Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kāpēc gāzes stacija?

Dagnija Blumberga*

Pirms pāris dienām Latvijas enerģētikas ūdeņos tika iemests liels akmens. Korupciju atstāsim kompetentu iestāžu ziņā, taču šķiet, ka tieši šobrīd ir laiks atgriezties pie jautājuma par Rīgas TEC 2 būvniecību no enerģētikas aspekta.

Svarīgi būtu saprast, kāpēc tiek būvēta Rīgas TEC 2 otrā kārta, ko tas dos Latvijas enerģētikas sektora attīstībai un katram elektroenerģijas lietotājam.

Elektroenerģijas ražošana ir nepieciešama, lai nosegtu patēriņu Latvijā, kurš šobrīd ir aptuveni 7000 GWh/gadā. Lai saražotu šo elektroenerģijas apjomu, mums ir modernas tehnoloģijas Rīgā TEC 1, kur uzstādītā jauda uz dabasgāzi ir 140 MWe, kas varētu saražot 140 MW reiz 8000 h/gadā - tātad 1120 GWh/gadā. Mums ir hidrostacijas ar saražotām 2500 GWh/gadā. Mums ir modernas tehnoloģijas Rīgas TEC 2 pirmās kārtas daļā ar uzstādīto jaudu uz dabasgāzi 400 MWe, kas varētu saražot 400 MW reiz 8000 h/gadā, tas ir, 3200 GWh/gadā. Neņemot vērā vēja stacijas, elektrostacijas varētu saražot kopā 6820 GWh/gadā, turklāt 4320 GWh/gadā var tikt saražotas ar dabasgāzi. Tātad - šībrīža uzstādītās jaudas var nodrošināt Latvijas elektroenerģijas patēriņu.

Tad vēl ir TEC 2 nosacīti vecās iekārtas 200 MW, kas varētu saražot 21 600 GWh/gadā. Pagājušo vasaru TEC 2 pirmā kārta nostāvēja dīkstāvē.

Inženiertehniskie skaitļi runā paši par sevi.

Atliek tikai mēģināt saprast, kāds ir loģisks skaidrojums nepieciešamībai būvēt to, ko mums nevajag.

Jauna dabasgāzes stacija nedos iespēju palielināt elektroenerģijas eksportu, jo tai trūkst siltumapgādes sistēmas slodzes, lai tā darbotos koģenerācijas režīmā. Izmantojot dārgo dabasgāzi kondensācijas režīmā, sildot atmosfēru, elektroenerģijas cena nav konkurētspējīga eksportam. Gāzes izmaksu komponente vien jau pārsniedz elektroenerģijas cenas biržā.

Ja viens no galvenajiem argumentiem, kuru min Latvenergo vadība, ir uzturēt jaudas, kas nosegtu Latvijas pašpatēriņu, arī tad, ja biržā elektroenerģiju nopirkt ir lētāk, kāpēc jātērē 400 miljonu latu par jaunu rezerves spēkstaciju? Vai lētāk nebūtu rezerves vajadzībām uzturēt vecos blokus, kuru efektivitāte nestrādājot ir tieši tikpat liela, cik jaunai stacijai?

Vai tiešām mums vēl trūkst 3200 GWh/gadā? Vai mums ir nepieciešamas papildu jaudas elektroenerģijas ražošanai? Latvenergo vadība apgalvo, ka lielākas jaudas nepieciešamas, lai varētu eksportēt elektroenerģiju uz kaimiņvalstīm, kas šoziem jau veiksmīgi uzsākts.

Daudz jautājumu bez loģiskiem skaidrojumiem virmo gaisā brīdī, kad Latvija ir apņēmusies izmantot vairāk atjaunojamos energoresursus. Rīgas TEC 2 otrās kārtas būvniecība, izmantojot dabasgāzi, principā nogriež ceļu jebkurai iespējai izmantot biomasu Rīgas termoelektrostacijās nākamajos 20 gados. Piedevām vēl visi kopā katru gadu maksāsim 35 miljonus latu par nevajadzīgu elektrostaciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

*Dr.hab.sc.ing., RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta direktore

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?