Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Izsmej Krievijas stāstus par Krimas «aizsargiem»

Pēc otrdien notikušās Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses konferences, kurā viņš apgalvoja, ka Krimā neesot Krievijas karavīru, bet gan «vietējās pašaizsardzības spēki», sociālajos tīklos parādījās attēls, kurā Kremļa saimnieks redzams ar garu degunu un līdzinās populārajam literārajam varonim Pinokio, kuram deguns pastiepās garāks ik reizi, kad viņš meloja.

Daudzi ierindas cilvēki, analītiķi un valstu līderi, kuri rūpīgi seko notikumu attīstībai Ukrainā, netic Maskavas stāstiem par Krimas «pašaizsardzības spēkiem», arī medijos parādās aizvien vairāk faktu, kas apliecina, ka Krimā izvietoti tūkstošiem Krievijas karavīru.

Obama aicina nemānīties

Arī ASV prezidents Baraks Obama otrdien vēlu vakarā paziņoja, ka V. Putins «nevienu neapmānīs» par to, ko patiesībā pārstāv Ukrainai piederošajā pussalā izvietotie spēki, un aicināja Maskavu atsaukt savus karavīrus atpakaļ bāzēs.

Tomēr Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs trešdien turpināja izplatīt Kremļa oficiālo versiju, ka Krimā kontroli pārņēmuši «vietējās pašaizsardzības spēki».

«Ja jūs domājat pašaizsardzības vienības, kuras ir izveidojuši Krimas iedzīvotāji, mēs tām nedodam pavēles, tās nepilda mūsu pavēles,» sacīja S. Lavrovs, atbildot uz žurnālista jautājumu, vai Krievija dos pavēli Krimā izvietotajiem promaskaviskajiem spēkiem, kuri valkā uniformas bez zīmotnēm, atgriezties bāzēs.

Krievijas amatpersonas apgalvo, ka Krimā izvietotie karavīri valkā parastas uniformas, kas par lētu naudu esot brīvi nopērkamas «katrā veikalā». Tomēr medijos šī informācija ir noraidīta. Piemēram, ukraiņu laikraksts Vesti raksta, ka tās ir Krievijas armijas jaunās formas, kas ir šūtas speciāli īpašo uzdevumu vienībām.

Vesti vēsta, ka dažiem kaujiniekiem mugurā esot modernas uniformas ar ekipējumu, kas ir paredzēts operācijām kalnos. «Kalniešu» uniformas cena esot aptuveni 100 tūkstošu rubļu (2000 eiro), un tādu nevarot iegādāties veikalos Ukrainā.

Arī kaujinieku rīcībā esošie ieroči un transportlīdzekļi ļauj apgalvot, ka Krimā atrodas Krievijas atbalstīti spēki. Izdevuma The Moscow Times uzrunātie eksperti, kuri izpētīja Krimā uzņemtos fotoattēlus, apgalvo, ka «pašaizsardzības vienības» izmanto Krievijas armijai paredzētos džipus Tigr, kas maksā 60 tūkstošu dolāru (43 tūkstoši eiro), un uz tiem ir Krievijas numurzīmes.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu trešdien nespēja atbildēt, kā šīs automašīnas nokļuvušas «pašaizsardzības spēku» rīcībā.

Noliedz dezertēšanu

Ukrainas bruņoto spēku vadība ir noraidījusi pēdējo dienu paziņojumus, ka pussalā izvietotie ukraiņu karavīri masveidā pāriet Krimas promaskaviskās separātistu valdības pusē. «Šī informācija ir nepatiesa,» teikts Ukrainas Aizsardzības ministrijas paziņojumā. «Visas Ukrainas militārās vienības, formējumi un karakuģi atrodas pastāvīgajā dislokācijā. Ukrainas karaspēks kontrolē savus posteņus.»

Arī Ukrainas vēstnieks ASV noliedzis, ka ukraiņu karavīri masveidā pārietu separātistu pusē. «Cik man zināms, visi Krimā izvietotie Ukrainas karakuģi ir lojāli Kijevai. Ir bijuši Krievijas mēģinājumi pārņemt kontroli pār Ukrainas militārajām bāzēm, bet visi ukraiņu karavīri ir palikuši uzticīgi Kijevai,» Oleksandrs Mociks sacīja raidsabiedrībai NPR.

Krimas separātistu līderis Sergejs Aksjonovs otrdien paziņoja, ka vairākums Krimā izvietoto Ukrainas karavīru pauž lojalitāti Maskavas atbalstītajiem spēkiem un tikai atsevišķas vienības joprojām pakļaujoties Kijevas pavēlēm. Viņš brīdināja, ka «dumpiniekiem» par savu rīcību būs jāatbild.

Līdz šim vienīgais zināmais pārbēgšanas gadījums noticis nedēļas nogalē, kad nu jau bijušais Ukrainas jūras spēku komandieris Deniss Berezovskis publiski paziņoja par dezertēšanu. Viņš solīja būt uzticīgs S. Aksjonova valdībai, kas nāca pie varas pagājušajā piektdienā pēc tam, kad Krimā kontroli pārņēma «pašaizsardzības spēki».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?