Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jaunsleinis: LM priekšlikumam piekristu, ja pašvaldībām tiešām dotu lielāku brīvību

Valsts varētu atteikties no sava līdzmaksājuma garantētā minimālā ienākuma (GMI) un dzīvokļa pabalstam, pašvaldībām savukārt pretī dodot lielākas tiesības vērtēt pabalstu pieprasītājus - šādu ieceri Dienai izsaka labklājības ministre Ilze Viņķele (V). Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vadītājs Andris Jaunsleinis ir sacījis konceptuālu jāvārdu, tiesa, uzsverot nosacījumu, ka pašvaldībām tad tiešām jāpiešķir lielākas tiesības.

Lai nodrošinātu GMI pabalsta un dzīvokļa pabalsta izmaksu trūcīgām personām, šobrīd valsts piedalās ar 50% līdzfinansējumu GMI pabalstam un ar 20% līdzfinansējumu dzīvokļa pabalstam no pašvaldību izlietotajiem līdzekļiem. GMI pabalstu aprēķina kā starpību starp noteikto GMI līmeni un personas ienākumiem. Šobrīd noteiktais GMI apjoms ir 40 latu pieaugušajiem un 45 - bērniem. Ja personas ienākumi ir mazāki par šo summu, tiek piemaksāta starpība. Šim gadam valsts GMI un dzīvokļa pabalsta līdzmaksājumam plānojusi ap 17 miljoniem latu. Jauno kārtību plāno ieviest visdrīzāk no nākamā gada vidus.

«Pašvaldības apgalvo, ka tādā veidā paaugstinātos pabalstu piešķiršanas efektivitātes rādītājs,» par ieceri saka I. Viņķele. Pašvaldības pašas tad noteiktu, cik liels to teritorijā ir GMI pabalsts, un pašas to maksātu. Jautāta, vai nepalielināsies plaisa starp nabadzīgajām un bagātajām pašvaldībām, I. Viņķele saka - Labklājības ministrija (LM) apņemas uzmanīt saistošo noteikumu izstrādi un rādīt labās prakses piemērus.

LM secinājusi, ka pašvaldības vēlas lielāku brīvību, nosakot sociālās palīdzības pabalstu veidus un personu loku, kam pabalsti izmaksājami, ja valsts nepiedalās ar līdzfinansējumu. Tādējādi pieaugšot pašvaldību iespējas elastīgāk reaģēt uz iedzīvotāju problēmām. Līdzīgu ideju rosināja arī iepriekšējā labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS). A. Jaunsleinis saka: piekritīsim tikai tad, ja pašvaldības pašas ar saistošajiem noteikumiem varēs regulēt pabalstu apjomu, daudzumu, saņēmēju loku un ja pašvaldībām būs jāatbild par rezultātu, nevis par procedūru. «Galvenais ir nodrošināt, lai bērni saņem palīdzību un lai pabalstu saņēmējiem ir pienākumi pret sabiedrību, nevis tikai jāierodas pēc pabalsta,» saka A. Jaunsleinis.

Rēzeknes novada sociālajam budžetam jaunā kārtība nozīmētu aptuveni 600 000 latu iztrūkumu, ja valsts nepiedalās līdzmaksājumā. «Nav normāli noteikt sociālās palīdzības apmēru atkarībā no pašvaldības rocības,» saka novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs. Ja ieviesīs iecerētās izmaiņas, būšot mazāk līdzekļu novada attīstības projektiem, taču M. Švarcs nepieļauj domu, ka varētu pabalstu trūcīgajiem «nogriezt» - «mums tik cietsirdīgi lēmumi attiecībā pret mūsu iedzīvotājiem nav jāpieņem». Atturīgi noskaņots arī Rīgas domes Sociālās pārvaldes vadītājs Mārtiņš Moors. Šogad par GMI un dzīvokļa pabalstiem valsts domei atmaksās apmēram 5,8 miljonus latu. «Tā ir ļoti liela summa, kura Rīgas domei, lai izpildītu pašvaldības saistošajos noteikumos un MK noteikumos noteiktās saistības, būtu jāatrod,» viņš saka. Turklāt M. Moors norāda, ka par šādu ideju jau iepriekš runāts, taču tā vietā, lai pašvaldībām dotu lielākas tiesības, tām solīja tikai daudz stingrāku regulējumu. «Pašvaldības sagaida skaidrus spēles noteikumus,» viņš saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?