Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kabula strauji attīstās un par krīzi nebēdā

Atstājot starptautisko spēku ISAF bāzi, kas atrodas līdzās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas civilajai lidostai, nākas nonākt pilnīgi citā realitātē, kurā vairs nav sastopami daudzo ārvalstu armiju karavīri, bet to vietā redzami rosīgie Afganistānas galvaspilsētas iedzīvotāju tūkstoši un simtiem vietējo policistu, kuri bruņojušies ar Kalašņikova automātiem.

Likumsargi redzami ielu krustojumos, sēdoši gan drošā aizsegā pie jaudīgiem ložmetēju stobriem, gan pie ieejas dažādās organizācijās un valsts iestādēs. Dažas no tām atgādina īstus cietokšņus un šķiet spēcīgi nodrošinātas pret teroristu uzbrukumiem.

Tirdznieciskā aktivitāte

Pazīstamais Kabulas centra tirgus kā parasti neliek vilties. Svētdiena te ir normāla darba diena un par gandarījumu lielākiem un mazākiem tirgotājiem pircēju ir vesela jūra. Par to nenākas brīnīties, jo pēc radikālās islāmistu kustības Taliban padzīšanas 2001. gadā pilsēta kā magnēts ir pievilkusi simtiem tūkstošus jaunu iemītnieku. Tiek lēsts, ka Kabulā mitinās vairāki miljoni afgāņu. Tas noteikti ir par daudz, jo pilsēta netiek galā ar pašām nepieciešamākajām vajadzībām - ūdens apgādi, kanalizācijas normālu darbošanos un atkritumu izvešanu. Pagaidām gan vēl nav kļuvis pārlieku karsts, bet vasaras mēnešos par šo problēmu Kabulā pastāvīgi atgādina nepatīkamais smārds. Taču vietējos iedzīvotājus tas pārlieku neuztrauc. It īpaši iebraucējus, kas pametuši nepietiekami drošas un attālas valsts provinces un te ir sameklējuši drošību. Tāpat arī tie, kas ieradušies šeit cerībā atrast jelkādu darbu un tikuši pie iztikas. Pēdējos gados Kabula strauji attīstās, un te tikpat kā nav jūtama pasaules ekonomiskā krīze. Vismaz tirgotāji nežēlojas par pircēju rocības būtisku samazināšanos.

Divi hazāru puikas

Līdzīgi kā daudzi citi zēni arī 19 gadus vecais Ahmads Rišods drīz beigs mācības licejā. Skolā viņš pavada trīs četras rīta stundas, tad dodas uz darbu. Tēvoča veikaliņā pārdod dažādus vīriešu apģērbus, arī pazīstamos afgāņu lakatus. Puisis atklāj, ka nākotnē vēloties kļūt par inženieri. Dzīve Afganistānā esot pietiekami stabila, un Ahmads domā, ka viņam izdosies piepildīt nākotnes ieceres. Viņa 12 gadus vecais brālēns Samins, kurš bieži vien nāk uz veikaliņu satikt Ahmadu, ir izlēmis, ka kļūs par garīdznieku jeb mullu, jo vēloties savu dzīvi saskaņot ar Korānā rakstīto.

Piesardzīgs optimisms

Liela daļa kabuliešu uzskata, ka ārvalstu militārā klātbūtne šobrīd esot nepieciešama, jo bez šiem karavīriem neizdotos nosargāt mieru. «Es negrasos apgalvot, ka ISAF spēki te ir ieradušies, lai atnestu mums demokrātiju. Bet viņu klātbūtne mums ir ļāvusi padomāt par savu vēsturi, par ceļu, kāds būtu jāmeklē. Ir pilnīgi skaidrs, ka neviens cits kā tikai paši afgāņi nevarēs atrisināt kara un miera problēmas valstī,» Dienai stāstīja Afganistānas ārlietu ministrijas politiskais pētnieks Liagets Ali Ameri. Pēc viņa vārdiem, neesot iespējams prognozēt, cik vēl ilgi būs nepieciešamība pēc ārvalstu karavīru atbalsta, taču optimismu viešot tas, ka 80% afgāņu cerot uz labāku nākotni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?