Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kāpēc Ulmanis nedevās tomēr uz Šveici?

Visticamāk, padomju čekistu viltības un melu dēļ Kārlis Ulmanis pēc Valsts prezidenta krēsla zaudēšanas 1940.gada 21.jūlijā tika aizvests uz PSRS, bet līdz kārotajajai Šveicei tā arī nenokļuva. Tur K.Ulmanis vēlējies apmesties, kad cerības par Latviju kā neatkarīgu valsti bija izplēnējušas un pieauga bailes no padomju represijām, pieļauj Dienas aptaujātie vēsturnieki.

K.Ulmaņa vēlmi aizbrukt no Latvijas un apmesties Šveicē vēlreiz apliecināja pērn Saeimas seifā atrastie K.Ulmaņa oriģināldokumenti, tostarp diplomātiskā pase, kas bijuši Augstākās padomes sekretāra un vēlākā Latvijas vēstnieka Krievijā un Lielbritānijā Imanta Daudiša papīros. Tas, kā tie tur nokļuvuši, aizsaulē aizgājušā I.Daudiša līdzgaitniekiem un vēsturniekiem nav skaidrs.

Nāca miermīlīgi

Par PSRS agresiju sākotnēji nekas neliecināja. 1939.gada rudenī Latvija piekrita piedāvājumam izveidot Latvijas teritorijā PSRS kara bāzes, padomju savienība solīja nejaukties valsts iekšējās lietās. «Teica, ka Latvija ir vāja un nevēlas, lai kāds tajā iebruktu un tādejādi PSRS kaimiņos būtu agresors,» tā laika notikumus Dienai stāsta vēsturnieks Indulis Ronis. Zaļo gaismu PSRS plāniem deva arī tāpēc, ka tobrīd Latvijas sabiedrībā bija paniskas bailes no Vācijas fašistiskā režīma.

K.Ulmanis cerēja, ka PSRS kara bāzes Latvijas teritorijā būs tikai kara gados. Tikmēr PSRS kļuva uzstājīgāka - 1940.gada jūnijā notā pārmeta Latvijai solītā nepildi par kara bāzēm, pieprasot K.Ulmaņa «naidīgo un autoritāro» valdību nomainīt ar Maskavai paklausīgu un ielaist savā teritorijā sarkanarmiju. Tā Latvijas robežu sķērsoja nākamās dienas rītā pēc notas saņemšanas. K.Ulmaņa ārpolitikas kritizētājs vēsturnieks Gatis Krūmiņš uzskata, ka K.Ulmanim tobrīd vajadzēja pretoties padomju varai. «Taču viņš to nedarīja un parakstīja visus okupācijas varas priekšā liktos dokumentus.» I.Ronis pieļauj, ka K.Ulmanis apzinājās, ka pretošanās varētu izprovocēt cīņas un tad lītu daudzu asinis. Prezidents gan tobrīd saprata, ka ar padomju varu viņam nav pa ceļam, taču cerība saglābt Latvijas neatkarību tobrīd vēl nebija zudusi.

Pagrieziens - vēlēšanas

Ne tikai K.Ulmanis, bet arī daudzi citi Latvijas politiķi lielas cerības lika uz jūlija vidū gaidāmajām Saeimas vēlēšanām. Vēsturnieks Ainārs Bambals Dienai stāsta, ka formālais iemesls vēlēšanu rīkošanai bija izveidot Latvijā demokrātisku valdību, taču PSRS patiesie nolūki bija citi - izveidot sociālistisku republiku un uzņemt to «brālīgajā PSRS saimē», kā tas vēlāk arī notika. Latvijas politiķi Padomju savienības patiesos nolūkus sāka apjaust, kad uzzināja, ka vēlēšanās varēs piedalīties tikai viena - komunistiem lojāla partija. «Tas arī, visticamāk, bija pēdējais piliens, kāpēc Ulmanis izlēma braukt uz Šveici,» uzskata I.Ronis. Dokumentus izbraukšanai uz Šveici K.Ulmanis slepus sāka kārtot dažas dienas pirms vēlēšanām. Neilgi pēc tam K.Ulmanis tikšanās laikā ar PSRS cilvēkiem pats ieminējās par vēlmi izbraukt no Latvijas, par vēlamo mītnes zemi minot Šveici. Lai arī čekisti prezidentam neiebilda, viņu nolūki bija citi - vest K.Ulmani uz PSRS. Ņemot vērā, ka no čekistu ķetnām, jūnija vidū pametot Lietuvu, izbēga tās prezidents Antanas Smetona, Rīgas pili sāka pastiprināti apsargāt. Formālais iemesls bija prezidenta drošība uzlabošana.

Liktenīgajā 22.jūlijā - dienu pēc prezidenta krēsla zaudēšanas - K.Ulmanis vēl no rīta Maskavai paklausīgās valdības vadītāja Augusta Kirhenšteina rokām saņēma viņa rakstītu lūgumu Latvijas ģenerālkonsulam Šveicē palīdzēt bijušajam prezidentam iekārtoties cerētajā mītnes zemē. A.Kirhenšteins, pēc I.Roņa sacītā, bija tuvs K.Ulmaņa draugs no studiju laikiem, kam prezidents uzticējās un kurš arī ticēja, ka prezidents nonāks Šveicē. Uz turieni citi padomju rokaspuiši K.Ulmanim, pēc A.Bambaļa teiktā, piedāvājuši braukt caur PSRS teritoriju, no kurienes prezidents uz savu cerēto mītnes zemi varētu doties, kad situācija Baltijā un citviet kļūs mierīgāka. Tā arī notika - K.Ulmanis nonāca PSRS, taču tālāk netika.

Nepalika savā vietā

Ticamākais iemesls, kāpēc padomju čekisti negribēja ļaut K.Ulmanim doties uz Šveici bija bažas, ka viņš tur varētu izveidot emigrācijas valdību. Vaicāti, kurā brīdī K.Ulmanis saprata, ka viņš Šveicē nenonāks, vēsturnieki min laiku, kad K.Ulmanis jau atradās PSRS un dzīvoja mājā netālu no Maskavas.

A.Bambals attaisno K.Ulmani par vēlmi izbraukt no Latvijas, jo prezidents bija iedzīts stūrī. G.Krūmiņš gan uzskata, ka tas nesaskan ar prezidenta vēl jūnijā tautai teikto «es palikšu savā vietā, bet jūs - savējās». I.Ronis domā, ka tas ir viens no smagākajiem pārmetumiem K.Ulmanim līdz ar apvērsuma organizēšanu 1934.gada 15.maijā.

Vēl K.Ulmanim, pēc G.Krūmiņa teiktā, var pārmest ziedošanu PSRS kontrolētajai sarkanajai palīdzība laikā, kad viņš gatavojās braukt uz Šveici. Ziedoti bija veseli 5000 latu no valsts budžeta, kas bija liela nauda. Tādejādi K.Ulmanis, pēc vēsturnieka domām, iespējams, vēlējās «nopirkt» padomju padomju rokaspuišu labvēlību saviem aizbraukšanas plāniem. Citi vēsturnieki gan šādai versijai nepiekrīt, jo K.Ulmanis tomēr bijis godavīrs, rūpējās par tautu un atšķirībā no dažiem šodienas politiķiem nebija rausējs.

Pirmās brīvvalsts prezidents mira 1942.gada 20.septembrī tagadējā Turkmenistānas teritorijā. Tiesa, viņa apbedīšanas vieta zināma nav vēl aizvien. Daļu K.Ulmaņa dokumentu, kas bija pret viņu 1941.gadā PSRS ierosinātajā krimināllietā, Latvijai ir izdevies iegūt, arī nesen Saeimā atklātos prezidenta dokumentu oriģinālus. Bija zināms, ka Krievija dokumentus Saeimai nosūtīja 1993.gadā, taču lietvedībā tie nebija reģistrēti, Dienai sacīja Latvijas Valsts arhīva direktore Daina Kļaviņa un piebilda, ka lielā mērā pēc Latvijas Valsts arhīva meklējumu dēļ dokumenti atrasti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PSRS Latvijā

Kā tikai zaudēja neatkarība

1939.gada rudenī visas trīs Baltijas valstis paraksta līgumu ar Padomju savienību par kara bāzu izveidi savā zemē;

1940.gada 16.jūnijā
PSRS iesniedz notu, ka Latvija nepilda solījumu par kara bāžu izveidi, pieprasot izveidot jaunu valdību un ielaist PSRS sarkanarmiešus;
1940.gada 17.jūnijā
Latvijas robežu šķērso sarkanarmija - vismaz
100 000 bruņoti vīri;

1940.gada 18.jūnijā Latvijā ierodas PSRS līdera Josifa Staļina cilvēks Andrejs Višinskis sarunām par jaunas valdības izveidi;
1940.gada 20.jūnijā A.Višinskis liek Kārlim Ulmanim apstiprināt Maskavai paklausīgu valdību profesora Augusta Kirhenšteina vadībā. K.Ulmanis zaudē Ministru prezidenta amatu, 34 dienas saglabājot Valsts prezidenta krēslu.

K.Ulmaņa pēdējās dienas Latvijā

1940.gada 11.jūlijs pēc kārtējās tikšanās ar A.Višinski K.Ulmanim saasinās sirds kaite un tiek uzsaukts ārsts; 12.jūlijs Valsts prezidenta sekretariāts K.Ulmaņa uzdevumā ziedo Ls 5000 Padomju varas kontrolētajam un finansētajam Sarkanajai palīdzībai; 13.jūlijs Valsts prezidenta sekretariāts sāk kārtot dokumentus K.Ulmaņa iespējamai izbraukšanai uz Šveici;
14.un 15.jūlijs visās trijās Baltijas valstīs notiek vēlēšanas, kurās drīkstēja balsot komunistiem lojāliem cilvēkiem; 19.jūlijs
K.Ulmanis tikšanās laikā ar A.Višinski saka, viņa palikšana Latvijā nebūtu vēlama un pauž vēlmi izbraukt no valsts, kā vēlamo mītnes zemi minot Šveici. Padomju funkcionāri tobrīd neiebilda; 20.jūlijs plkst.00.05 par K.Ulmaņa plāniem šifrogrammā ar atzīmi «Pilnīgi slepeni» tiek ziņots J.Staļinam. Tiek norādīts, ka ir nomainīta
K.Ulmaņa apsardze ar sarkanarmijas vīriem un ka K.Ulmanis tiks vests uz PSRS; 20.jūlijs dienā ir gatavi izceļošanas dokumenti un K.Ulmaņa ārzemju pase vienreizējam braucienam uz Šveici, ko vēlāk pārņem padomju čekisti; 21.jūlijs Latvijā pasludina padomju varu, un K.Ulmanis zaudē prezidenta krēslu; 22.jūlijs pusdienlaikā pie K.Ulmaņa ierodas A.Kirhenšteins un iedod dokumentus (izņemot pasi izbraukšanai uz Šveici. Pases K.Ulmanim un viņa privātsekretāram Jānim Rudumam vēlāk atnes PSRS sūtnis Latvijā Vladimirs Derevjanskis un padomiskās valdības iekšlietu ministrs rakstnieks Vilis Lācis. Viņi mēģina pārliecināt K.Ulmani izbraukt uz PSRS, lai vēlāk izceļotu uz Šveici. K.Ulmanis un viņa privātsekretārs ar vilcienu aizbrauc uz PSRS.
Avots: vēsturnieki, Induļa Roņa grāmata "Kārlis Ulmanis trimdā un cietumā" un Edgara Dunsdorfa grāmata "Kārļa Ulmaņa dzīve

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?