Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Ķekavā Jurķa un Varika cīņu var izšķirt viena balss

Interese par iesaistīšanos Ķekavas novada domes darbā šajās pašvaldību vēlēšanās bija nedaudz noplakusi - pirms četriem gadiem cīņā par deputātu vietām pieteicās 17 politisko spēku, šogad - vairs tikai 13, no kuriem pārstāvniecību domē ieguva astoņas partijas. Pirmo reizi kāda no tām saņēmusi četrus mandātus, un no šī viedokļa var saprast Vidzemes partijas pretenzijas uz domes priekšsēdētāja amatu, deleģējot tam tagadējo domnieku Valtu Variku. Taču arī līdzšinējais domes priekšsēdis Roberts Jurķis, kura pārstāvētā Vienotība saņēma trīs mandātus, kandidēs uz priekšsēdētāja amatu.

Ķekavas novads, kurā apvienojās Ķekavas, Baložu un Daugmales pagasti, ir viens no bagātajiem Pierīgas novadiem, kurš iemaksā arī pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā. Ķekavas pagasta padome 2008. gadā neilgi pirms kārtējām pašvaldību vēlēšanām tika atlaista, ieceļot pagaidu administrāciju. No Jaunā laika ievēlētajam R. Jurķim ir izdevies noturēties amatā visus četrus gadus. Viņa konkurents V. Variks ievēlēts no Sabiedrības citai politikai, kas iekļāvās Vienotībā. Taču V. Variks, nebūdams šīs partijas biedrs, izdarīja citu izvēli un pieslējās Vidzemes partijai. Viens no tās līderiem ir Vents Armands Krauklis, no kura sacītā bija jūtams, ka partija darīs visu, lai pārņemtu Ķekavas novada vadību. Arī V. Variks teica, ka viņam vēlētāji ir uzticējušies un tāpēc no šī pienākuma nevar atteikties.

Situācija Ķekavā atspoguļo agrākajos gados vairāk izplatītu parādību, ka visu var izšķirt arī viena balss. Tādos gadījumos par politisko stabilitāti runāt, visticamāk, nevar, ja vien domes priekšsēdis sasaukuma laikā nepalielina sabiedroto skaitu. Tieši to Ķekavā prognozē viens no R. Jurķa oponentiem domnieks Andis Adata (Latvijas Zemnieku savienība). R. Jurķis cer uz līdzšinējo sabiedroto Saskaņas centra un partijas Solidaritāte deputātu atbalstu. Tas nozīmē garantētas astoņas balsis, kas ir par vienu mazāk nekā konkurentam. A. Adata ir pamanījis, ka no divām partijām izveidotajā Vienotībā ir dažādu uzskatu pārstāvji. A. Adata arī uzskata, ka domnieki var novērsties no R. Jurķa, kuram jau pirms vēlēšanām esot izteikta neuzticība, jo ārkārtas sēdē viņš nav varējis nodrošināt kvorumu.

R. Jurķis vēlas turpināt iesāktos darbus, bet apzinās, ka var arī zaudēt priekšsēdētāja amatu. Viņaprāt, ja spēku samērs paliks astoņi pret deviņi, tad par stabilitāti domē runāt nevarot. Viņš atsaucas uz savu pieredzi, kas V. Varikam neesot tik liela. Līdz ar to viņam nebūšot viegli strādāt spēcīgas opozīcijas apstākļos. V. Variks savukārt cer, ka lielākā daļa deputātu «būs saprātīgi un neradīs liekas nesaskaņas». Uz vaicāto, vai A. Adata varētu atbalstīt V. Variku, viņš atbildēja, ka Vidzemes partija ir uzvarējusi vēlēšanās un tai ir tiesības izvirzīt mēra kandidātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?