Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Jaunie laupītāji nāk no labām ģimenēm

Aizturētā «Centra reketa» nepilngadīgo laupītāju banda biedrus centusies savervēt ielās - iekaustot un iebiedējot upurus, lai parādītu, cik «forši», ka ir sava banda, un pēc tam piedāvājot tiem pievienoties grupējumam, Diena uzzināja policijā. Turklāt vervēšana ielās neesot bijis vienīgais veids, kā banda ieguvusi dalībniekus, bet par pārējiem policija nevēlas stāstīt, jo šādu ziņu publiskošana varētu ietekmēt izmeklēšanas gaitu.

Laupa pie centra skolām

Bandas locekļi saviem upuriem parasti uzbrukuši grupās pa trīs vai četriem, un uzbrukumu vietas parasti bijušas aptuveni vienas un tās pašas - Vecrīga, Latgales priekšpilsēta un Rīgas centrs, sevišķi pie Centrālās dzelceļa stacijas.

Šim aprakstam visai precīzi atbilst kādas māmiņas stāsts, kuras 14 gadus veco dēlu jaunieši pavisam nesen centušies aplaupīt ap plkst.18 vakarā cilvēku pilnā ielā netālu no Rīgas 49. vidusskolas. Dēls nācis no treniņa, kad pēkšņi viņu latviski pasveicinājuši trīs puiši. Tie viņu ielenkuši, ievilkuši pagalmā, prasījuši naudu un mobilo telefonu. Telefons bijis aizmirsts skolā, un naudas līdzi neesot bijis, tādēļ laupītāji tikai pārbaudījuši viņa kabatas un palaiduši vaļā. «Esmu ļoti pateicīga, ka viņi tik ātri tika noķerti, jo viņi visi ir no labām ģimenēm, citādi viņiem tāds dzīvesveids varētu iepatikties,» uzsver cietušā zēna māte. Ievilināt dēlu savā bandā «reketieri» gan neesot centušies, bet, ņemot vērā, ka ļaundari pagaidām ir «uz brīvām kājām», savu vārdu atklāt māte nevēlējās, lai dēls nesabītos, ka laupītāji viņu «izskaitļos».

Savukārt kāda cita sieviete Dienai pastāstīja, ka viņas meita, kura mācās 6. klasē, redzējusi, kā divi 15-17 gadus veci jaunieši aplaupa divus viņas klasesbiedrus. Tas esot noticis septembra sākumā ap plkst.15 iepretim Rīgas Valsts 1. ģimnāzijai. «Viņi esot pienākuši klāt, un teikuši: «Atdod savu mobilo telefonu, vai arī es tevi piekaušu!» Viens no klasesbiedriem telefonu arī atdevis,» viņa stāstīja. Pēc šī gadījuma meitenei kādu laiku pat bijis bail iet vienai laukā no skolas, bet tagad, kad ļaundari notverti, māte viņai paskaidrojusi, cik svarīgi ir nebaidīties un liecināt pret viņiem.

Mantas lombardiem

Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis stāsta, ka 15-17 gadus vecajiem puišiem izdevies aplaupīt pat pieaugušus vīriešus. Pārsvarā laupīti mobilie telefoni, MP3 atskaņotāji un nauda, kā arī drēbes. To, kas pašiem nav bijis vajadzīgs, noziedznieki ieķīlājuši lombardos. Par to, vai šīm iestādēm draud kādas sankcijas, vēl pāragri spriest, jo jānoskaidro, vai mantas ieķīlājis pilngadīgais bandas loceklis vai kāds cits - nepilngadīgajiem šis pakalpojums esot liegts.

1. septembris ir tikai aptuvenais bandas darbības sākums, kas noteikts, vadoties pēc policijā saņemtajiem iesniegumiem, atzīst T. Sadovskis. Pēc tam, kad 27. septembrī medijos izskanēja ziņa par bandas aizturēšanu, policija jau saņēmusi vairākus iespējamo bandas upuru zvanus.

Zog aiz garlaicības

Psihologs Sandis Dūšelis norāda, ka nereti jaunieši zog, garlaicības mākti: «Pusaudžu vecumā vienmēr aktuāla problēma ir garlaicība, un, ja vecāki ir aizņemti darbā, apkārt ir filmu piedāvāti antisociāli varoņi un grupa, kurā jāiekļaujas, nokļūt uz noziedzīga ceļa nav nemaz tik grūti». Kaut arī policija norādījusi, ka visi aizturētie nākuši no normālām ģimenēm, psihologs uzskata, ka ir jāpaplašina labklājības jēdziens - tā nav tikai finansiāla. Ir vajadzīga ģimene, kurā valda savstarpēja uzticība un vecākiem ir laiks, ko pavadīt kopā ar bērniem.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa uzskata, ka galvenie faktori, kas pusaudžus varētu pamudināt nostāties uz noziedzības ceļa, ir vēlme pēc asām izjūtām, vajadzība demonstrēt sevi citu priekšā un, iespējams, arī visatļautības sajūta, kas radusies ģimenē - ka vari pārkāpt likumus, jo vecāki vienmēr tāpat izglābs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?