Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

JRT varētu pievienot Nacionālajam

Ziņa, ka iespējama Jaunā Rīgas teātra (JRT) un Nacionālā teātra (NT) apvienošana, teātra zinātniekiem un kritiķiem vispirms raisa smaidu. Neoficiālas ziņas liecina, ka šāds plāns Kultūras ministrijā (KM) ir apsvērts. Kultūras ministrs Ints Dālderis (TP) uz jautājumu, vai plāns ir, atbild noliedzoši, gan piebilst: «Krīzes situācijā nevar izslēgt nevienu no rīcības variantiem.»

Satraukumu JRT radījuši I.Dāldera izteikumi presē, tajā skaitā pieļāvums, ka nākotnē dažus teātrus varētu apvienot. JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis sarunā ar Dienu atcerējās, ka pirms pusgada NT direktors Ojārs Rubenis viņu rosinājis apvienoties. Teātra direktors tad būtu O.Rubenis, bet A. Hermanis kļūtu par NT māksliniecisko vadītāju. A. Hermanis piedāvājumu noraidīja. «Likās, ka cilvēks, kurš tomēr ir no ielas, grib izpausties nozarē, ko nesaprot. Tas, ko dzirdu tagad, liek secināt, ka plānu turpina realizēt.» Pēc neoficiālām ziņām, O.Rubenis, kurš ir Nacionālās kultūras padomes loceklis, tātad pilda I.Dāldera padomdevēja funkcijas, par apvienošanu publiski jokojis NT sezonas noslēguma ballē jūnija beigās.

Apvienošanās, saplūdinot trupas, ir neiespējama, jo teātri strādā atšķirīgi gan administratīvi (NT vada direkors, JRT noteicošā loma ir mākslinieciskajam vadītājam), gan mākslinieciski - aktieri pārstāv dažādas aktiermākslas skolas, atzīst teātra speciālisti. «Apvienošanās nozīmē Jaunā Rīgas teātra iznīcināšanu, jo tā, kā strādājam, vairs nevarētu. Varbūt Rubenim liekas, ka Nacionālajā teātrī ir labākā trupa Latvijā. Man kā profesionālim ir savs viedoklis, es ar viņiem nestrādāšu. Ja apvienošana notiks, pieteikšos Valmierā par režisoru. Uz ārzemēm nebraukšu - ja to būtu gribējis, sen būtu izdarījis,» saka A.Hermanis.

«Kas par murgu? Neredzu veidu, kā to izdarīt. Arī ietaupījuma nebūtu,» saka O.Rubenis. Viņš noliedz, ka būtu idejas autors. Sarunā ar A. Hermani režisors esot tikai aicināts iestudēt NT. «Domas par apvienošanu vispār nav bijis,» viņš atzīst, tomēr apjautājas, vai A.Hermanis tādu pašlaik apsvērtu.

«Hermanis ir radījis teātri. Rubenis ar cieņu ir saņēmis mantojumu,» atšķirību starp JRT un NT formulē teātra zinātniece Lilija Dzene, kura par šo ideju jau dzirdējusi. «Bet tas ir neiespējami. Tik unikālai institūcijai kā Jaunais Rīgas teātris jāpastāv par sevi.» Teātra kritiķe Silvija Radzobe vērtē: «Bet varbūt, ka tā primāri nav ierēdņu vēlme iznīcināt labāko Latvijas teātri tāpēc, ka nespēj atšķirt mēnesgaismu no makaroniem vai lakstīgalas dziesmu no priecīgi vitāliem sivēna urkšķiem. Ja ideja dzimusi Nacionālajā teātrī, tā ir ģeniāla, iemiesojot beidzot Sapni par Latviju. Sapņot taču nevienam nav liegts.» Teātra kritiķis Normunds Naumanis uzsver, ka JRT trupas apdraudēšana būtu skaļš starptautisks skandāls: «Ja vajag, var apvienot Nacionālo ar Daili, izveidojot «nacionālas nozīmes» izklaides industrijas un šovbiznesa monstru, kurš - līdzīgi kā Brodveja vai Vestendas komercteātri - būtu jāizslēdz no valsts dotēšanas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?