Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Joprojām vēlas piedzīvot brīnumu

Saistošu skatāmvielu jaunajā teātra sezonā varēs baudīt arī mazie un pieaugušie Leļļu teātra mākslas cienītāji. Latvijas Leļļu teātris, turpinot saglabāt balansu starp klasiskām un eksperimentālām izrādēm, šosezon savu repertuāru papildinās ar trīspadsmit jaunām un atjaunotām izrādēm.

Vecāki panāk atjaunojumu

Rūpējoties par pašu mazāko - divgadnieku un nedaudz vecāku - skatītāju pirmajiem soļiem teātra pasaulē, Leļļu teātris 3. septembrī piedāvās režisora Māra Koristina atjaunotā iestudējuma Lācītis sirsniņā pirmizrādi latviešu un krievu trupā. «Tā ir ļoti sirsnīga un vienkārša izrāde par draudzību, par mīlestību, par savu mīļo sargāšanu - par to, kas bērniem šajā vecumā ir vajadzīgs,» Dienai stāsta Latvijas Leļļu teātra pārstāve Rūta Birzleja. Izrādes atjaunošanu lielā mērā veicinājusi bērnu vecāku atsaucība. Kā ierasts, visas pašai jaunākajai auditorijai domātās izrādes notiek teātra Mazajā zālē.

Ar filozofisku stāstu par spēju ieraudzīt un izprast gan nabadzību, gan bagātību, kas iet roku rokā, no Lielās zāles skatuves uzrunās aktieri un lelles bulgāru izcelsmes Spānijā dzīvojošā režisora Plamena Dipčikova izrādē Rrrumpel... Rrrūķis. Skolas vecuma bērniem paredzēto izrādi viesrežisors pirms tam bija iestudējis Spānijā, taču Latvijā tā būs skatāma abu - latviešu un krievu - trupu aktieru sniegumā.

Septembrī gaidāma arī Raimonda Paula un režisora Valda Pavlovska koncertizrādes pirmizrāde pēc Alberta Kronenberga pasakas motīviem Mazais ganiņš. Tajā kopā ar Leļļu teātra aktieriem un lellēm uzstāsies bērnu popgrupas Dzeguzēni dalībnieki. Savukārt krievu trupā 24. septembrī notiks pirmizrāde muzikāli atraktīvam iestudējumam Plivjot, plivjot korabļik (Peld, peld kuģītis), kurā apspēlēti slavenie angļu bērnu dzejolīši Samuila Maršaka tulkojumā. Izrādes režisore ir Vija Blūzma, kura ar šo materiālu kā viesrežisore jau strādājusi Novgorodas bērnu un jauniešu teātrī Mali.

Šosezon pusaudžu auditorijai aktuālu izrādi ar pagaidu nosaukumu Korinta solījies veidot viesrežisors Ivars Lūsis. Režisore Vija Blūzma veidos izrādi Čingo Baba pēc rakstnieces Vizmas Belševicas darba Patiess stāsts par Čingo Babu, Lielo Gliemezi un Jūras Karaļa bēdām motīviem. Izrādes kostīmu autore būs Ilze Vītoliņa.

Bērniem pievilcīga kase

R. Birzleja stāsta, ka šī sezona, salīdzinot ar iepriekšējo, būšot mierīgāka - vairāk kā sagatavošanās platforma turpmākajās sezonās plānotajām aktivitātēm. Saistībā ar pirms divām sezonām notikušajām izmaiņām aktieru sastāvā tā jaunpienācējiem, kas nav profesionāli leļļu teātra aktieri, jānostiprina savas prasmes darbā ar lellēm un jāpiedalās teātra repertuāra izrāžu atjaunošanā. R. Birzleja apgalvo, ka jaunie aktieri ir mācīties griboši, un, viņasprāt, ar šo īpašību dažkārt var panākt daudz vairāk nekā tikai ar profesionalitāti.

Iepriekšējo teātra sezonu gan pats Leļļu teātris, gan arī teātra kritiķi novērtējuši kā daudzveidīgu. Arī šosezon repertuāra sadaļā Leļļu laboratorija būs skatāmas eksperimentālās izrādes - viesrežisora Valtera Sīļa darbs Palle viens pats pasaulē, Mārtiņa Kaufelda - Kas dzīvo rotaļkastē?, kā arī Novgorodas viesrežisores Nadeždas Aleksejevas veidotā izrāde Snaudošā pūķa pasaka (Mazais Samurajs), kas nominēta teātra balvai Spēlmaņu nakts kategorijā Gada izrāde bērniem un jauniešiem. R. Birzleja stāsta, ka, plānojot teātra repertuāru, vieta vienmēr tiekot paredzēta arī eksperimentālajām izrādēm Mazajā zālē, nesagaidot no tām lielu peļņu. Šādas izrādes piesaistot publiku, kas parasti Leļļu teātri neapmeklē, taču krietni būtiskākas tās ir teātra aktieru izaugsmei, kā arī dažāda darbības stila viesrežisoru piesaistei projektiem Leļļu teātrī. Teātra Lielajā zālē joprojām galvenokārt tiek iestudētas klasiskas trostu leļļu izrādes, kurās aktieris atrodas aiz širmja un redzamas ir tikai lelles. «Cilvēki joprojām vēlas piedzīvot brīnumu - redzēt, kā lelles atdzīvojas,» saka R. Birzleja. 3. septembrī Barona ielas svētkos Leļļu teātra pagalmā tiks atvērta bērniem pievilcīga jauna kases telpa. Joprojām spēkā ir 20 procentu atlaide biļešu iegādei teātrī daudzbērnu ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām.

Ironiski parodēs

Jaunas vēsmas dzirdamas arī alternatīvo leļļu teātru laukā. Latviešu teātra grupa Umka.lv - Ģirts Šolis, Andris Kalnozols, Gints Širmelis-Širmanis un Armands Berģis - rudenī visi vienkopus būs Latvijā un aicinās uz Vectēva galā vakaru. «Pēdējo divu gadu laikā ir sakrājies pietiekami daudz runājamā,» teic Ģ. Šolis, taču pagaidām vēl precīzi nevarot pateikt, kur un kad norisināsies šovs, kas ironiski parodēšot «jūrmalas, jaunos viļņus, eirovīzijas» un daudzas citas pēdējā laika aktuālijas.

Savukārt radošie klejotāji - apvienība Nomadi - rudenī piedāvāšot atjaunotu teātra izrādi Vasaras sala, kurai pēc Jaunā gada gaidāms turpinājums par līdzīgu tēmu Ziemas māja. Viens no klejotājiem režisors Mārtiņš Eihe stāsta, ka pašreiz grupa atrodas telpu meklējumos un priecāšoties par jebkuru saistošu, interesantu piedāvājumu. «Pagaidām ārzemēs mums ir izdevīgāk spēlēt,» par finanšu pusi saka M. Eihe.

Pirmizrādes rudenī gaidāmas arī Liepājas Leļļu teātrī, kur patlaban norit renovācijas darbi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?