vienojās, ka apmaiņā pret Dž. Šalita brīvību no Izraēlas cietumiem tiks izlaisti 1027 palestīniešu ieslodzītie. Otrdien tika atbrīvoti 477 palestīnieši, vēl 550 nonāks brīvībā tuvākajos divos mēnešos, vēsta Reuters.

Gūstekņu apmaiņas operācija sākās otrdien agri no rīta. Dž. Šalits Ēģiptes, Starptautiskā Sarkanā Krusta un Hamas pārstāvju pavadībā no Rafahas Gazas joslā tika nogādāts Ēģiptē. Pēc tam viņu nogādāja netālu esošajā Ēģiptes un Izraēlas robežpunktā Karemšalomā, kur 2006. gada jūnijā viņu nolaupīja grupiņa palestīniešu kaujinieku, kuri Izraēlā bija nokļuvuši pa pašu izraktu pazemes tuneli.

Laikā, kad Dž. Šalits šķērsoja Gazas un Ēģiptes robežu, Ēģiptē no Izraēlas ieradās vairāki autobusi ar pirmajiem atbrīvotajiem palestīniešiem, kas pēc tam tika aizvesti uz Rafahas robežpunktu. No 477 atbrīvotajiem uz Gazas joslu tika pārvietoti 295. Vairums pārējo tika nogādāti Rietumkrastā.

Gan Hamas pārvaldītajā Gazā, gan palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmūda Abāsa pārraudzītajā Rietumkrastā valdīja svētku noskaņojums, kura izpausmes bija radikāli pretējas. M. Abāss uzsvēra gandarījumu, ka palestīniešu atbrīvošana notikusi mierīgā ceļā, bet Hamas vadoņi brīdināja, ka arī turpmāk var nolaupīt izraēliešu karavīrus, ja Izraēla labprātīgi neatbrīvos visus šīs valsts cietumos esošos palestīniešus.

Izraēlā daudzi nikni

Izraēlā apmaiņas darījums izpelnījās divējādu attieksmi. Valsts premjerministrs Benjamins Netanjahu, sakot uzrunu karabāzē, kur notika Dž. Šalita sagaidīšana, paziņoja, ka «šī ir liela diena», bet ar rūgtumu piebilda, ka tas ir arī ļoti grūts brīdis, jo par to tikusi samaksāta ļoti augsta cena. Apmaiņā pret vienu karavīru Izraēla bija spiesta atbrīvot lielu skaitu palestīniešu, no kuriem daļa Izraēlas teritorijā ir pastrādājuši sevišķi smagus noziegumus, piemēram, sarīkojuši asiņainus teroraktus. «Mēs turpināsim apkarot terorismu, tādēļ ikviens atbrīvotais, kurš atgriezīsies pie terorisma, par to samaksās,» paziņoja B. Netanjahu.

Ģimenes, kuras palestīniešu sarīkotos uzbrukumos zaudējuši tuviniekus, Dž. Šalita atbrīvošanu nosauca par sēru brīdi. «Es esmu nikns. Tam nevajadzēja beigties šādi,» domā Ichāks Maozs, kura meita bija viena no 15 upuriem, kuri 2001. gadā tika nogalināti sprādzienā picērijā Jeruzalemē.

Valsts lielākie laikraksti nostājās B. Netanhaju pusē, sakot, ka viņš ir izdarījis pareizo izvēli. Arī sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka pārliecinošs vairums izraēliešu atbalsta apmaiņas darījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?