Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kādam literatūra, citam tikai avīze

Mēneša sākumā, Latvijas Radio ēterā cenšoties izrisināt rakstniecības nozares gada budžeta kalambūru, kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende pieminēja arī pusotru miljonu latu, ko pašvaldības ik gadu ieguldot savu bibliotēku krājuma papildināšanai. Kultūras Dienai izdevās noskaidrot, ka, vadoties pēc pēdējiem pieejamiem datiem par 2010.

gadu, reālo skaitli ministre ir optimistiski noapaļojusi uz augšu par apmēram 250 tūkstošiem. Taču, konsultējoties ar speciālistēm Latvijas publisko bibliotēku jautājumos, kļūst skaidrs, ka gan ministres nosauktā, gan reālā summa - lai arī cik lepni mūsu ausīm izklausītos miljons un vēl pāris simtu tūkstošu latu -, pirmkārt, ir niecīga 829 publisko bibliotēku tīklam. Otrkārt, šis skaitlis viltīgi apslēpj diezgan dramatiskas finansiālā stāvokļa atšķirības bibliotēkās. Treškārt, valsts palīdzība, iepērkot publiskajām bibliotēkām vērtīgākās grāmatas, vēl pērn bija nepiedodami maza (četri tūkstoši latu), šā gada pirmajā dekādē tā ir nepiedodami nekāda - Valsts kultūrkapitāla fonda kultūras projektu konkursa 1. kārtā līdzekļi netika rasti ne jaunu grāmatu un citu izdevumu iegādei publiskajām bibliotēkām, ne arī lasīšanas veicināšanas programmai Bērnu/jauniešu žūrija, kurai pateicoties bija iespēja iegūt krājumā kaut dažas jaunas grāmatas bērniem.

Janvārī laikrakstam Diena Kultūras ministrijas bibliotēku nozaru speciālists Jānis Turlajs skaidroja, ka VKKF atbalsta mērķis nekad nav bijis nodrošināt krājumu publiskajām bibliotēkām, kas saskaņā ar Bibliotēku likumu ir to dibinātāju - pašvaldību - atbildība, bet gan atbalstīt īpaši vērtīgu grāmatu iegādi, to skaitā īpašu bērniem adresētu grāmatu komplektu iegādi Bērnu žūrijas un lasīšanas veicināšanas pasākumiem. Sanāk, ka pēdējos gados valsts nespēj pilnvērtīgi pildīt ne savu tiešo pienākumu, ne arī palūkoties uz situāciju kopumā, rēķinoties ar pašvaldību rocību. Pašvaldību atbalsta apjoms bibliotēku krājumu papildināšanai ir ļoti atšķirīgs, liecina publisko bibliotēku pārskati par pērno gadu. Piemēram, vairākās Tukuma reģiona bibliotēkās (Apšuciemā, Bērzciemā, Zantē, Zentenē) šī summa svārstījās no 600 līdz 900 latiem, savukārt integrētajā Ventspils bibliotēkā, kurā gan ir piecas struktūrvienības un kura ir arī reģiona galvenā bibliotēka, - 43 476 lati. Šie nav paši augstākie, ne arī zemākie rādītāji valstī. Ir bibliotēkas, kuru vadītājiem jāizšķiras, vai nopirkt ļoti labu, dārgu grāmatu vai kādu vieglāku un salīdzinoši lētāku lasāmvielu. Citiem naudiņas pietiek tik vien kā periodikai.

«Valstij būtu jāfokusējas uz mazajām pagasta bibliotēkām, bet sanāk otrādi,» saka LNB Bibliotēku attīstības institūta Bibliotēku pētniecības un informācijas nodaļas vadītāja Jana Dreimane. LNB Bibliotēku konsultatīvais centrs, kas kopš 2002. gada ir kultūras programmas (vēlāk projekta) Jauno grāmatu un citu izdevumu iegādei publiskajām bibliotēkām pieteicējs VKKF konkursam, līdz ar finansējuma straujo kritumu 2009. gadā grāmatas dala tikai reģionu galvenajām bibliotēkām, kā arī Latvijas Neredzīgo bibliotēkai. Tās savukārt cenšas, lai iepirktās grāmatas kādu laiku būtu pieejamas arī citās pilsētu un pagastu bibliotēkās.

Pērn VKKF 4000 latu vērtībā atbalstīja tikai 23 darbu nosaukumu iepirkšanu. «Palika vesela virkne kvalitatīvas oriģinālliteratūras, ko nevarējām iepirkt, - Ata Klimoviča grāmatu Personīgā Latvija. XX gadsimta stāsti, Jāņa Torgāna Latvijas mūzikas virsotnes, Māras Zālītes Trīs latviskas dziesmuspēles un citas,» stāsta Bibliotēku konsultatīvā centra galvenā bibliotekāre, minētās kultūras programmas administrētāja Solvita Ozola. Lai mākslas zinātnieka Jāņa Kalnača vērtīgā un arī dārgā monogrāfija Rīgas dendijs un autsaiders. Kārlis Padegs būtu pieejama 28 reģionu galvenajās bibliotēkās, kā arī Latvijas Neredzīgo bibliotēkā, S. Ozola vērsusies izdevniecībā Neputns, kas ļāva nopirkt grāmatu ar 10 latu atlaidi. Atlaides deva arī pārējās izdevniecības. «Šī programma ir milzīgs atspaids arī rakstniekiem un izdevējiem,» atgādina J. Dreimane. «Tiem, kas neizdod komerciālo literatūru, ir grūti realizēt savu produkciju patērētājtirgū. Valsts iegūst trejādi: rakstnieki, izdevēji un lasītāji, kas bibliotēkā bez maksas var lasīt šo ārkārtīgi svarīgo literatūru.»

Viņa stāsta, ka XX gadsimta 90. gados pirms kultūras programmu Jaunu grāmatu un citu izdevumu iegādei publiskajām bibliotēkām un Bērnu žūrija atvēršanas VKKF Kultūras ministrija centralizēti un sistemātiski finansēja jaunu grāmatu iegādi publiskajām bibliotēkām. Šobrīd viss ir pašvaldību rokās. «Ir pavīdējusi doma, ka varētu lūgt tautai ziedot līdzekļus grāmatu iegādei, bet nezinu, vai tā būtu ētiska prasība, jo bibliotēkas jau tiek finansētas no tautas, respektīvi, nodokļu maksātāju, naudas. Sanāk, ka iedzīvotāji maksātu divreiz,» viņa spriež.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?