Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kā svētdienas braucējam droši justies pie stūres

Vecums noteikti nav vienīgais kritērijs, pēc kura šķirot braucējus. Jāņem vērā veselības stāvoklis, cilvēka personīgais reakcijas laiks, redze, dzirde, kas kopsummā nosaka - ir seniors braucējs vai nav.

Protams, pieredze ir no svara. Ja seniors brauc regulāri, problēmu parasti nav. Tās rodas, ja braukšana ik pa laikam tiek atstāta novārtā. Ir labi zināms: jo vecāks cilvēks, jo vairāk ierūsē, un, mazāk darot, paliek uz vietas. Līdzīgi ir ar auto vadīšanas iemaņām - ja ziemu nav braukts un tikai pavasarī mašīnu izdzen no garāžas, iemaņas, reakcija, uzmanības sadalīšana nav trenēta, tātad pieklibo. Šāds šoferītis būs gausāks uz ceļa. Tāpēc pašam senioram jāvērtē kritiski gan savs veselības stāvoklis, gan reakcija. Pats jau to jūt - traucē apkārtējos uz ceļa vai ne.

Ieteikums: ja vien ir iespēja, vēlams braukt regulāri, netaisot lielus pārtraukumus. Bez šaubām, vajadzības ir dažādas un finansiālās iespējas ne visiem vienādas. Viens nebrauc tāpēc, ka nav naudiņas degvielai, otrs - tāpēc, ka ziemā bail no slideniem ceļiem. Bet pēdējais ir maināms. Ir iespēja autoskolā vai Drošas braukšanas skolā ar pieredzējuša instruktora palīdzību zaudētās iemaņas atgūt. Pusotra stunda pie autoskolas instruktora maksās 10 līdz 15 latu. Dažreiz pietiek ar vienu reizi, lai saprastu, ko tā mašīna uz slidena ceļa dara. Bet, ja ir vēlme patrenēties un pamācīties, noderēs vairākas apmācību reizes. Kad cilvēks saka: «Man ir bail,» es parasti atbildu: «Tas ir ļoti labi.» Jo, ja nav bail, tad ar mums var notikt briesmīgas lietas. Bailes mazinās proporcionāli tam, kā iegūstam pieredzi un iemaņas. Jo vairāk iemācāmies un drošāk jūtamies, jo pazūd bailes. Protams, ir lietas, ko nespējam ietekmēt, jo neesam vieni uz ceļa, bet savas prasmes var pilnveidot tikmēr, lai būtu tuvu pilnībai.

Vēl senioram jāņem vērā, ka satiksmes noteikumi ik pa laikam mainās. To var pamanīt, ieraugot (kaut vai bibliotēkā), ka satiksmes noteikumu grāmatiņa atkal ir citā krāsā. Iespējas iepazīties ar pēdējām izmaiņām ir internetā.

Starp citu. Nesen pie manis braukt mācījās 68 gadus veca sieviete. Viņai ir vadītāja apliecība, taču nebija braukusi 20 gadus. Atrunāja visi radi, draugi, bet kundze bija spītīga, turklāt nopirka arī automašīnu (visai drosmīgi!). Sieviete bija mērķtiecīga, ļoti pašpārliecināta, un tas varbūt pat palīdz mācību procesā. Mēs braucām daudz - vajadzēja 40 stundu, lai viņu sagatavotu tam, kas nepieciešams, - aizbraukt uz mazdārziņu aiz Bauskas. Rezultāts bija. Tiesa, pirmās 20 nodarbības stāvējām uz vietas - iemaņas kā nenāk, tā nenāk. Sāku jau šaubīties, uztraukties, vai seniore nav velti visu to sākusi. Bet aizgāja! Tagad viņa brauc un viss ir kārtībā. Tātad iemācīties var arī 68 gados.

Jā, jaunam cilvēkam reakcija ir labāka, bet seniors daudz ko var tieši savas pieredzes dēļ. Ar pieredzi var kompensēt reakcijas laiku un prognozēt. Jo braukšana ir kā šahs - jāprot paredzēt vairākus gājienus uz priekšu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Autovadīšanas instruktore psiholoģe

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?