Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Kapitāldaļu arests esot neefek tīvs

Latvijas Neatkarīgās televīzijas (LNT) un TV3 iespējamā apvienošanās ir precedents ne vien Latvijas mediju vidē, bet arī vērā ņemama paraugstunda tam, cik neefektīvs izrādās kapitāldaļu arests kā nodrošinājums iespējamajam sodam - mantas konfiskācijai. Darījums ne no Konkurences padomes, ne no prokuratūras puses netiek apšaubīts par spīti tam, ka LNT īpašniekam - uzņēmumam Neatkarīgie nacionālie mediji - ir uzlikts kapitāldaļu arests saistībā ar tās īpašniekam Andrejam Ēķim izvirzītajām apsūdzībām tā sauktajā digitālgeitā.

Pēc būtības arests nozīmē, ka īpašnieks nedrīkst mazināt to vērtību, pārdot vai rīkoties kā citādi. Juristi nešaubās - kapitāldaļu arests ir apejams, tādēļ arī nelietderīgs un neefektīvs. Kā zināms, prokuratūra pērn pat veica pārbaudi, vērtējot, vai arests uzlikts pienācīgi, un secināja, ka viss ir bijis pareizi.

Šobrīd vairāki krimināllikuma panti paredz mantas konfiskāciju kā papildsodu, un līdz ar to konfiscējamas arī var būt uzņēmuma kapitāldaļas. Tiesa, šobrīd ne Uzņēmumu reģistram, ne arī Latvijas Zvērinātu tiesas izpildītāju (LZTI) padomei nav statistikas, cik bieži šāda prakse piemērota. Atbilstoši likumam pēc aresta uzlikšanas un tiesas sprieduma par mantas konfiscēšanu tiesu izpildītājs uzņēmumu izpārdod izsolē un iegūtos līdzekļus ieskaita Valsts kasē.

Arestu var apiet

Aresta uzlikšana uzņēmuma kapitāldaļām aizliedz tās atsavināt, taču neliedz to turētājam balsstiesības. «Faktiski uzņēmuma aktīvi uz reālu vai fiktīvu līgumu pamata tiek noformēti citam, nereti tieši šim darījumam dibinātam uzņēmumam. Līdz brīdim, kad tiesai jāpieņem lēmums par šo aktīvu konfiskāciju, no uzņēmuma palikusi tikai čaula,» paskaidroja kāds ar «digitālgeitu» saistīts jurists, kurš lūdza neminēt viņa vārdu. Tendenci paglābt uzņēmuma aktīvus, pirms tiesa lemj par kapitāldaļu konfiskāciju, apstiprināja arī maksātnespējas procesa administrators Kārlis Zunde un vairāki citi juristi. «Pēc kapitāldaļu konfiskācijas valstij tās jāpārdod. Taču, vai kāds pārdošanas brīdī zinās daļu patieso vērtību? Mēģināt daļas pārdot par to nominālvērtību, piemēram, pusmiljona latu apmērā cerībā atgūt šos līdzekļus būs bezjēdzīgi, jo uzņēmums būs izsaimniekots, daļu reālā vērtība būs nulle,» paskaidro K. Zunde.

Juristi atzīst - tiesiskais regulējums neparedz mehānismu, kā aizsargāt valsts intereses, taču dalās viedokļos, kā to vajadzētu darīt. «Efektīvāk būtu ļaut tam [arestētam uzņēmumam] pilnvērtīgi turpināt strādāt, piespriežot atmaksāt valstij tai nodarītos zaudējumus noteiktā laika posmā. No tā, ka uzņēmums faktiski tiks konfiscēts, jēgas maz,» norādīja jurists, kurš nevēlējās atklāt savu identitāti. Viņš norāda, ka mantas arests un konfiskācija ir arhaiska un novecojusi norma, kura citur pasaulē tiek piemērota tikai attiecībā uz noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem.

Jāierobežo dalībnieku rīcība

K. Zunde savukārt norāda - ja valsts vēlas saglabāt kapitāldaļu arestu kā risinājumu mantisko jautājumu nodrošināšanai, tai būtu jādomā, kā, neaizskarot uzņēmuma pārējo dalībnieku tiesības un intereses, saglabāt arestēto aktīvu vērtību līdz notiesājošā sprieduma spēkā stāšanās un tās izpildes brīdim. Taču tas advokāta ieskatā ar pašreiz spēkā esošo tiesisko regulējumu nav iespējams. Ir nepieļaujami, ka kriminālprocesa virzītājs iejauktos uzņēmuma saimnieciskajā darbībā. Taču kā vienu no iespējām samazināt arestēto aktīvu izsaimniekošanu K. Zunde redz dalībnieku atbildības pastiprināšanu uzņēmuma maksātnespējas gadījumā. Viņš arī uzskata, ka nepieciešams paplašināt apstrīdamo darījumu loku un jāpagarina periods, kādā iespējams apstrīdēt noslēgtos, fiktīvos, acīm redzami nesaimnieciskos darījumus, kuru rezultātā uzņēmumam iestājusies maksātnespēja.

Maksātnespējas procesa administrators Māris Sprūds pauž, ka mantas arests nereti tiek piemērots arī nepamatoti, visbiežāk jau kriminālprocesa izmeklēšanas laikā. «Gadās, kapitāldaļu arestu izmeklēšanas iestādes piemēro nevis kā drošības līdzekli, bet kā sodu, piemēram, par aizdomās turamās personas nevēlēšanos sadarboties. Redzot, ka, izmeklējot lietu, strādāts nav pietiekami kvalitatīvi un personas notiesāšanai pietrūkst pierādījumu, tiek piemērots vismaz šāds nejuridisks, bet sadzīvisks sods,» skaidroja M. Sprūds. Pēc būtības tas būtu jāuzrauga izmeklēšanas tiesnesim, taču tas nenotiekot pienācīgi. «Izmeklēšanas tiesneši neizvērtē pamatotību un nekontrolē sankcijas piemērošanu, līdz ar to bieži vien, ignorējot nevainīguma prezumpciju, cilvēkiem tiek sabojāts bizness,» komentē M. Sprūds.

Kā paskaidroja Tieslietu ministrijā, šobrīdi visi trūkumi, kas saistās ar mantas konfiskāciju, tiek apzināti, arī par aresta uzlikšanu uzņēmuma kapitāla daļām, un šobrīd tiek strādāts, lai tos novērstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?