Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Izredzes lielākas, vēlot tautai

Atjaunotās Latvijas pirmais Valsts prezidents Guntis Ulmanis un viņa pēctece amatā Vaira Vīķe-Freiberga pēc pirmā pilnvaru termiņa beigām atkārtoti ir ievēlēti vēl uz četriem gadiem. Tāpēc partijām, kuras pirms Saeimas vēlēšanām nosauc prezidenta kandidātus, vajadzētu novērtēt Valsts prezidenta Valda Zatlera darbību un sabiedrībai pateikt, kāpēc gan V.

Zatleru nevarētu ievēlēt šajā amatā atkārtoti, uzskata premjera pārstāvētā _Jaunā laika_ līdere Solvita Āboltiņa. Viņas vadītā partija pirms trīs gadiem 2007. gada 31. maijā balsoja pret V. Zatlera ievēlēšanu, bet tieši JL un tā premjeram Valdim Dombrovskim prezidents visvairāk ir palīdzējis valstij izšķirīgos brīžos, kad bija jāpieņem ar ekonomiskās krīzes pārvarēšanu saistītus lēmumus.

Lai gan neformālās sarunās politiķi ik pa laikam stāsta, ka V. Zatleram nav nekādu izredžu būt amatā vēl vienu pilnvaru termiņu, dažādi vērtējot arī viņa neveiklākās uzstāšanās, neviena no partijām, atbildot Dienai, nenosauca nevienu iemeslu, kura dēļ tās nevarētu V. Zatleru atbalstīt. Šo izvairību var saprast, jo pēc 10. Saeimas vēlēšanām V. Zatleram vēl jānosauc nākamais valdības vadītājs un šis lēmums var ietekmēt paša V. Zatlera politisko likteni.

«Valdim Zatleram ir izredzes palikt uz otro pilnvaru termiņu. Viņš ir izaudzis un tā ir prezidenta privilēģija. Daudz ko noteiks Zatlera gudrība pēc 2. oktobra un es redzu tikai vienu iespēju - viņam ir jāizvirza Valdis Dombrovskis,» Dienai sacīja Artis Pabriks no Vienotības. Ar tādu pašu pieeju uz šo situāciju raugās arī Tautas partija un LPP/LC veidotā apvienība Par labu Latviju!, kura jau paziņojusi, ka gatavojas pārņemt varu pēc vēlēšanām. Aptaujās populārā Saskaņas centra līderis Jānis Urbanovičs arī itin bieži lieto vārdus: «Es kā nākamais premjers.» Vienīgi Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis atturas izvirzīt tik pārdrošus mērķus un, neatkarīgi no tā, kurš būs premjers, pieļauj, ka V. Zatlers varētu strādāt vēl četrus gadus, un «mēs ar viņu labi sapratāmies». To, kuram ir lielākās izredzes vadīt valdību, gan noteiks arī vēlēšanu rezultāti, kurus pašlaik - jūnijā - paredzēt vēl nav iespējams.

Publiskajās diskusijās ik pa laikam izskan Valsts prezidenta amata kandidatūras - Sarmīte Ēlerte un Ģirts Valdis Kristovskis no Pilsoniskās savienības, daži politiskie spēki aizkulisēs runā par Vairas Vīķes-Freibergas vēlreizēju virzīšanu šim amatam. Ne viņa, ne priekštecis amatā G. Ulmanis, kurš tagad vada Par labu Latviju!, gan pagaidām nav izteikuši gatavību atkārtoti pretendēt uz šo amatu. TP joprojām nav atcēlusi savu 2007. gadā pieņemto lēmumu, ka tās prezidenta kandidāts ir Māris Riekstiņš. TP priekšsēdis Andris Šķēle Dienai norādīja, ka jautājums par prezidentu pašlaik nav politiķu darba kārtībā.

Taču, uzstājoties Saeimas sēdē pirms vasaras brīvdienām, V. Zatlers aktualizēja grozījumus Satversmē, lai prezidentu varētu vēlēt tauta. Ja Saeima šādus grozījumus līdz jauna prezidenta vēlēšanām 2011. gada maija beigās vai jūnijā pieņemtu, tad arī V. Zatlera izredzes varētu būt lielākas, jo viņš ir centies darīt tautai tīkamas lietas, ieskaitot partiju audzināšanu - tiesa, tieši to ķīviņos neiesaistoties. «Esmu jau izteicis atbalstu tautas vēlētam Valsts prezidentam Latvijā. Manuprāt, tas līdzsvarotu un uzlabotu valsts varas atzaru savstarpējo sadarbību un atbildību, kā arī sekmētu valsts pilsoņu iesaistīšanos un atbildību par svarīgiem valsts politiskās dzīves procesiem,» ceturtdien Saeimā teica V. Zatlers. Tautas vēlēta prezidenta institūcija ir paredzēta, piemēram, Latvijas Zemnieku savienības, PS, Visu Latvijai! programmās. Par to iestājas kustības Par labu Latviju! vadītājs Andrejs Ēķis un to atbalsta SC. Taču neviena partija nesola šādu grozījumu drīzu pieņemšanu, uzsverot, ka sabiedrībā par to vajadzīga plaša diskusija. Vairāki politiķi kā no opozīcijas, tā koalīcijas pieļauj, ka politiķiem tomēr nebūtu izdevīgi šādi grozījumi, jo tad mazinātos to ietekme prezidenta izvēlē.

Taču partijas ne 1999. gadā, ne 2007. gadā nav spējušas vienoties par politisko spēku virzītiem kandidātiem, un tas ir vēl viens no iemesliem, kas var padarīt cerīgākas V. Zatlera izredzes. Valsts prezidenta pārstāvji gan ir norādījuši, ka ne agrāk kā gada beigās V. Zatlers pateiks, vai plāno kandidēt uz šo amatu atkārtoti. Līdz vēlēšanām prezidenta galvenais uzdevums esot savu pilnvaru ietvaros darīt visu, lai nodrošinātu politisko stabilitāti valstī, kuru var negatīvi iespaidot priekšvēlēšanu kampaņa. Partijas, tiekoties ar prezidentu, tomēr ir solījušas negāzt valdību un arī nerosināt vairs neviena ministra demisiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā ievēlēja Valdi Zatleru

2007. gada 22. maijā Aigara Kalvīša (TP) valdības partijas konstatēja, ka ne TP izvirzītajam Valsts prezidenta amata kandidātam Mārim Riekstiņam, ne LPP/LC kandidātei Karīnai Pētersonei nav ievēlēšanai nepieciešamā balsu vairākuma, tāpēc TP, LPP/LC, ZZS un TB/LNNK veidotā koalīcija nolemj amatam izvirzīt bezpartejisko Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas vadītāju Valdi Zatleru. Vēlēk parādījās informācija, ka partiju vienošanās notikusi Rīgas zooloģiskajā dārzā.
2007. gada 31. maijā notiek Valsts prezidenta vēlēšanas, kurām ir izvirzīti divi kandidāti - V. Zatlers un Saskaņas centra nominētais bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš. Viņam par labu savu kandidatūru atsauca Jaunā laika izvirzītā Sandra Kalniete.
Par V. Zatleru nobalso 58 deputāti, par A. Endziņu - 39.
2007. gada 8. jūlijā Valdis Zatlers nodod Saeimā svinīgo zvērestu un pārņem pilnvaras no prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?