Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Jaunalksnes noklausītājiem piespriež cietumsodu

Rīgas apgabaltiesa, apelācijas kārtībā no jauna izskatot žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanās krimināllietu, trim apsūdzētajiem finanšu policistiem trešdien atkal piesprieda tādus pašus cietumsodus, kādus jau pērn apgabaltiesa viņiem bija piespriedusi, izskatot lietu apelācijas kārtībā pirmo reizi.

Tiesa toreizējam FPP direktora vietniekam Jānim Laizānam piespriedusi trīs gadus reālas brīvības atņemšanas un liegumu trīs gadus ieņemt amatus valsts pārvaldē, FPP Iekšējās drošības daļas priekšniekam Raivim Freibergam - gadu un astoņus mēnešus reālas brīvības atņemšanas un liegumu trīs gadus ieņemt amatus valsts pārvaldē, FPP amatpersona Vasīlijs Kivļonoks tika sodīts ar reālu brīvības atņemšanu uz gadu un liegumu ieņemt amatus valsts pārvaldē uz diviem gadiem.

Ceturtajam apsūdzētajam Aldim Klemam piemērots naudas sods 10 minimālo mēnešalgu (2000 latu) apmērā, kā arī aizliegums vienu gadu ieņemt amatus valsts pārvaldē. Spriedumu vēl varēs pārsūdzēt, iesniedzot kasācijas sūdzību Rīgas apgabaltiesā, adresējot Augstākās tiesas (AT) Senātam.

I. Jaunalksne pauda gandarījumu par šo tiesas spriedumu un izteica cerību, ka tas būs brīdinājums tām valsts amatpersonām, kas, līdzīgi kā šie darbinieki, varētu būt kalpojušas nevis valsts interesēm, bet kādām «šauru pasūtītāju grupām vai mafijas krusttēviem». «Mans gandarījums varbūt ir priekšlaicīgs, taču tajā pašā laikā pēc tik daudziem tiesvedības gadiem, kuru laikā esmu bijusi katrā tiesas sēdē un piedzīvojusi nepārtrauktu emocionālu sasprindzinājumu, es tomēr atļaušos paust gandarījumu un to, ko šis spriedums nozīmē globāli un principiāli,» sacīja žurnāliste.

Aptuveni pirms gada gan bijis satraukums, kad AT Senāts atcēla pirmo Rīgas apgabaltiesas spriedumu par teju identiskiem sodiem lietā apsūdzētajiem. Tomēr šoreiz tiesas pieņemtais lēmums apstiprinājis, ka noziegums, ko izdarījuši J. Laizāns, R. Freibergs un V. Kivļonoks, ir smags un radījis būtisku kaitējumu ne tikai personīgi I. Jaunalksnei, bet arī preses brīvībai, un lielākoties kaitējis pašai varai un tās pārstāvjiem, uzsvēra I. Jaunalksne. «Kādu gan uzticību mēs varētu gaidīt no finanšu policistiem, kuriem ir jāizmeklē ekonomiskie noziegumi. Ar viņiem dotajiem varas instrumentiem vienkārši divreiz liek noklausīties žurnālista sarunas, turklāt ne savās interesēs,» viņa teica.

I. Jaunalksne arī pauda gandarījumu, ka ceturtajam lietā apsūdzētajam bijušajam FPP darbiniekam A. Klemam piespriestais sods atšķirībā no pirmās instances sprieduma ir samazināts. Viņš savu vainu esot atzinis uzreiz un atvainojies žurnālistei, un līdz ar noklausīšanās lietas sākumu zaudējis darbu atšķirībā no cita lietā iesaistītā - J. Laizāna, kuram «vēl pavisam nesen atradās ļoti augsta vieta [VID Finanšu policijas pārvaldes] Akcizēto preču pārvaldē par direktora vietnieku».

LETA, BNS

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?