Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Izspiež sulu no Vienotības

Vienotības piedāvājums reģionālajām partijām sākt sarunas par labēji centrisko spēku konsolidāciju pavēris tām iespēju piespiest premjera Valda Dombrovska pārstāvēto politisko spēku ieklausīties vietējo līderu viedoklī un rīkoties reģionu interesēs. Piektdien pašvaldību vadītāji, tiekoties ar V. Dombrovski un Vienotības vadītāju, Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, panākuši viņu solījumu jau tuvāko nedēļu laikā sarīkot semināru par Eiropas fondu pieejamību nākamajā plānošanas periodā, bet pēc tam - arī par 2014. gada un vidēja termiņa valsts budžetu.

Sākotnēji Vienotības līderu tikšanās ar reģionu partiju pārstāvjiem no Valmieras, Kuldīgas, Ogres, Jēkabpils, Talsiem, Tukuma, Vidzemes partijas un Latgales partijas bija iecerēta Ministru prezidenta zālē. Kad šī ziņa nonāca medijos, uz to sociālajā tīklā twitter.com reaģēja Jelgavas domnieks Dainis Liepiņš (Reģionu alianse), norādot uz administratīvo resursu izmantošanu partijas vajadzībām. Kad Dienā parādījās arī komentārs par to, Vienotība tikšanos pārcēla uz partijas biroju. Tiesa, pēc tās D. Liepiņš Dienai atzina, ka situācija ir specifiska - neparasti ir arī tas, ka premjers ar pašvaldību vadītājiem par valsts budžetu un Eiropas fondiem runā partijas birojā.

Žurnālisti divu stundu ilgajā sarunā nevarēja piedalīties, bet Vienotības pārstāvji solīja, ka pēc tās viņi kopā ar reģionālo partiju vadītājiem pastāstīs par runāto. Taču V. Dombrovskis un S. Āboltiņa līdzi pie žurnālistiem bija uzaicinājuši tikai Valmieras mēru Inesi Boķi un Tukuma novada domes priekšsēdi Juri Šulcu, kurš jau sadarbojas ar Vienotību. Mediju pārstāvji pēdējā brīdī paši vēl paguva pieaicināt Kuldīgas novada vadītāju Ingu Bērziņu, bet pārējie mēri jau bija izklīduši. «Šis ir politiskais dialogs ne tikai starp premjeru un pašvaldībām, bet arī starp Vienotību un reģionālajām partijām,» sacīja V. Dombrovskis, saredzot ar tām labas sadarbības iespējas. Kā viņš, tā S. Āboltiņa sarunas gaitu atstāstīja piesardzīgi, norādot vien, ka tādas tikšanās notiks regulāri un sadarbības iespējas ir dažādas.

Iespēja tikt pie premjera

Konkrētāks bija Vidzemes partijas pārstāvis Valkas novada mērs Vents Armands Krauklis, ar kuru Diena sazinājās vēlāk. Viņš teica: «Galvenais jautājums ir, vai tā ir patiesa vēlme mainīt reģionālo politiku, vai saistīts tikai ar gaidāmajām vēlēšanām.» Vienotības līderi apliecinājuši, ka patiesi vēlas pievērsties reģionu attīstībai, tāpēc pašvaldību pārstāvji dos iespēju to pierādīt. Pirmais piedāvājums ir sarīkot semināru par ES fondu pieejamību nākamajā plānošanas periodā, «lai visi redzētu, kas lācītim vēderā, kā notiek fondu plānošana un kas tos administrēs,» teica V. A. Krauklis. Pamats lemt par sadarbību būšot tad, ja šiem solījumiem sekos arī rīcība.

Talsu novada priekšsēdis Aivars Lācarus (Talsu novada attīstībai) atzina, ka tikties ar Vienotības vadītājiem noteikti bija vērts, jo radās iespaids, ka pašvaldību pārstāvji ir uzklausīti un valdības vadītājs ar izpratni izturējās pret dzirdēto. Taču šī esot tikai pirmā saruna, kādas paredzētas regulāri, tāpēc vēl nevarot pateikt, kāds būs to iznākums. Ja sadarbība izdosies, tad ieguvēji būšot visi - kā politiķi, tā iedzīvotāji. Taču A. Lācarus ieteica padomāt, kāpēc katrā pilsētā ir sava partija, pats arī atbildot - atgādinot par valdošo politisko spēku līdzšinējo neieinteresēto attieksmi pret reģioniem.

Valmieras mērs Inesis Boķis, tāpat kā Leonīds Salcēvičs no Jēkabpils, kuri pārstāv lielās pilsētas, par iespēju piekļūt V. Dombrovskim bija sevišķi gandarīti. Lielo pilsētu asociācija jau pieprasījusi ārkārtas tikšanos ar premjeru, baidoties, ka 2014. gada valsts budžetu valdība sagatavos, neņemot vērā to viedokli. To I. Boķis pateicis arī tikšanās laikā, un «premjers apsolīja labot situāciju». I. Boķis atzina, ka Vienotība nav vienīgais politiskais spēks, kas izteicis piedāvājumu partijai Vidzemei un Valmierai. Lai gan I. Boķis neatklāja, kas vēl viņu uzrunājis, zināms, ka neformālas sarunas ar vietējām partijām notiek arī Zaļo un Zemnieku savienībai, ko viens no tās līderiem Augusts Brigmanis Dienai nenoliedza.

Nekļūt par piedēkli

Reģionu alianse, kurai ir 13 pašvaldību vadītāju, uz tikšanos nebija aicināta. Toties sarunā piedalījās no Vienotības ievēlētie pašvaldību vadītāji vai viņu vietnieki no Cēsīm, Madonas un Alūksnes. Reģionu alianse arī vēlas konsolidēt vietējās partijas startam Saeimas vēlēšanās, un pie tās var aiziet ne tikai Vienotības, bet arī Zaļo un Zemnieku savienības vēlētājs. Tāpēc Vienotības aktivizēšanos var uztvert kā centienus izjaukt šos plānus. Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars gan jau pērn sacīja, ka reģionālo partiju skaita palielināšanās sadrumstalo politisko sistēmu un pēc pašvaldību vēlēšanām Vienotība sāks sarunas ar tām par sadarbību, piedāvājot iesaistīties apvienībā, kurā jau ir partija Tukuma pilsētai un novadam.

Reģionu alianses pārstāvis D. Liepiņš Dienai atzina, ka premjera partijas uzaicinājums vietējiem līderiem būtu pozitīvi vērtējams, taču mīnuss ir tas, ka piedāvājums izteikts tikai tagad. «Pēc vēlēšanām viņi sapratuši, ka reģioni ir liels spēks, un sajutuši karstu elpu pakausī, tāpēc mēģinās mūs šķaidīt, bet tas ir lēti,» sacīja D. Liepiņš. Viņaprāt, reģioni vienmēr ir uztverti kā piedēklis, un arī tagad to partijas grib padarīt par piedēkli. Tāpēc Reģionu aliansei nevajadzētu atkāpties no apņemšanās izveidot sarakstu uz Saeimas vēlēšanām, lai arī «kāds varbūt padosies Vienotības kārdinājumam, jo tās rokās ir resursi». Tiesa, pēc tikšanās J. Šulcs gan uzsvēra, ka tie laiki, kad uz atbalstu varēja cerēt tikai pie varas partijām piederīgās pašvaldības, bet, «ja tu neesi tajā partijā, tad esi norakstāms», ir pagājuši. Neoficiāla informācija liecina, ka viena no iespējām, kas piedāvāta reģionālo partiju pārstāvjiem, ir atsevišķu līgumu slēgšana ar katru - tajā līdz ar to varētu atspoguļoties katras konkrētās pašvaldības vajadzības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?