Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Izstādē par nacismu saskata vēstures politizāciju

Lai gan otrdien Maskavas namā atklātajā izstādē par nacismu ir vērtīgas fotogrāfijas, kas līdz šim atklātībā nav parādījušās, tomēr tās atklāšanā bija jaušami centieni politizēt vēsturi. Tas izriet no Okupācijas muzeja vēsturnieka Ritvara Jansona Dienai teiktā. Izstādē Nacisma apsūdzētie atklāšanā, kurā bez rīkotājiem, represētajiem un dažiem vēsturniekiem piedalījās arī Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs un redzami apvienības PCTVL politiķi, neesot pausts objektīvs vēstures skaidrojums, jo no traģiskās lappuses, ko Latvijas vēsturē uzšķīra Otrais pasaules karš, tika izslēgts komunistisko represiju ļaunums, uzsverot tikai nacistu pastrādātos noziegumus.

«Pirmoreiz radusies iespēja paskatīties, kas Latvijā noticis nacistu okupācijas laikā. Līdz šim tie ir bijuši vārdi, bet tagad var pārliecināties, ka iepriekš stāstītais atbildis īstenībai,» par izstādes jēgu Dienai izsakās tās autors, pagaidām mazpazīstamais vēsturnieks Vlads Bogovs, kurš esot bijis tās iniciators. Izstādi finansējuši «parasti Latvijas iedzīvotāji» un fonds Vēsturiskā atmiņa, kas jau iepriekš ir finansiāli atbalstījis Kremlim draudzīgas vēstures interpretācijas izplatīšanu un kura ģenerāldirektors ir Latvijā skandalozu slavu ieguvušais Aleksandrs Djukovs. Viņš savulaik izteicies, ka filma Padomju stāsts viņam raisījusi vēlmi nogalināt tās režisoru. V.Bogovs par fondu uzzinājis no paziņām, sazinājies ar A.Djukovu, kurš bez liekiem jautājumiem piešķīris līdzekļus. «Nekādu politisku zemtekstu nav,» apgalvo V.Bogovs, pat neraugoties uz politiskajām personām, kas izstādes atklāšanā sēdēja pirmajās rindās.

Tomēr R.Jansons izstādes atklāšanā saskatīja mēģinājumus politizēt vēsturi. Pirmkārt, tika uzsvērts, ka laika posms no 1941. līdz 1944.gadam ir traģiskākais Otrajā pasaules karā, taču ir nekorekti izcelt vienu posmu, jo, piemēram, attiecībā uz karagūstekņiem - tāds pats liktenis, ja ne vēl smagāks, piemeklējis tos karavīrus, kas bija iesaukti Vācijas armijā un nonāca tā sauktajās filtrācijas nometnēs. Turklāt izstādē minēti pārspīlēti skaitļi par nacisma represiju upuru skaitu, jo izmantoti Valsts ārkārtējās komisijas dati, kas nav pierādīti un tiek vērtēti kā neticami. Par politizāciju liecinot arī izstādes atklāšanas vadītāja Viktora Guščina (PCTVL) paziņotais, ka latvieši, kas iznīcinājuši ebrejus Jelgavā, esot saistīti ar mūsdienu Latvijas politiķiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?