Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Jauns uzņēmējs un atvaļi nājums?

Uzņēmuma Password X telpas ir slēgtas. Pie durvīm piesprausta zīmīte - nāciet augustā, uzņēmums devies atvaļinājumā. Jau uzreiz pēc Jāņiem valodu skolas valdes priekšsēdētāja Inga Munda* ir devusies ceļojumā uz Balkāniem.

Biznesa vietā - ceļojums

«Nē, par darbu es šobrīd nedomāju gandrīz nemaz. Zinu vien to, ka šobrīd mūsu izstrādātajām lomu spēlēm tiek ražots iepakojums, kuru vēl pirms aizbraukšanas paguvu apstiprināt,» stāsta Inga. Saruna norisinās Skype, un viņa atrodas kādā mazā pilsētiņā Melnkalnē. Inga ceļo ar auto, kopā ar studiju biedrenēm un draudzenēm. «Manā skatījumā Balkāni ir pats labākais ceļojuma galamērķis - gan foršuma, gan izmaksu ziņā. Te ir lieliska daba, draudzīgi cilvēki un zemas cenas. Lielais Eiropas tūrisms vēl nav paspējis te iespraukties, ļoti karaliskā restorānā var paēst par pāris latiem. Šo ceļojumu biju ieplānojusi jau pasen un zinu, ka vasarā tāpat īsti nekādas mācīšanās nav. Labāk ir paņemt mēnesi brīvu un atpūsties, lai būtu enerģija jaunajam mācību gadam,» Inga spriež.

Kļūst skaidrs, ka nekādas sarunas par darbu ar Ingu šodien nesanāks. Cenšos uzdot pāris uzvedinošus jautājumus par biznesa lietām, tomēr atbildē saņemu stāstus par Albānijas un Bosnijas ceļu policistu atšķirībām - vieni par neesošu pārkāpumu mēģinot izdīkt 20 eiro, bet otri, neraugoties uz to, ka jaunkundzes ir pamatīgi pārsniegušas ātrumu, smaidot prasa Facebook kontaktus, bet par pārkāpumu neliekoties ne zinis. Nē, atvaļinājuma laikā Inga par darbu nedomā.

Pusdienlaika haoss

Nolemju pajautāt arī pārējiem Dienas Starta dalībniekiem, kad tad viņi plāno doties vasarīgā atpūtā. Gints Zīverts atbild lakoniski: «Kas tas tāds? Kāds atvaļinājums?» Jau iepriekš restorāna Kotai īpašnieks ir stāstījis, ka darba ir daudz un pat miegam sanākot veltīt vien 5-6 stundas. «Nu labi, no vienas puses, varētu atvaļinājumā doties jau rīt. Restorāns ir atvērts, un mehānisms darbojas. Bet, no otras - joprojām nepieciešams sakārtot, ieviest un noregulēt daudzas lietas. Šobrīd lielākā problēma ir haoss, kas sākas tradicionālajā pusdienlaikā no apmēram vieniem. Tad ir daudz pasūtījumu, visi skrien, grābj un klientiem nes ne vienmēr to, ko viņi ir pasūtījuši. It kā mums ir elektroniskā vadības sistēma, kas pavāram pati izdrukā, kas jāgatavo, tomēr tas ne vienmēr palīdz. Viesmīlis vienalga var paķert un aiznest citam viesim domātās pusdienas. Aktīvi strādāju, lai tā nebūtu,» ikdienas rūpēs dalās Gints. Viņš stāsta, ka arī mārketinga ziņā vēl ir ļoti daudz nepadarītu darbu un arī tie prasa 100% paša klātbūtni. Atvaļinājums? Varbūt kaut kad.

Divi gadi bez atpūtas

Arī IT Sapiens vadītāja Eva Narunovska nav bijusi atvaļinājumā jau sen. «Protams, ka gribētu kaut kur aizbraukt, bet šobrīd sanāk vien kādā svētdienā līdz jūrai aizskriet. Atvaļinājumā neesmu bijusi, kopš man ir savs uzņēmums, - divus gadus. Un arī šovasar ir tāds ļoti aktīvs periods, ir daudz klientu un līdz ar to arī darba. Bet īstenībā mani tas ļoti priecē, jo man mans darbs tiešām patīk, es strādāju ar prieku. Man ir ļoti interesanti, un lielais gandarījums, ko gūstu, to visu atsver. Atvaļinājums nekur neaizbēgs, un tad es noteikti kaut kur aizbraukšu,» Eva saka.

Ekskursija + darīšanas

Arī elektrisko braucamrīku ražotājs un tirgotājs Romāns Ruzins atzīst, ka mazam uzņēmumam ar atpūtu nav tik vienkārši. «Varu atļauties paņemt brīvu kādu sestdienu vai svētdienu. Ekskursijas uz ārzemēm apvienoju ar darba darīšanām. Lūk, tikko biju Palangā, mums tur ir klients, kam būvējām velorikšas. Tad vēl Tartu. Bet par tādu kvalitatīvu atpūtu pagaidām vēl nevaru pateikt, kad tāda būs. Gribētos aizbraukt uz Ķīnu, bet tās jau atkal sanāks vairāk darba darīšanas, meklējot piegādātājus un kaulējoties par cenām,» Romāns stāsta.

Vispirms mājasdarbs

Vienīgie, kas vēl bez Ingas nolēmuši baudīt atvaļinājuma priekus, ir Tamāra un Sandis Tutini. «Vīrs man ir apsolījis augustā parādīt Krimu,» priecājas Tamāra. Viņu uzņēmums tutinelli nav tik noslogots, lai saimnieki nevarētu atļauties uz nedēļu aizbraukt tepat uz kaimiņu Ukrainu. Sandis gan atzīst, ka līdz tam brīdim jāizpilda «mājasdarbs». Šobrīd notiek sarunas ar vairākiem svarīgiem Rēzeknes klientiem par regulāru tīrīšanas pakalpojumu sniegšanu. Kad tas būs noticis - būšot arī atvaļinājums.

* Šonedēļ Diena.lv visvairāk portāla lasītāju balsu nominācijā Perspektīvākais starts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Taizemiešu restorāna veidotājs SIA Rojāls
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts)

Kotai ēdienkartē ir parādījušās dažādas taizemiešu nūdeles, savukārt gardēži novērtēs langusta ēdienus. Tāpat Gints Zīverts savā restorānā aktīvi cenšas attīstīt ēdienu piegādi uz mājām un birojiem - Vecrīgā un Klusajā centrā tā ir bez maksas.

Mazgāšanas uzņēmums tutinelli
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts)
Sandis Tutins cenšas noslēgt sadarbības līgumus ar diviem lieliem Rēzeknes klientiem. Uzņēmējs vēl pagaidām nevēlas stāstīt, kas šie ir par uzņēmumiem, - vienošanās par tīrīšanas pakalpojumu sniegšanu vēl nav panākta, un «hop!» pirms lēciena teikt nevajagot.

Uzņēmumu vadības sistēmu izstrādātājs IT Sapiens
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts)
Eva Narunovska nedēļas laikā ir parakstījusi četrus dažādus līgumus par jaunu projektu uzsākšanu, un šis viņas uzņēmumam šobrīd ir rekords. Viens no līgumiem noslēgts ar Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centru - tas saistīts ar ESF projektu Profesionālās kultūrizglītības pedagogu tālākizglītība, un rezultātā tiks iegūta izglītības aptauju sistēmas datu analīze dažādos griezumos, t. sk. interesanti vizuālie datu attēlojumi.
Elektrisko velosipēdu tirgotājs eRitenis.lv
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts)
Romāns Ruzins ir pasūtījis komplektējošās sastāvdaļas jaunai elektrisko velosipēdu partijai savam eRitenis.lv biznesa projektam. Detaļas pienāks augusta vidū, tad arī sāksies velosipēdu salikšanas darbi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?