Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Kāpiens pa karjeras kāpnēm aizved uz Rīgu

«Ceturtdienas vakarā pārnācu no darba, sakravāju savu mazo sarkano čemodāniņu un svētdien devos sākt jaunu dzīvi,» par pārcelšanos no Liepājas uz Rīgu stāsta nu jau bijusī liepājniece Linda Kleina. Savu galvaspilsētas iekarošanu viņa salīdzina ar meksikāņu seriālu, kurā meitene no provinces ierodas lielpilsētā uz palikšanu. Jauna un brīva, kurai izvēles brīdī pirms nepilniem diviem gadiem bija jārēķinās tikai ar sevi.

Turpretī Līga Siļionenko, trīs bērnu mamma, par pārcelšanos dzīvot tuvāk darbavietai prātoja ilgāku laiku, - vairākus gadus ik dienu braukājot uz darbu gandrīz simt kilometru. Līga novērojusi, ka pēdējos gados notikušās reorganizācijas un iestāžu struktūrvienību centralizācija veicinājusi parādību, ko varētu dēvēt par piespiedu migrāciju. Cilvēkam jāizvēlas - saglabāt darbu, bet mērot tālāku ceļu pret to, vai palikt savā dzīvesvietā, taču kļūt par bezdarbnieku vai meklēt citu darbu.

Līga atzīst, ka viņas darbavieta Latvenergo tam ir tipisks paraugs. Piemēram, centralizējot triju spēkstaciju grāmatvedību, iepirkumu un loģistikas struktūrvienības, cilvēkiem tika piedāvāts strādāt Rīgā, ne vairs savā dzīvesvietā reģionā.

Jaunajiem vieglāk

Līgas darba un dzīvesvietas maiņa saistīta ar karjeras izaugsmi. Strādājot Valsts zemes dienestā Aizkrauklē, viņa saņēma labāku darba piedāvājumu ar lielāku atalgojumu Rīgā. «No manas puses būtu bijis muļķīgi šo piedāvājumu nepieņemt,» saka Līga, lai gan nokļūt darbā nebija tik vienkārši. Vispirms viņa no savām lauku mājām ar mašīnu aptuveni 10 kilometru brauca līdz Aizkrauklei, kur atstāja mašīnu, lai ar autobusu dotos tālāk uz Rīgu. «Nauda nāca klāt, bet laiks gāja nost,» piebilst Līga, kuras aprēķini gan liecināja, ka ieguvumu tomēr bijis vairāk nekā zaudējumu. Nākamais darba piedāvājums atkal bijis viens kāpiens pa karjeras kāpnēm, kas piedāvāja darba vietu arī tuvāk mājām - Ogrē. Līgai piešķīra dienesta automašīnu, taču ar laiku tika ieviesti ierobežojumi tās izmantošanā. Darba diena nereti izstiepās līdz vēlam vakaram, un priekšnieks Līgai ieteica meklēt mitekli tuvāk darbam. Pēc konsultēšanās ar bērniem viņa tam piekrita. Virknei dažādu apstākļu sakārtojoties loģiskā secībā, Līga izvēlējās māju Ikšķilē. Šobrīd viņa ceļu uz darbu atkal mēro uz Rīgu.

No Liepājas uz Rīgu

Savukārt Linda, strādājot Uzņēmumu reģistra reģionālajā nodaļā Liepājā, kādā brīdī sapratusi, ka darbā gaidāmas pārmaiņas, kas var ietekmēt viņas nākotni tajā. Darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma atgriezusies viņas kolēģe, un jaunā sieviete sākusi domāt, ko darīt tālāk. Tieši tobrīd viņa ieraudzījusi darba piedāvājumu Uzņēmumu reģistrā Rīgā un nolēmusi pieteikties, jo, kā saka Linda: «Man nebija ko zaudēt, varēju tikai iegūt, tad kāpēc nemēģināt.» Pārrunājusi šo izvēli ar mammu, un viņa bijusi vienisprātis. «Rīgā priecājās, ka pieteicies kandidāts, kam piedāvātais darbs labi zināms,» stāsta Linda. Novērtējuši Lindas kvalifikāciju un prasmes, darba devēji jau drīz piedāvāja kļūt par vadītāja vietnieci citā nodaļā un vēl pēc brīža vadīt šo nodaļu.

Abas sievietes atzīst, ka reģionos ir ne tikai šaurāks darba tirgus un mazāka izvēle, bet arī niecīgākas izaugsmes iespējas, un, paliekot mājās, šāda karjeras veidošana būtu ierobežota.

Kopmītņu variants neder

Šajā pārmaiņu brīdī Lindai savas ģimenes vēl nebija, un viņa, pieņemot lēmumus par dzīvesvietas maiņu, varēja rēķināties tikai ar sevi. Liels ieguvums bijusi sirdsdraudzene Anete, kura sākumā Lindai devusi pajumti Rīgā. Tomēr Linda atzīst, ka sākotnēji iejusties jaunajā vietā un vidē bijis ļoti grūti, īpaši tāpēc, ka viņa līdz tam ilgāku laiku prom no mājām nebija bijusi. Tagad Lindai ir savs dzīvoklītis un veidojas ģimene, līdz ar to, ja pienāktu brīdis, kad atkal būtu jādomā par kādām pārmaiņām, tas jau būtu sarežģītāk. «Esmu tipisks mājas cilvēks, un man ir svarīgi, lai tuvinieki būtu līdzās vai vismaz aizsniedzamā attālumā,» saka Linda. Viņa saikni ar Liepāju nav zaudējusi, jo vismaz reizi mēnesī cenšas aizbraukt uz mājām vai mamma atbrauc uz Rīgu.

Līga atzīst, ka jauniem, neprecētiem cilvēkiem pārcelties vienkāršāk, viņi ir mobilāki. Taču cilvēkiem gados ar bērniem, savu saimniecību, uzkrāto iedzīvi pārcelšanās ir krietni sarežģītāka. Arī iejusties jaunajā vietā ir grūtāk. «Ja ir mazi bērni, tu esi spiests komunicēt ar apkārtējiem skolā, bērnudārzā, tad iekļaušanās vietējā sabiedrībā norit ātrāk, bet, ja bērni lieli, tas notiek daudz lēnāk, jo tu lielāko dienas daļu esi darbā un vietējā sabiedrībā izej reti,» saka Līga. Viņa secina, ka braukšana uz darbu vai pārcelšanās dzīvot tuvāk darbavietai diemžēl dažkārt šķir arī ģimenes. «Ģimene ir vieta, kur patverties, taču, ja dzīve rit tādā kopmītņu variantā, kad viens atbrauc tikai pārgulēt vai cilvēki satiekas vien brīvdienās, ilgākā laika periodā nekas prātīgs nevar sanākt,» uzskata Līga. Viņa secina, ka visprātīgākais tomēr ir pārcelties uz citu dzīvesvietu visiem kopā.

Latvijā veiktie pētījumi liecina, ka ik gadu vidēji 2% no kopējā iedzīvotāju skaita, kas ir vismaz 40 000 cilvēku, pakļauti iekšējai migrācijai. Lielākā daļa no tiem ir svārstmigranti - cilvēki, kas regulāri mēro ceļu uz darbu citā pilsētā. Trešajai daļai to cilvēku, kuri uz citu pilsētu pārceļas uz pastāvīgu dzīvi, galvenais iemesls ir darbs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Iekšējās migrācijas «bilance»

2008. gadā migrācijas rezultātā iedzīvotāju skaits palielinājās tikai Rīgas reģionā - par 2599 cilvēkiem.
Pārējos četros reģionos migrācijas saldo pastāvīgi bija negatīvs:
Latgales reģionā iedzīvotāju skaits samazinājies par 2167 cilvēkiem
Vidzemes un Kurzemes reģionā - par 1100 cilvēkiem
mazākais samazinājums ir Zemgales reģionā - par 756 cilvēkiem.
Piecos gados no kopējā Latvijas iedzīvotāju skaita samazinājuma lielākā daļa bija Latgales reģionā - 24,4 tūkstoši.
Rīgas reģionā iedzīvotāju skaits nedaudz pieauga - par 2,1 tūkstoti
Vidzemes reģionā - par 11,4 tūkstošiem samazinājās
Kurzemē - saruka par 10,4 tūkstošiem cilvēku
Zemgalē - saruka par 7,7 tūkstošiem cilvēku.
Pārcelšanās motīvi: 52% - ģimenes apstākļi, 30% - darbs, 15% - mācības.
Avots: Pārskats par reģionālo attīstību Latvijā 2008. gadā un pētījums Darbaspēka ģeogrāfiskā mobilitāte

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?