Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Katrs bērns ir pelnījis ģimenisku vidi

«Nepiekrītu, ka bērnunami jātaisa ciet un visi tajos mītošie bērni jāizdala audžuģimenēm,» tā par nesen izplatīto tiesībsarga paziņojumu saka Kandavas novada lauku sētas Indāni saimniece Signe Ezeriņa, jo ir pārliecinājusies, ka ne visi bērni, kas kādu laiku jau pavadījuši bērnunamā, vairs spēj pieņemt ģimeni, iejusties tajā un dzīvot pēc ģimenē pastāvošajiem nosacījumiem.

Signe un Normunds Ezeriņi par audžuģimeni kļuva pirms 12 gadiem. Pirmā ģimenē ievietotā meitenīte Līga nu jau ir pieaugusi dāma. «Līga pie mums nokļuva no bērnunama un bija laimīga, ka nonākusi ģimenē. Turpretī otra meitenīte priecājās, ka tiks atpakaļ uz bērnunamu,» par piedzīvoto šoku stāsta Signe. Meitenīte pēc izņemšanas no ģimenes bija dzīvojusi bērnunamā, tad kādu laiku vienā audžuģimenē, no kurienes nokļuva krīzes centrā, un tad no turienes devās uz Indāniem. Par šo pieredzi Signes stāsta ar lielu rūgtumu: «Bērnam bija grūti saprast, ka nedrīkst bez atļaujas ņemt citu mantas, sākās citi pigori. Grūti bija pieņemt, ka ir mamma un tētis, kas uzstāda kaut kādus noteikumus, ir kaut kādas prasības un nosacījumi. Es raudāju, ka bērns jāved atpakaļ uz bērnunamu, bet viņa priecājās, ka atkal nonāks ierastajā vidē.»

Indānu saimniece atklāj, ka bērni, kas audžuģimenēs nonāk no bērnunama vai no bioloģiskās ģimenes, ļoti atšķiras. «Uzreiz var just, kurš ir ģimenes bērns. Ar viņu ir vieglāk veidot kontaktus, attiecības, šī sasaiste un uzticēšanās veidojas vieglāk un ātrāk. Arī kaut kādas prasmes un elementāras mājas lietas,» liecina Signes pieredze.

Psiholoģe Guna Berga, kas konsultē audžuģimenes un adoptētājus, savā ilgajā darba praksē pārliecinājusies - lai bērns izaugtu ar stabilu psihi, spētu uzticēties cilvēkiem, justos droši, izaugtu par pilnvērtīgu sabiedrības locekli, viņam nepieciešams viens cilvēks, kam viņš pieķeras, ar kuru veidojas sasaiste un uzticēšanās. Bērnu aprūpes iestādēs to nav iespējams nodrošināt tikai tāpēc, ka tur nav tik daudz cilvēku. Tāpēc bērniem ir tik svarīga šī ģimeniskā vide, īpaši agrīnā vecumā - līdz trijiem gadiem.

Signe ir pārliecināta, ka tie bērni, kas šobrīd uzturas bērnunamos, protams, ir pelnījuši augt ģimeniskā vidē, taču uzreiz visus izdalīt audžuģimenēm nebūtu pareizi. Lai bērni izaug un aiziet savā dzīvē, bet tos bērnus, kas nupat izņemti no savām bioloģiskajām ģimenēm, gan nevajadzētu ievietot bērnunamā.

Šobrīd Ezeriņu ģimenē aug divas māsiņas, kuras savā ģimenē guvušas dziļu emocionālu traumu un kādu laiku bijušas ievietotas krīzes centrā. Arī šīs meitenītes ir priecīgas, ka nokļuvušas ģimenē, un ar lielām bailēm raugās mammā Signē, ja kādā sarunā tiek minēti vārdi «krīzes centrs».

Daudzu audžuģimeņu pieredze liecina - pretēji likumdošanā noteiktajam, ka tā ir ģimene, kas bārenim vai bez vecāku gādības palikušam bērnam nodrošina aprūpi īslaicīgi - līdz brīdim, kamēr bērns var atgriezties savā ģimenē vai tiek adoptēts vai viņam nodibināta aizbildnība, bērni šajā audžuģimenē paliek ilgu laiku un savā dzīvē dodas tieši no turienes. «Līga pie mums izauga. Mēs viņai kāzas sarīkojām un tagad esam kļuvuši par vecvecākiem,» stāsta Signe, kura atzīst, ka pirmais audžubērns Ezeriņus tā arī sauc - par savu ģimeni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?