Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ķīna šobrīd pārkāpj maģisko robežu

Kaspars Adijāns

Eiro pašlaik atrodas sarežģītā fāzē, un tas nevienam nav noslēpums. Kaut finanšu krīzes perēklis drīzāk meklējams Volstrītā, nevis Londonā vai Frankfurtē, dolārs līdz šim tomēr izskatījies diezgan labi. Salīdzinājumā ar Eiropas «monopola naudiņu», kā to reizēm mēdz dēvēt amerikāņi, dolārs ir akmenī iekalta globālā tirgus sastāvdaļa. Arī eiro ir nopietna un vērā ņemama valūta, taču tikko tas zaudē stabilitāti, no tā kā rezerves valūtas var viegli tikt vaļā. Citādi tas ir ar dolāru, un tieši tur ir šī brenda spēks.

Raugoties uz pasaules epicentru savstarpējo komunikāciju G20 un līdzīgos pasākumos, šķiet, saprāts un līdzsvars ir kļuvuši par pamatvērtībām. Tiek spiestas rokas, sists uz pleca, un visi ir kā seni draugi, taču siltie smaidi un laipnie žesti ir mānīgi. Pēc Otrā pasaules kara lielvalstis cita citu vispārējas iznīcības dēļ vairs nevarēja apkarot ar kodolieročiem, tāpēc bija jāmeklē cita alternatīva, un tā tika atrasta. Finanšu instrumenti ir aizstājuši ūdeņraža bumbas, sīvā cīņa tika pārnesta uz valūtu un reitingu karalauku.

ASV pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados paveica ko tādu, no kā jaušama ģenialitātes dvesma. Tās panāca, ka dolārs kļūst par vienīgo valūtu, ar kuru var norēķināties par naftu. Retie mēģinājumi apiet šo sistēmu tika iznīcināti jau saknē. Sadams Huseins, piemēram, naftu bija iedomājies pārdot par eiro, kas tika traktēts kā sitiens zem jostasvietas, nevis kaprīze, kā tas bija gadījumā ar uzbrukumu Kuveitai. Tagad no Irākas pāri palikusi tikai kūpoša gruvešu kaudze un valsts apmaiņā pret naftu atkal laipni pieņem dolārus.

Tagad Rubikonas upi šķērsot izlēmusi pavisam citas dimensijas valsts. Ķīna ir vienojusies ar Irānu, ka tā par naftu var norēķināties ar savējo valūtu - juaņiem. Šādi tā nevis rausta aiz ūsām lauvu, bet burtiski karājas tajās. No vienas puses, tiek palīdzēts Irānai apiet ar grūtībām panāktās sankcijas, no otras puses, Ķīna met izaicinājumu tā sauktajam petrodolāram. It kā ar to vēl nebūtu pietiekami, šie darījumi, kā ziņo Financial Times, tiek veikti ar Krievijas banku starpniecību.

Sadarbības ieguvējas ir abas puses. Irāna var izdevīgāk norēķināties par pakalpojumiem un precēm no Ķīnas, savukārt Ķīnai vairs nav jāuzglabā tik apjomīgas dolāra rezerves kā iepriekš, un zaudējumus no juaņa inflācijas tagad palīdzēs nest arī Irāna. Ķīna ir otrais lielākais naftas importētājs pasaulē, tajā pašā laikā ieņemot stabilu pirmo vietu preču eksportēšanā. Šis modelis varētu iepatikties arī citām naftas eksportētājvalstīm, un juaņs varētu kļūt par bīstami atraktīvu alternatīvu dolāram.

Ķīna drosmīgi ir metusi izaicinājumu supervarai ASV. 2011. gada pirmajā pusē starptautisko darījumu apjoms juaņos bija 112 miljardu, kas bija pieaugums par 1300% attiecībā pret iepriekšējā gada pirmo pusi. Ķīnas Attīstības banka plāno nākotnē daļu aizdevumu izsniegt juaņos, un Londona kā finanšu centrs ir paziņojusi, ka vēlas kļūt par lielāko juaņu apgrozītāju ārpus Ķīnas robežām. Juaņam kā starptautiskai norēķinu valūtai ir vēl tāls ceļš ejams, bet maģiskā robeža ir jau pārkāpta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?