Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ķiploki un zefīrs viesizrādei

Maldīgs ir priekšstats, ka dziedātājiem, balsi sargājot, pat vasarā šallē jāstaigā un jāatsakās no saldējuma. Unikāli augstās balss īpašnieks Sergejs Jēgers (31) ir dzīvespriecīgs un sprauns. Viņš gardi pasmejas par stereotipiem, kā jādzīvo, jāēd un jākustas dziedātājam.

Jūsu balss tomēr ir saudzējams darba instruments. Ziemā āliņģī tomēr nelecat?

Mans pasniedzējs profesors Kārlis Zariņš prata pārliecināt, ka ne tikai dziedātājam, bet jebkuram cilvēkam pavasarī pēc iespējas ilgāk jānēsā siltas drēbes un arī šalle, bet rudenī ilgāk jāstaigā vieglākās drēbēs. Savu balss aparātu esmu norūdījis ar šo metodi un ar ledus aukstu ūdeni. Siltu ūdeni vispār nevaru iedzert. Ielieku stikla karafē sudraba karotīti, ieleju veikalā pirktu ūdeni un uz nakti karafi ielieku ledusskapī. Ūdeni dzeru katru rītu pamostoties. Kopā dienā izdzeru aptuveni trīs litrus ūdens, tikai ne gāzētu. No tā esmu atteicies. Vienīgais, no kā uzmanos, ir vējš.

Kā izturaties pret sātīgām brokastīm un stipru melnas kafijas tasi?

Nekad mūžā neesmu dzēris kafiju. Vienu reizi pirms desmit gadiem tikai pieliku pie mutes to ķiti, un man visu dienu sāpēja galva. Toties kafijas smaržu dievinu, un labprāt gatavoju šo dzērienu saviem draugiem. Ko ēdu brokastīs? To, kas ir mājās. Negatavoju speciāli, teiksim, siera maizi vai kruasānu ar auzu pārslu biezputru. Ja man ledusskapī ir iepriekšējā dienā vārīta skābeņu, frikadeļu vai skābu kāpostu zupa, no rīta izēdu vienu šķīvi, izvēloties, likt klāt karoti krējuma vai nelikt. Vēl kas - pienu nekad neesmu dzēris pat bērnībā. Man negaršo piens. No piena produktiem lietoju tikai vājpiena biezpienu un paniņas.

Vai ievērojat diētu?

Jā, man ir tendence pieņemties svarā. Taču kaitina, ka apkārt par krīzi un diētām vien runā. Tomēr šo to ievēroju. Atteicos no gāzētiem dzērieniem un maizes, kaut arī man ļoti garšo rupjmaize. Baltmaize negaršo. Rupjmaizi izvēlos ar mazāku tauku procentu. Nedzeru kefīru, izvēlos paniņas. Auksto zupu taisu ar paniņām. Gribat recepti? Paša marinētas strēmelītēs rīvētas bietes, svaigi gurķi, dilles, bišķiņ sinepes un tirgū no tantiņām pirkti mārrutki, redīsi, daudz zaļumu. Nekad nelieku klāt desu, olas un krējumu. Vispār esmu tāds mazs meža dīvainītis, daudz ko vispār neēdu.

Piemēram?

Nelietoju uzturā sēnes, papriku un gandrīz nekādus jūras kustoņus - ne kalmārus, ne austeres, ne gliemežus. No zivīm ēdu tikai lasi, tunci un siļķi. Nelietoju nekādus subproduktus.

Kas jums sagādā vēdera priekus?

Vispār man garšo stipri austrumu ēdieni. Ļoti garšo svaigi burkāni. Ikdienā vienmēr nēsāju līdzi ūdeni, divus burkānus un divus kāļus. Vispār daudz lietoju ķiplokus un mārrutkus, tie labi sirdij, zupā nežēloju melnos piparus, tie labi vēderam. Grēkoju, taisot biezpienu ar ķiplokiem un svaigiem tomātiem, klāt pieliekot nevis tīru krējumu, bet atšķaidot to ar paniņām. Vēl man garšo saldējums. Tas man atgādina bērnību, bet tas noteikti nepieder pie veselīga dzīvesveida.

Viesizrāžu laikā grūti ievērot ierasto ēšanas režīmu.

Ceļā ņemu līdzi ķiplokus, žāvētu speķa gabalu, šokolādes batoniņu Miks un balto zefīru. Oktobrī piekto reizi būšu Jaunkaledonijā, tur ēdīšu vistu un liellopu gaļas ēdienus.

Vai pirms koncerta ievērojat kādus rituālus?

Man svarīgs miers un daži vingrinājumi, kas noņem satraukumu. Visu dienu maz ēdu, izdzeru svaigi spiestu sulu spēkam. Miku pirms iziešanas uz skatuves nedrīkst ēst, klātpievienotie rieksti var nokļūt balsenē.

Kā jūs sevi disciplinējat?

No bērnības visus darbus ierakstu kalendārā, paveikto izsvītroju. Ja nav izsvītrots, sev ar pirkstu padraudu - nu, nu, nu… Tā ir laba iezīme, tāda pati kā ieradums nekur nekavēt. Es neieredzu kavēšanu. Kārtības izjūta, precizitāte un pieklājība manī ieaudzināta no bērnības, tā pavadījusi mani internātskolā, mūzikas skolā, Mūzikas akadēmijā un visās dzīves gaitās.

Jūs labi izskatītos trenažieru zālē.

Manuprāt, darbošanās trenažieru zālē ir izrādīšanās. Man tāda zīmēšanās barā nepatīk. Vingroju mājās. Nerāpoju pēc Ziņģītes, bet pēc savas metodes, ar slapju lupatu izmazgājot grīdas dzīvoklī. Tā ir vienkārša un dabiska supervingrošana. Trīsdesmit minūtēs piere ir slapja. Pēdējā laikā mani iedvesmo nūjošana, ar ko var nodarboties jebkur un jebkurā gada laikā. Tikai jābūt piemērotām nūjām. Patīk agri no rīta Asaros pludmalē veikt piecu kilometru distanci. Nūjošana atbrīvo sprandu, plecus, noņem spriedzi. Ikvienam būtu jācenšas arī katru dienu izdarīt trīs labus darbus, vajag smaidīt, būt laipnam un pateikties Dievam par to, ka esi šajā pasaulē. Kaut arī esmu kristīts un iesvētīts luterānis, varu ieiet jebkurā baznīcā - Aleksandra Ņevska, Mārtiņa, Jāņa, Doma. Galvenais, lai pateicība Dievam būtu sirds aicinājums, nevis dvēseles atmazgāšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?