Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Jānis Streičs 1991. Tas garais cilvēkbērna gads

…Kopš Limuzīna Jāņu nakts krāsā biju sācis rakstīt dienasgrāmatu. Tas sanāca gluži nejauši. Biju mēģinājis vairākkārt. Parasti to mudināja kāda iemīlēšanās, kas ar laiku pašam šķebināja dūšu. Bet tad, 1980. gada vasarā, juzdamies jau laimīga tētiņa statusā ar ilgotu sievu pie sāniem, es Lietuvā kādā veikalā ieraudzīju neparastas klades.

(..) klades gluži vai lūgtin lūdzās, lai nopērku tās vairumā. Paklausīju. (..) Apsēdos, uzšķīru un sāku rakstīt, kā katru dienu būtu darījis. Vispirms datums - 1980. gada 3. jūnijs... Tas bija Limuzīna gads. Un tā līdz... Nu vairs neatceros, kad aptrūka patikšana vai jēga to darīt. Laikam ar saprašanu, ka ar kinomākslu Latvijā ir cauri. Es paredzēju to jau tad, kad rakstījās šie «teksti», kas pārtapa grāmatā. Nu jau pirms divdesmit gadiem.

1991. gada 7. marts

Mūs arī filmēja. No hronikas Pastarītim un TV Latgolai. Lūdzos režisoru Uldi Dvinski, lai iztiek bez manis. Negribēju tautā rādīties pliks bez bārdas. Mēģināju pielikt mākslīgo, bet Edītei tādi sīkumi vien krājumā. Galu galā nospļāvos un gāju kadrā, kā Dievs devis.

Kaut uz filmēšanu ierados kā parasti. Cerēju, ka Dvinska komanda iebrauks agrāk, uzfilmēs mani, kā pieklājas, ar visu bārdu. Bet nekā. Šie kavējās. Filmas kadram viss bija gatavs, izņemot mani pašu. Neko darīt. Nodzinu bārdu, uzvilku baznīckunga drēbes, lielo kažoku. Izgāju laukā pie zirga un kučiera, kas kadrā mani kā baznīckungu vedīs uz šejieni. Tas izrādījās šīs mājas saimnieks.

- Vasals, Anton, - saku šim un sniedzu roku. Viņš pazemīgi klanās, atbild, kā krietnam katolim pieklājas:

- Lai ir slavēts Jēzus Kristus! - Un liecas, lai skūpstītu roku.

- Ko tu, Anton! Vai nepazīsti?

- Pazīstu, pazīstu, garīgais tēvs, kas ta jūs nepazīst!

Lāga cilvēciņš nemeloja. Mans ģīmis viņam labi pazīstams, jo nu jau kuru dienu te rēgojos un, tiklīdz ko vajaga, tūdaļ pie viņa pēc lietas vai padoma. Tāpēc bez bārdas un baznīckunga kažokā izskatījos nepazīstams kā Streičs, bet tik pazīstams, tik bieži redzēts kā baznīckungs. Jutos pagodināts.

Dvinska komanda ieradās vēlāk un filmēja mani bez bārdas.

Uzņēmām aizgavēņa priekus, braukšanu ar ragavām un slēpēm no kalna tepat māju tuvumā. Boļa bija izsaucis vai visu Naura Klētnieka kursu no Daugavpils. Gāja lustīgi, jaunieši iztrakojās pēc sirds patikas. Kristaps iepazinās ar Nauri. Runājās. Teica vēlāk, ka viņš šo aicinājis piebiedroties kursam arī mācībās. Ņemtu uzreiz trešajā kursā. Tā ir liela atzinība.

Bet sirdī abi nopūtāmies, jo tas nav reāli. Kristaps nu jau ir tētis, nu viņam ir ģimene, par kuru jāgādā. Bet es neko nevaru palīdzēt. Esmu nabags. Tikai šis vien darbiņš, kas beigsies, un tad...

Bet, iespējams, dēlam tās nopūtas nebija. Regulāras mācības nav viņa dabā. Jau pirms Naura, kad Kristaps kādu brīdi padarbojās pie Arnolda Liniņa un Ainas Matīsas, tie abi apgalvoja, ka puisim ir varens talants. Un grēks to neattīstīt tālāk. Bet tad sākās tā filmēšanās Kijevā pie Natašas gaužām draņķīgā filmiņā, kura tā arī kaut kur pazuda. Bet laiks tika iztērēts un Kristapam sākās jaunas intereses. Mūzika.

Bet mūsu mazais, jaukais brīnumbērns Andrītis jau sāk niķoties. Rāda raksturu. Un tam vajadzēja notikt tieši tad, kad ierodas hronika! Ja viņi to manīja, tas dokumentālistiem būtu vislielākais medījums. Bet cerēsim, ka šie, aizņemti ar savām rūpēm, šīs mūsu «attiecību nianses» neievēroja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

1991. gads bija mūsu visu iemīļotās filmas Cilvēka bērns tapšanas gads un arī spraigu vēsturisku pagriezienu gads.
Tas viss atsegts Jāņa Streiča tolaik rakstītajā dienasgrāmatā un viņa sarakstē ar rakstnieku Jāni Klīdzēju, kurš teicis tā: «Tavas vēstules atnes mūsmājās dzimteni. Tevi pašu un Tevis mīlēto un arī izsāpēto sapņu pasauli. Arī Emilija (J. Klīdzēja dzīvesbiedre - red.) saka: Streiča vēstules ir gatavi stāsti, laba literatūra un īstena dzīve, ar karstu sirdi dzīvota.» Šie vārdi precīzi raksturo arī gaidāmo Jāņa Streiča grāmatu, kuru vasaras vidū izdos izdevniecība Dienas grāmata un kuras fragmentus vairākos turpinājumos varēsiet lasīt arī Senioru Dienā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?