Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kempbela nezinot, vai saņēmusi nāves dimantus

Bijusī supermodele Naomi Kempbela trešdien Hāgas tribunālam atzina, ka 90. gadu beigās pēc toreizējā Dienvidāfrikas Republikas prezidenta Nelsona Mandelas rīkotajām pusdienām, kurās piedalījās arī tagad tiesājamais Libērijas prezidents Čārlzs Teilors, viņa saņēmusi necila paskata akmentiņus, kas, iespējams, bijuši dimanti.

Ja tie patiešām bija dārgakmeņi, būtu gūti ļoti spēcīgi pierādījumi apsūdzībām, ka Č. Teilors savulaik kaimiņvalsts Sjerraleones dumpiniekiem pārdevis ieročus apmaiņā pret neapstrādātiem dimantiem.

Nezināmā dāvana

N. Kempbela tiesas zālē ieradās ar nokavēšanos, bija ļoti nosvērta un uz prokurora jautājumiem atbildēja bez apdomāšanās. Viņa stāstīja, ka naktī pēc pusdienām, kas notika 1997. gada septembrī, viņu pamodinājuši klauvējieni pie viesnīcas istabas durvīm. Pie viņas ieradušies divi vīrieši, kuri modelei pasnieguši nelielu sainīti, sacījuši, ka tā ir dāvana, bet nav paskaidrojuši, kas tieši.

N. Kempbela tikai no rīta apskatījusi maisiņa saturu. «Tur bija daži akmentiņi. Mazi netīri akmentiņi,» viņa stāstīja savā liecībā. Pie brokastu galda viņa par dīvaino dāvanu pastāstījusi savai toreizējai aģentei Kerolai Vaitai un amerikāņu aktrisei Miai Ferovai. Viņas sacījušas, ka tie noteikti ir dimanti, kurus dāvinājis Č. Teilors.

Vēlāk viņa akmentiņus atdevusi toreizējam N. Mandelas labdarības fonda direktoram Džeremijam Retklifam, taču organizācija taisnojās, ka nekādus dārgakmeņus nav pieņēmusi.

To, ka N. Kempbela, iespējams, saņēmusi neapstrādātus dimantus, izmeklētāji uzzināja pēc M. Ferovas paziņojuma. Ilgu laiku bijusī modele to noliedza un atteicās ierasties tribunālā uz noklausīšanos, tomēr jūlijā viņa piekrita sniegt liecību, jo tiesneši brīdināja, ka viņu var tiesāt par necienīgu izturēšanos pret tiesu, raksta AP. Tribunālam N. Kempbela sacīja, ka iepriekš noliegusi akmeņu saņemšanu, jo baidījusies par savu ģimeni: «Es lasīju internetā, ka Č. Teilors nogalinājis tūkstošiem cilvēku.»

Tipisks diktators

Č. Teilors ir tipisks nabadzīgas, bet derīgajiem izrakteņiem bagātas Āfrikas valsts bijušais līderis. Astoņdesmito gadu sākumā viņš kalpoja asinskārajam diktatoram Semjuelam Doe, bet tad Č. Teiloram vajadzēja bēgt uz ASV, jo atklājās, ka viņš no valsts kases bija piesavinājies gandrīz miljonu dolāru (530 tūkstošus latu).

ASV viņš tika arestēts un notiesāts, tomēr 1985. gada septembrī viņam izdevās izbēgt no stingri apsargātā cietuma un pamest valsti. Nākamais Libērijas līderis devās uz Lībiju, kur tika apmācīts kara mākslā. 1989. gada Ziemassvētkos viņa vadītais kaujinieku grupējums iebruka Libērijā. 1990. gadā viņš jau kontrolēja lielāko daļu valsts.

Cīnoties par varu dzimtenē, Č. Teilors no 1991. līdz 2001. gadam palīdzēja arī Sjerraleones nemierniekiem, piegādājot tiem ieročus, pretī viņš saņēma tā sauktos asiņainos dimantus.

2003. gadā Č. Teilors atkāpās no 1997. gadā vēlēšanās iegūtā prezidenta amata un aizbēga uz Nigēriju, bet 2006. gadā tika arestēts un nodots tiesai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?