Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Keramiķu lielie gaidīšanas svētki

Kā ik gadus, arī šovasar Raiņa muzejā Jasmuiža tiks kurināts podnieku ceplis. Viss ies vaļā jau šodien, 13. augustā, kad no paša rīta pie izcilā Latgales keramiķa Andreja Paulāna atjaunotā cepļa (tas meklējams uzkalniņā pie muzeja) pulcēsies Latgales keramiķi, lai nesen taisītos, apžāvētos un noglazētos traukus liktu ceplī apdedzināt.

Viens no šā ikgadējā pasākuma aktīviem dalībniekiem - Preiļu keramiķis Raivo Andersons - stāsta, ka meistari uz Jasmuižu būs saveduši krūzes, vāzes, medus podiņus, svilpauniekus, bļodas… Iespējams, varētu būt arī kāds skaistais, lielais Latgales svečturis. «Atvestie priekšmeti jau būs noglazēti, vai arī tas tiks darīts uz vietas, un tad piektdienas pēcpusdienā visu liksim ceplī.» Cepļa dedzināšana notiek līdz pusnaktij vai kādu stundu ilgāk. Turklāt šogad šis uzdevums uzticēts dāmām - keramiķēm Jolantai Dundeniecei, Olgai Pauliņai un Anitai Bernānei. «Katru gadu atbildīgais par cepļa dedzināšanu mainās. Pērngad tas biju es, šogad tās ir dāmas,» saka Raivo. To gan pasākuma rīkotāji - Andra Ušpeļa vadītā Tautas lietišķās mākslas studija Rēzeknes apriņķa podnieki - neizlemjot vienpersoniski. Tiek sasaukta keramiķu sapulce, kurā šo jautājumu visi draudzīgi izlemj.

Un tad, protams, sāksies lielie gaidīšanas svētki, lai noskaidrotu, kas no tā visa iznācis. «Nekad jau nevar zināt, jo dažkārt trauki mēdz sasprāgt. Arī par glazūras krāsu var tikai izteikt minējumus,» skaidro R. Andersons. Taujāts, kas vēl notiek šajā naktī, uz kuru aicināti visi interesenti, viņš atteic - sēžam, sarunājamies, iekožam, iedzeram, notiek arī pieredzes apmaiņa. «Nekāds jandāliņš, viss ir gaužām mierīgi…» Ja ierodoties ciemiņi, piemēram, pērn tie esot bijuši parādu piedzinēji no Rīgas, kāds fotogrāfs un vēl daži cilvēki, pasākums izvēršoties gana jestrs. Starp citu, šogad, kad ceplis tiks kurināts vienpadsmito reizi, par dažādām aktivitātēm parūpējušies muzeja darbinieki - lai uzturētu Uguns garu, līdz pat rīta gaismai te skanēšot dziesmas. Tiek solītas sarunas latgaliešu valodā un, iespējams, pat danči. Viss ir atkarīgs no apmeklētāju atsaucības!

Sestdien no rīta ap plkst. 11 gaidāms lielais brīdis - cepļa izņemšana. Kā teic Raivo, tas allaž bijis kupli apmeklēts notikums, kad muzejā un ap cepli apgrozās daudz tautas. Neiztiks arī bez Andra Ušpeļa vadītās izsoles, kur būšot visādas jautrības, instrukcijas un ierastais rituāls - trauka upurēšana jeb sasišana pret cepli veiksmei un gaidot nākamo cepļa dedzināšanu. Tad sāksies lielā andele, un, kā novērojis Raivo Andersons, parasti lielāko daļu trauku cilvēki arī izpērkot. «Cerams, šogad piedalīsies arī tie meistari, kuri taisa melno keramiku. Tas lielākai daudzveidībai,» piebilst mākslinieks un atgādina, ka apmeklētājiem vajadzētu iegriezties muzejā, kur būs izstādīti gan vecmeistaru, gan jauno meistaru māla izstrādājumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Tradīcijas

Keramikas cepļa kurināšana
Raiņa muzejā Jasmuiža 13. un 14.VIII
Ieeja pasākumos Ls 1

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?